Agapanthus
Agapanthus
Afrikaanse lelie
- Standplaats: volle zon
- Grondsoort: goede gedraineerde grond
- Bloeiperiode: juli – aug.
- Hoogte: 0,70 – 1,10 m.
- Winterhard: heeft bescherming nodig
We vinden het leuk dat je de agapanthus op verschillende manieren kunt toepassen. Je kunt hem als kuipplant houden en hem een plekje op je terras gunnen of in de volle grond laten groeien. Waarvoor je ook kiest, onthoud in ieder geval dat de plant een warme, zonnige plek verlangt.
Agapanthus in pot en Agapanthus ‘Sofie’ in bloei.
Wanneer en hoe moet je snoeien ?
Bladverliezende soorten
We delen ook graag onze kennis over deze zonminnende plant. Laten we beginnen met het snoeien. De bladverliezende agapanthus (Afrikaanse lelie) snoei je 2 x per jaar. Aan het einde van het groeiseizoen (november) snoei het afstervende loof grotendeels terug. Laat ook nog wat blad zitten. Dat geeft de plant wat bescherming gedurende de wintermaanden.
Na de bloei kun je de uitgebloeide bloemstelen helemaal tot aan de grond toe terugsnoeien.
Bladhoudende soorten
Met de bladhoudende soorten, die immers hun blad in de winter behouden, ga je wat anders te werk. Knip alleen het geel geworden blad of bruin blad in het voorjaar af.
Het terugsnoeien van een uitgebloeide stengel met bloem van de agapanthus.
Hoe verzorg je de plant in de winter?
Bladverliezende agapanthus
Als de wintermaanden eraan komen is het wel zo handig om te weten welke soorten goed vorst verdragen en welke soorten niet.We beginnen met de bladhoudende agapanthus die in de late herfst zijn blad verliest. Een bladverliezende agapanthus in de volle grond is beslist redelijk goed bestand tegen vorst en winterse kou. Pas bij een fikse vorst ga je de plant afdekken met een laag droog blad of stro.
De bladverliezende agapanthus in een pot laat je ook rustig buiten staan, maar wel afgeschermd tegen te veel regen. Gaat het flink vriezen zet de pot dan met de plant tijdelijk in een vorstvrije ruimte.
Groenblijvende agapanthus
Er zijn ook bladhoudende of groenblijvende agapanthussen die het hele jaar hun blad behouden. Onthoud maar dat bladhoudende soorten agapanthussen niet vorstbestendig zijn. Deze moet je laten overwinteren in een lichte, vorstvrije ruimte bij een temperatuur van ongeveer 2-8 graden celsius.
Waarom agapanthus bemesten?
Om agapanthus veel bloemen te laten produceren moet je hem zeker bemesten. De beste voeding voor een agapanthus is een meststof met een hoog kaligehalte. Je kunt o.a tomatenmest gebruiken. Daar zit veel kali in. Hoe vaak moet je bemesten? Geef tijdens het groeiseizoen (april-juni) als het blad begint op te komen de plant 1 x voeding en na de bloei in september moet je de plant nog 1 x bemesten.
Wat past goed bij agapanthus?
Agapanthus kan goed gecombineerd worden met Echinacea, Salvia nemorosa, Verbena bonariensis. In een plantenbak kan Diascia als onderbeplanting gebruikt worden.
Salvia nemorosa