Astrantia

Astrantia m. 'Ruby Coud', Astrantia m. 'Silver Glow'
Astrantia major ‘Ruby Cloud’                               Astrantia major ‘Silver Glow’

Astrantia

Zeeuws knoopje

  • Standplaats : volle zon / lichte schaduw
  • Grondsoort : vochtige / voedzame grond
  • Bloeiperiode : juni – sept.
  • Hoogte: 50 – 90 cm
  • Wintergroen: bladverliezend
  • Winterhard :  Ja

Astrantia is een fantastische plant met tal van goede eigenschappen. Ze hebben schitterende, schotelvormige bloemhoofden en een mooi, stevige, nette groeiwijze waardoor ze beslist niet omvallen. Ook het blad mag er zijn. De bladeren zijn diep ingesneden en blijven de hele zomer hun intense groene kleur behouden. En als Astrantia in een flinke groep wordt aangeplant, kan hij ook heel goed als bodembedekker gebruikt worden. Het kleurenpalet van de plant variërt van oudroze, rozegroen, donkerrood, wijnrood, wit tot witgroen. Astrantia’ zijn trouwens ook nog eens voortreffelijke snijbloemen.

Soorten

Astrantia soorten. Astrantia major ‘Roma’ bloeit met mooie, oudroze bloemen. Hij heeft bovendien een lange bloeiperiode en wordt 70 cm hoog. De meest donkerrode astrantia is toch wel Astrantia major ‘Ruby Star’. Zijn stelen hebben een zwartrode kleur en hij wordt flink hoog ( 1 m.). Eveneens donkerrood bloeiend is Astrantia major ‘Ruby Wedding’. Vanwege lage hoogte ( 50 cm) komt deze mooi uit voorin een border. Voor witbloeiende astrantia’s zijn Astrantia major ‘Silver Glow’ ( hoogte 60 cm ) en Astrantia major ‘Large White’ (hoogte 90 cm ) een goede keuze.

Andere aparte Astrantia’s die de moeite waard zijn om aangeplant te worden zijn Astrantia ‘Buckland’ (rozegroen bloeiend / hoogte 60 cm) en Astrantia major ‘Shaggy. ( witgroen bloeiend / hoogte 60-70 cm )

Snoeien

Astrantia snoeien. Knip de uitgebloeide bloemstengels af zodra ze bruin beginnen te worden om een tweede bloei later in het seizoen aan te moedigen.

Verzorging

Astrantia verzorging. Astrantia houdt niet van droogte. Plant Astrantia aan met flink wat tuinturf. Dat zorgt ervoor dat het vocht rondom de plant wordt vastgehouden.

Ziekten en plagen Astrantia. Op het blad van Astrantia kunnen zich bruine vlekken voordoen. Deze worden veroorzaakt door een piepklein vliegje. Voor bestrijding zie bij ziekten en plagen.

Combinaties maken

Astrantia kan goed gecombineerd worden met Allium ( Sierui ), Geranium ( Ooievaarsbek ), Hemarocallis ( Daglelie ), Knautia ( Beemdkroon ), Nepeta ( Kattekruid ), Salvia nemorosa ( Salie ).