Agapanthus

agapantusvr1
Agapanthus umbellatus

Agapanthus

 Afrikaanse lelie

  • Standplaats: volle zon
  • Grondsoort: vochtige, goed doorlatende grond
  • Bloeiperiode: juli – aug.
  • Hoogte: 0,70 – 1,10 m.
  • Wintergroen: bladverliezend
  • Winterhard: ja ( heeft bescherming nodig )

De Agapanthus is al jarenlang geliefd als kuipplant maar hij kan ook zeker in de volle grond aangeplant worden. In de tuin groeit hij trouwens vaak sneller en bovendien rijker. Met de Agapanthus kun je grote hoogte in een tuin of in een plantenbak aanbrengen. Zijn hoge, ranke stelen met grote bloemschermen, waar vaak wel 50 bloemetjes aanhangen, lenen zich daar goed voor. Ze bereiken al gauw een hoogte van 80 cm. tot 1 meter. Alle Agapanthus zijn echte zonaanbidders.

Snoeien

Agapanthus snoeien. Beschadigde bladeren kunnen in het voorjaar als de groei begint, afgeknipt worden. Nadat de bloemen zijn uitgebloeid verschijnen er opvallende, dramatische zaadhoofden. Deze kunnen afgesneden en gedroogd worden en vervolgens als decoratiemateriaal gebruikt worden.

Verzorging

Geef de Agapanthus in potten vanaf het voorjaar totdat de plant gaat bloeien wat vloeibare mest.

Agapanthus overwinteren. In de winter moeten planten in de volle grond afgedekt worden met een stevige laag, droge bladeren. Planten in potten kunnen het beste bij vorst in een beschutte ruimte geplaatst worden.

Combinaties maken

Agapanthus kan goed gecombineerd worden met Echinacea ( Rode zonnehoed ), Salvia nemorosa ( Salie ), Verbena bonariensis ( Ijzerhard ). In een plantenbak kan Diascia ( Diascia ) als onderbeplanting gebruikt worden.