Agapanthus

agapantusvr1
Agapanthus umbellatus

Agapanthus

 Afrikaanse lelie

  • Standplaats: volle zon
  • Grondsoort: vochtige, goed doorlatende grond
  • Bloeiperiode: juli – aug.
  • Hoogte: 0,70 – 1,10 m.
  • Wintergroen: bladverliezend
  • Winterhard: ja ( heeft bescherming nodig )

De Agapanthus is al jarenlang geliefd als kuipplant maar hij kan ook zeker in de volle grond aangeplant worden. In de tuin groeit hij trouwens vaak sneller en bovendien rijker. Met de Agapanthus kun je grote hoogte in een tuin of in een plantenbak aanbrengen. Zijn hoge, ranke stelen met grote bloemschermen, waar vaak wel 50 bloemetjes aanhangen, lenen zich daar goed voor. Ze bereiken al gauw een hoogte van 80 cm. tot 1 meter. Alle Agapanthus zijn echte zonaanbidders.

Snoeien

Agapanthus snoeien. Beschadigde bladeren kunnen in het voorjaar als de groei begint, afgeknipt worden. Nadat de bloemen zijn uitgebloeid verschijnen er opvallende, dramatische zaadhoofden. Deze kunnen afgesneden en gedroogd worden en vervolgens als decoratiemateriaal gebruikt worden.

Verzorging

Bemesting agapanthus. Agapanthus die in potten groeien, moeten bemest worden om de aanleg van bloemknoppen te stimuleren. Geef ze in het groeiseizoen totdat ze gaan bloeien en na de bloei in september een mest met een hoog kaligehalte. Je kunt hiervoor o.a. tomatenmest gebruiken. Agapanthus die in volle grond staan hebben geen bemesting nodig.

Agapanthus overwinteren. In de winter moeten planten in de volle grond afgedekt worden met een stevige laag, droge bladeren. Planten in potten kunnen het beste bij vorst in een beschutte ruimte geplaatst worden.

Combinaties maken

Agapanthus kan goed gecombineerd worden met Echinacea ( Rode zonnehoed ), Salvia nemorosa ( Salie ), Verbena bonariensis ( Ijzerhard ). In een plantenbak kan Diascia ( Diascia ) als onderbeplanting gebruikt worden.