Clematis groep 2

Clematis Multi Blue
Clematis ‘Multi Blue’

Clematis (groep 2)

Bosrank

Stamdplaats: volle zon / halve schaduw

  • Grondsoort: vochtige / goed doorlatende grond
  • Bloeitijd: mei – juni
  • Hoogte: 2,50 – 4 meter
  • Wintergroen: nee (bladverliezend)
  • Winterhard: ja

Door zijn oogverblindende bloemen is de clematis één van de populairste, bloeiende klimplanten. Ze variëren niet alleen in bloemkleur maar ook nog eens in bloemvorm en bloeitijd. Eigenlijk is er wel voor elk seizoen een clematis te vinden. Clematissen worden gewoonlijk vanwege hun snoei en bloeitijd in 3 groepen verdeeld.

Welke clematissen zitten in Clematis groep 2

Alle vroegbloeiende, grootbloemige clematissen die in de vroege zomer bloeien vallen in groep 2. Voorbeelden van de vroegbloeiende, grootbloemige clematissen zijn o.a. Clematis ‘Artic Queen’, Barbara Jackman’, ‘Henryi’, ‘Lasurstern’, ‘Miss Bateman’, ‘Mrs. Cholmondeley’, ‘Multi Blue’, ‘Nelly Moser’, ‘Niobe’, ‘The President’, ‘The Vagabond’, ‘Warszawska Nike’.

Artic Queen

Als Clematis ‘Artic Queen’ in mei – juni bloeit dwingt hij altijd bewondering af vanwege zijn elegante, zuiver, witte, halfdubbele bloemen. Hij heeft een nette, compacte groeiwijze en bereikt een hoogte van 2,50 – 4 m. en een breedte van 1 m. In aug. geeft hij nog een tweede bloei.

Nelly Moser

Clematis ‘Nelly Moser’ werd rond 1890 in Frankrijk opgekweekt. Hij wordt dus al zeer lang aangeboden maar is nog steeds de meest populaire gestreepte clematis. Vanaf mei – juni bloeit hij met 15 cm brede witroze, gestreepte bloemen en in augustus geeft hij nog een tweede bloei. In de volle zon zullen zijn bloemen veelal verbleken. Geef hem daarom een plaats in de halve schaduw. Clematis ‘Nelly Moser’ wordt 2-3 m. hoog en 1 m. breed en kan goed gecombineerd worden met rozen.

Niobe

Clematis ‘Niobe’ draagt de naam van de godin van de smart en heeft een lange bloeitijd. Vanaf juni tot september produceert hij mooie, fijne, dieprode, bloemen met gele meeldraden in het centrum. Door zijn geringe hoogte ( 1,50 – 2,50 m. ) is het een perfecte clematis voor in een plantenpot.

Clematis Aanplanten

Clematis planten groep 2. Zet de clematis eerst met pot en al in een emmer met water en laat hem volzuigen. Graaf vervolgens een plantgat van  ongeveer 25 cm breed. Houd voor de diepte van het gat 1,5 x de hoogte van de pot aan waarin de plant gekocht werd. Voeg compost aan het plantgat toe. Haal de plant uit de pot en zet plant voorzichtig rechtop in het gat. Vul het gat op met goede tuinaarde. Geef flink water.

Verder is het handig om te weten dat een clematis niet te dicht bij een muur geplaatst moet worden. Op zo’n plek is het te vaak te droog voor een clematis. Plaats hem daarom 30-50 cm van een muur of een schutting af.

Planttijd. Clematis kan het hele jaar aangeplant worden, behalve als het vriest.

Snoeien

Jonge clematis snoeien. Snoei een nieuw aangeplante clematis in het eerste voorjaar tot circa 30 cm boven de grond ( tot net boven 2 knoppen) terug. Deze aanpak geldt voor alle soorten clematissen ( groep 1, 2 en 3). Daarna houdt je de snoeiwijze van de groep aan.

Wanneer clematis groep 2 snoeien. Alle vroegbloeiende, grootbloemige clematissen moeten begin maart teruggesnoeid worden. Snoei alle takken terug tot net boven de nieuwe, hoogste knoppen. Daarnaast kun je alle dode of zwakke stengels verwijderen.

Knip na de eerste bloei de uitgebloeide bloemen af. Het verwijderen van de oude bloemen levert vaak eind zomer een tweede bloei op bij de clematissen uit groep 2.

Verzorging

Clematissen zijn hongerige planten en verlangen dus veel water en voeding. Bemest een clematis in maart met gedroogde koemestkorrels. Geef de plant tijdens het groeiseizoen tot aan de bloei ook meerdere keren vloeibare mest.  Of geef een langzaamwerkende meststof (Osmocote). Dat kan ook. Water geven. In droge periodes tijdens het groeiseizoen stelt een clematis al snel zo’n 10 liter water per week op prijs. Dat is dus een zeer flinke gieter.

Problemen

Slakken kunnen een clematis beschadigen. Vooral naaktslakken kunnen de jonge blaadjes van de plant opeten. Wat kun je ertegen doen. Kijk bij bestrijding slakken.

Combinaties

Veel vroegbloeiende, grootbloemige clematissen lenen zich goed om door voorjaarsbloeiende struiken te laten groeien zoals de Deutzia, Boerenjasmijn en de Sering.

Voor voorjaarsbloeiende clematissen zie bij Clematis groep 1
Voor laatboeiende clematissen zie bij Clematis groep 3