Salvia officinalis

salvia officinalis ( keukensalie)
Salvia officinalis

Salvia officinalis

Echte Salie

  • Standplaats: volle zon
  • Grondsoort: goed doorlatende grond
  • Bloeiperiode:mei-juli
  • Hoogte:80 cm
  • Wintergroen: Ja
  • Winterhard: bij strenge vorst bescherming nodig.
  • Andere kenmerken: aantrekkelijk voor bijen en hommels

Salvia officinalis (echte salie)) is een fraaie kruidenplant die in winter groen blijft. Hij draagt, ovaalvormig, grijsgroen, aromatisch blad. De saliebladeren worden in de keuken gebruikt om tomatensaus en vleesgerechten extra smaak te geven. Er valt met het aromatische salieblad trouwens ook goede thee te zetten. In de volle grond op een zeer zonnige plek groeit Salvia officinalis al snel uit tot een kleine heester. Plant hem wel aan in goede doorlatende grond. In een te natte grond zal hij slecht presteren. Deze salvia doet het ook goed in een grote pot. Zorg voor goede drainage door onderin de pot potscherven aan te brengen.

Snoeien

Salvia officinalis ( echte salie) snoeien. Snoei de plant in april terug. Daarmee houd je hem compact. Knip de lange takjes flink terug tot net boven een paar nieuw groeischeuten. Eind juli na de bloei, moeten de uitgebloeide bloemstengels afgeknipt worden.

salvia officinalis snoeien
terugsnoeien Salvia officinalis

Saliebladeren oogsten

Vers blad kun je het hele jaar plukken. Salieblaadjes oogsten om ze te drogen, doe je net voordat de plant gaat bloeien. Op dat tijdstip bevat het blad de meeste smaak.

Voor bontbladige Salvia officinalis. Zie bij Tuinkruiden

Foto’s: Modeste Herwig/Greenfingersonline