5 manieren om slakken te bestrijden

Blad hosta aangetast door slakken

Blad hosta aangetast door slakken

Slakken in de tuin goed of slecht?

Je kunt verschillende soorten slakken in je tuin aantreffen, namelijk naaktslakken en huisjes slakken. Hoewel ze er verschillend uitzien, richten ze beide dezelfde soort schade aan. In het voorjaar veroorzaken ze de meeste verwoesting.

In deze periode maken ze grote gaten in nieuwe, zachte bladeren of vreten ze jonge scheuten kaal. Slakken worden actief zodra het donker wordt en vooral bij natte en vochtige weersomstandigheden.

Welke planten aangevallen door slakken?

Welke planten vinden slakken vooral aantrekkelijk ? Hosta’s zijn een grote favoriet van slakken. Vooral het blad van de hosta wordt aangevallen. Ook de jonge scheuten van Delphiniums en het jonge, sappige blad van Dahlia’s, Lathyrus en Clematis lusten slakken graag.

Onder groenten en fruit vormen vooral jonge sla en aardbeien een heerlijk maal voor slakken.

blad aardbei, ridderspoor, hartlelie
Blad aardbei en Delphinium en Hosta

5 manieren om slakken te bestrijden zonder gif

1. Naaktslakken bestrijden met aaltjes

Naaktslakken kunnen bestreden worden met nematoden, ook wel aaltjes genoemd. De aaltjes moeten verdund worden met water. Dit watermengsel moet vervolgens op de tuingrond worden gegoten. De aaltjes zullen de naaktslakken in de grond opzoeken en binnendringen. De naaktslakken gaan dan na verloop van tijd dood.

2. Slakken weren met eierschalen

Slakken houden er absoluut niet van om scherpe hindernissen te nemen. Maak slakken het dus moeilijk om je planten te bereiken. Hoe doe dat ? Maak een cirkel van kapotgemaakte eierschalen, schelpen of dennennaalden rond de plant die je wilt beschermen.

Zorg ervoor dat de cirkel geen open ring vormt rond de plant. De cirkel moet helemaal aansluiten tot aan de basis (voet) van de plant. Waarom? Zo geef je slakken die onder grond zitten niet de kans om naar boven te kruipen.

3. Koperring plaatsen tegen slakken

Slakken hebben ook een afkeer van koper en zullen niet tegen koperen materialen opklimmen of opkruipen. Het plaatsen van een koperring rond een plant is het overwegen waard. Het enige waar je op moet letten of er tijdens de plaatsing van de ring al eitjes van de slakken of volwassen slakken zich binnen de cirkel bevinden.

4. Handmatig slakken verwijderen

Ga s’avonds met behulp van een zaklantaarn op zoek naar slakken. Bij droog weer zul je er niet zo veel vinden. Wel bij vochtige weersomstandigheden, vooral als het geregend heeft. Verzamel de slakken, vernietig ze of zet ze neer op plaatsen waar ze geen kwaad kunnen.

Tip, er zijn speciale slakkentangen in de handel om slakken op te pakken.

 5. Toepassen van ecologische slakkenkorrels

Slakken kunnen ook  met slakkenkorrels van Escar-Go Ecostyle bestreden worden. In de korrels is de stof ferrifosfaat verwerkt, dat werkt als een lokstof. Deze korrels zijn niet schadelijk voor vogels en egels. Plaats de korrels in een slakkenval of strooi de korrels rondom de voet van de plant.

Slakken die de korrels vervolgens opeten, hebben geen behoefte meer om het blad op te vreten. Uiteindelijk gaan de slakken dood door uitdroging.

N.B. Slakkenkorrels waarin  metaldehyde of methiocarb verwerkt is, zijn daarentegen wel giftig en dus schadelijk voor dieren.

Meer lezen

Koperringen tegen slakken.

Planten waar slakken niet van houden.

Overeenkomende Content

 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Praktische tips voor planten en tuinieren

 

 

Maandelijks persoonlijk snoeiadvies in je mail

Een service van Greenfingersonline

Maandelijks advies om je planten beter te laten groeien

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief van Greenfingersonline

Greenfingersonline Nieuwsbrief