Acer palmatum / Japanse esdoorn

Acer palmatum 'Trompenburg'

Acer palmatum Trompenburg

Acer palmatum

Japanse esdoorn

  • Standplaats : halve schaduw
  • Grondsoort: goed doorlatende / losse / humusrijke grond
  • Bloeiperiode : april – mei
  • Hoogte: 3 – 5 meter
  • Wintergroen : nee ( bladverliezend)
  • Winterhard : ja

Soorten

Van alle Japanse esdoorns wordt de Acer palmatum het meest aangeplant. Dit soort omvat meer dan 100 variëteiten.

Acer palmatum ‘Atropurpureum’

Acer palmatum ‘Atropurpureum’ is zeer geliefd vanwege zijn prachtige blad. In het voorjaar produceert hij nieuwe blaadjes. Ze hebben in deze periode een intense donkerpaarse kleur. In de herfst krijgt het blad een fel scharlakenrode kleur. Behalve in de volle grond doet Acer palmatum ‘Atropurpureum’ het ook erg goed in een plantenpot. Hij wordt uiteindelijk 4 m. hoog en 4 meter breed.

Acer palmatum ‘Dissectum’

Wat kleiner blijft de Acer palmatum ‘Dissectum’. Hij draagt diep, ingesneden, groen blad met een fijne, kantachtige uitstraling, dat in de herfst verkleurt naar oranjerood en bereikt een hoogte van 1,50 meter. Zijn dunne takken hebben een hangende groeiwijze.

Acer palmatum Garnet
Acer p. ‘Garnet’                                     Acer p. ‘Little Princess’

Andere bekende Acer palmatum-soorten  die de moeite waard zijn om geplant te worden zijn  Acer palmatum ‘Bloodgood’, Acer palmatum ‘Garnet’, Acer palmatum ‘Orange Dream’ en Acer palmatum ‘Trompenburg’ , Acer palmatum ‘Little Princess’

Wanneer en hoe snoeien

Beperk het snoeien tot een minimum omdat dit de aantrekkelijke vorm van een acer kan bederven. Lichte snoei acer ( Japanse esdoorn). Indien nodig kunnen slecht geplaatste scheuten licht teruggeknipt worden. Voer dit type snoei alleen in juli of begin aug. uit.

Drastische snoei acer ( Japanse esdoorn). Acers gaan bloeden indien in het vroege voorjaar drastische snoei toegepast wordt. Dus acers kunnen het beste zwaar gesnoeid worden in november en december wanneer ze in ruststand zijn.

Verwijder dode , beschadigde of slecht, grote, geplaatste takken. Ook  kleine, dunne, dode twijgjes kunnen afgeknipt worden.  Als het vriest , moet er wel even gewacht worden met het uitvoeren van drastische snoei, totdat de vorst voorbij is.

Acer palmatum snoeien, pruning
Acer p ‘Bloodgood in pot                    Licht terugsnoeien acer palmatum

Verzorging Acer palmatum

Acer palmatum kan het beste vanaf maart tot begin oktober geplant worden. In deze periode is de grond warm en kunnen de planten goed wortel schieten. Hij groeit het beste in losse, humusrijke, goed water doorlatende grond.

Op een wat winderige plek kan het blad beschadigd raken. Zet Acer palmatum en Acer japonicum daarom op een beschutte plaats. Acer palmatum verdraagt ook geen zonnige standplaats. De struik, d.w.z. de wortels, kunnen daardoor uitdrogen, wat tot bladverlies kan leiden. Eigenlijk staat hij het liefst in de halfschaduw.

Bemesten

Acer palmatum / Acer japonicum. bemesten. In de volle grond hoeven ze niet bemest te worden. In een plantenbak daarentegen wel. Het is raadzaam om de struiken jaarlijks vanaf maart te bemesten met een langzaam werkende meststof ( Osmocote ).

Problemen

Acer palmatum kan in de vroege zomer last hebben van wollige dopluis. Voor bestrijding zie bij wollige dopluis.

Combinaties maken

Acer palmatum kan goed gecombineerd worden met  Astilbe , Pachysandra, Varens,  Hosta  en met struiken zoals Choisya ‘Aztec Pearl’ en Rhododendron.

Pachysandra terminalis
Pachysandra terminalis