Clematis groep 1

Clematis montana
clematis montana

Clematis (groep 1 )

Bosrank

Standplaats: volle zon /halve schaduw
Grondsoort: vochtige / goed doorlatende grond
Bloeiperiode: afhankelijk van het soort
Hoogte: afhankelijke van het soort
Wintergroen: afhankelijk van het soort
Winterhard: ja

Door zijn prachtige, opvallende bloemen is de Clematis één van de populairste, bloeiende klimplanten. Hij variërt niet alleen in bloemkleur maar ook nog eens in bloemvorm en bloeitijd. Voor elk seizoen is er eigenlijk wel een clematis te vinden.
Clematissen worden vanwege de snoei en het tijdstip waarop ze bloeien in 3 groepen ingedeeld.

Welke Clematissen zitten in groep 1

Clematissen die in het voorjaar bloeien vallen in groep 1 en omvatten Clematis armandii, Clematis alpina, Clematis montana en Clematis macropetala.

Clematis armandii

Clematis armandii is een snelle groeier met prachtig, glanzend, leerachtig blad en ziet er het hele jaar goed uit. Hij is groenblijvend in de winter en bloeit al vroeg in het voorjaar ( maart-april). Zijn bloemen zijn veelal wit en geurend. Clematis armandii ‘Apple Blossom’ is een heel populair soort en bloeit met fantastische, lichtroze bloemen die naar amandelen ruiken. Hij wordt ruim 4,50 m. hoog en 1,80 m breed. Clematis armandii ‘Snowdrift’ produceert opvallende, zuiverwitte, stervormige bloemen, die een zoete geur verspreiden. Alle C. armandii-soorten zijn niet volledig winterhard. Vanwege hun vorstgevoeligheid verlangen ze een beschutte, zonnige standplaats.

Clematis alpina

April – mei is de tijd waarin Clematis alpina bloeit. Het is een sterke, gemakkelijke clematis en heel geschikt voor kleine tuinen. Bovendien is hij winterheid. In de winter verliest Clematis alpina wel zijn blad. Clematis alpina ‘Francis Rivis is een prachtig soort dat helderblauwe, klokvormige bloemen draagt, gevolgd door opvallende zaadpluizen. Hij wordt 3 meter hoog en 1,5 meter breed. Rozebloeiend zijn Clematis alpina ‘Constance’ en Clematis alpina ‘Ruby’. Beide worden 3,50 meter hoog.

Clematis montana

Wie op zoek is naar een krachtige groeier komt uit bij de bekende Clematis montana. Hij is winterhard maar niet wintergroen, bloeit in mei-juni en leent zich uitstekend voor het snel bedekken van een pergola, muur of schutting. Clematis montana var. rubens ‘Tetrarose’ ( Hoogte 5-6 m.), Clematis montana var. rubens ‘Freda’ ( hoogte 4-6 m.), en Clematis montana var. rubens ‘Pink Perfection’ dragen allemaal roze bloemen en hebben bladeren met een paarsachtige kleur. Mooi witbloeiend is Clematis var. wilsonii. Hij produceert kleine bloemen met gele meeldraden. Zijn bladeren zijn frisgroen van kleur. Hij wordt 6 – 9 m. hoog.

Clematis aanplanten

Clematis planten groep 1. Zet de clematis eerst met pot en al in een emmer met water en laat hem volzuigen. Graaf vervolgens een plantgat van  ongeveer 25 cm breed. Houd voor de diepte van het gat 1 x de hoogte van de pot aan waarin de plant gekocht werd. Voeg compost aan het plantgat toe. Haal de plant uit de pot en zet plant voorzichtig rechtop in het gat. Vul het gat op met goede tuinaarde. Geef flink water.

Verder is het handig om te weten dat een clematis niet te dicht bij een muur geplaatst moet worden. Op zo’n plek is het vaak te droog voor een clematis. Plaats hem daarom 30-50 cm van een muur of een schutting af.

Planttijd. Clematis kan het hele jaar aangeplant worden, behalve als het vriest.

Snoeien

Jonge clematis snoeien. Snoei een nieuw aangeplante clematis in het eerste voorjaar tot circa 30 cm boven de grond ( tot net boven 2 knoppen) terug. Deze aanpak geldt voor alle soorten clematissen ( groep 1, 2 en 3). Daarna houdt je de snoeiwijze van de groep aan.

Snoeien clematis groep 1. Clematis armandii, Clematis alpina, Clematis macropetala en Clematis montana hebben weinig of geen snoei nodig. Verwijder zo nodig dode of beschadigde takken direct na de bloei. Is een clematis uit deze groep te groot of te rommelig geworden dan kan hij behoorlijk teruggesnoeid worden. Het beste tijdstip om dat te doen is direct na de bloei. Knip te lang geworden takken tot net boven een paar gezonde knoppen terug.

Verzorging

Clematissen zijn hongerige planten en verlangen dus veel water en voeding. Bemest een clematis in maart met gedroogde koemestkorrels. Geef de plant tijdens het groeiseizoen tot aan de bloei ook meerdere keren vloeibare mest. Of geef een langzaamwerkende meststof (Osmocote). Dat kan ook. Water geven. In droge periodes tijdens het groeiseizoen stelt een clematis al snel zo’n 10 liter water per week op prijs. Dat is dus een zeer flinke gieter.

Problemen

Slakken kunnen een clematis beschadigen. Vooral naaktslakken kunnen de jonge scheuten van de plant opeten. Wat kun je ertegen doen. Kijk bij bestrijding slakken.

Combinaties

Clematis kan uitstekend gecombineerd worden met andere klimplanten, b.v. kamperfoelie ( Lonicera periclymenum ).

Voor vroegbloeiende grootbloemige clematissen zie Clematis groep 2
Voor laatbloeiende clematissen zie Clematis groep 3