Acer palmatum / Japanse esdoorn

Acer palmatum 'Trompenburg'

Acer palmatum Trompenburg

Acer palmatum

Japanse esdoorn

  • Standplaats : halve schaduw
  • Grondsoort: goed doorlatende, humusrijke grond
  • Bloeiperiode : april – mei
  • Hoogte: 3 – 5 meter
  • Wintergroen : nee ( bladverliezend)
  • Winterhard : ja

Mooie soorten acer palmatum

De familie van acers (esdoorn) is ongelooflijk groot. Van alle acers wordt Acer palmatum (Japanse esdoorn) het meest aangeplant in tuinen. Als je een Acer palmatum wilt kopen bereidt je dan voor op een enorme keuze. De verschillende bladvormen maar vooral de uiteenlopende kleuren van de bladeren maakt het moeilijk kiezen.

Wij zelf vinden Acer palmatum ‘Garnet’ met zijn diep, ingesneden, roodbrons blad en Acer palmatum ‘Little Princess erg mooi.

Acer palmatum ‘Atropurpureum’

Acer palmatum ‘Atropurpureum’ is zeer geliefd vanwege zijn prachtige blad. In het voorjaar produceert hij nieuwe blaadjes. Ze hebben in deze periode een intense donkerpaarse kleur. In de herfst krijgt het blad een fel scharlakenrode kleur. Behalve in de volle grond doet Acer palmatum ‘Atropurpureum’ het ook erg goed in een plantenpot. Hij wordt uiteindelijk 4 m. hoog en 4 meter breed.

Acer palmatum ‘Dissectum’

Wat kleiner blijft de Acer palmatum ‘Dissectum’. Hij draagt diep, ingesneden, groen blad met een fijne, kantachtige uitstraling, dat in de herfst verkleurt naar oranjerood. Zijn dunne, takken hebben een afhangende groeiwijze. Dit soort breikt een hoogte van 1,50 meter. Door zijn geringe hoogte is ‘Dissectum geschikt voor kleine tuinen.

Acer palmatum Garnet
Acer p. ‘Garnet’ en Acer p. ‘Little Princess’

Andere bekende Acer palmatum-soorten  die de moeite waard zijn om geplant te worden zijn  Acer palmatum ‘Bloodgood’, Acer palmatum ‘Garnet’, Acer palmatum ‘Orange Dream’ en Acer palmatum ‘Trompenburg’ , Acer palmatum ‘Little Princess’.

Wanneer en hoe moet ik snoeien?

  • Beperk het snoeien tot een minimum omdat dit de aantrekkelijke vorm van een acer kan bederven.  Het licht terugsnoeien van Acer palmatum ( Japanse esdoorn) kun je het best in het midden van de zomer  (juli/augustus) uitvoeren. Indien nodig, kunnen slecht geplaatste scheuten licht teruggeknipt worden.
  • Japanse esdoorn wordt te groot.  Wil je Acer palmatum drastisch of zwaar snoeien snoeien?  Ze kunnen het beste zwaar gesnoeid worden in november en december wanneer ze in ruststand zijn. In de late winter moet je de boom niet snoeien. Dat kan namelijk problemen opleveren met bloeden. De sapstroom komt namelijk in dit jaargetijde op gang,
  • Verwijder dode , beschadigde of slecht, grote, geplaatste takken. Ook  kleine, dunne, dode twijgjes kunnen afgeknipt worden.  Als het vriest , moet er wel even gewacht worden met het uitvoeren van drastische snoei, totdat de vorst voorbij is.

Acer palmatum snoeien, pruning
Acer p ‘Bloodgood in pot. En het licht terugsnoeien acer palmatum in de zomer.

Welke grondsoort Acer palmatum?

Neem een paar regels in acht voordat je gaat planten. Hij groeit het best in losse, humusrijke, goed gedraineerde grond waarin het water goed kan weglopen. Tuinier je op zware kleigrond of op zandgronden, dan raden we je aan om de grond te behandelen. Voeg bladcompost aan de tuingrond toe. Kun je niet aan dit soort compost komen, gebruik dan aarde voor zuurminnende planten om de de grond te verbeteren.

Wanneer planten ? Acer palmatum kan het beste vanaf maart tot begin oktober geplant worden. In deze periode is de grond warm en kunnen de planten goed wortel schieten.

Waar planten?

Waar plant je een acer? Op een wat winderige plek kan het mooie blad beschadigd raken. Zet Acer palmatum daarom op een beschutte plaats waar hij niet te veel wind vangt.

Acer palmatum verdraagt ook geen uitbundige, zonnige standplaats. De struik, d.w.z. de wortels, kunnen daardoor uitdrogen, wat tot bladverlies kan leiden. En dat wil je natuurlijk niet. Eigenlijk staat hij het liefst in de halfschaduw. Dat is eigenlijk de beste standplaats voor een Acer palmatum.

Welke mest?

Acer palmatum / Acer japonicum. bemesten. In de volle grond hoeven ze niet bemest te worden. In een plantenbak daarentegen wel. Het is raadzaam om de struiken jaarlijks vanaf maart te bemesten met een langzaam werkende meststof ( Osmocote ).

Problemen bij acer palmatum

Acer palmatum kan in de vroege zomer last hebben van wollige dopluis. Voor bestrijding zie bij wollige dopluis.

Planten combineren met acer palmatum

Acer palmatum kan goed gecombineerd worden met  Astilbe , Pachysandra, Varens,  Hosta  en met struiken zoals Choisya ‘Aztec Pearl’ en Rhododendron.

Pachysandra terminalis
Pachysandra terminalis

Overeenkomende Content

 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Praktische tips voor planten en tuinieren

 

 

Maandelijks persoonlijk snoeiadvies in je mail

Een service van Greenfingersonline

Maandelijks advies om je planten beter te laten groeien

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief van Greenfingersonline

Greenfingersonline Nieuwsbrief