Agapanthus

Agapanthus

Agapanthus

Agapanthus

Afrikaanse lelie

  • Standplaats: volle zon
  • Grondsoort: vochtige, goed doorlatende grond
  • Bloeiperiode: juli – aug.
  • Hoogte: 0,70 – 1,10 m.
  • Wintergroen: bladverliezend / bladhoudend
  • Winterhard: ja ( heeft bescherming nodig )

De Agapanthus is al jarenlang geliefd als kuipplant maar hij kan ook zeker in de volle grond aangeplant worden. In de tuin groeit hij trouwens vaak sneller en bovendien rijker.

Met een Agapanthus kun je grote hoogte in een tuin of in een plantenbak aanbrengen. Zijn hoge, ranke stelen met grote bloemschermen lenen zich daar goed voor. Alle Agapanthus zijn echte zonaanbidders. Er zijn bladverliezende en bladhoudende soorten.

Agapanthus 'Sofie'
Locatie Villa Augustus, Agapanthus     Agapanthus ‘Sofie’

Wanneer en hoe moet je snoeien ?

Bladverliezende soorten

Agapanthus (Afrikaanse lelie) snoeien. Bladverliezende soorten. Bij bladverliezende agapanthus sterft het loof gedurende het einde van het groeiseizoen af. Wil je het blad in het najaar toch verwijderen, doe dat dan pas in november.

Bladhoudende soorten

Bladhoudende agapanthus moeten niet gesnoeid worden. Alleen bladeren die geel zijn geworden, mag je afknippen. Verwijderen bloemen. Nadat de bloemen zijn uitgebloeid verschijnen er opvallende, dramatische zaadhoofden. Deze kunnen afgesneden en gedroogd worden en vervolgens als decoratiemateriaal gebruikt worden.

Wat is de juiste voeding voor agapanthus?

Bemesting agapanthus (Afrikaanse lelie). Agapanthus die in potten groeien, moeten bemest worden om de aanleg van bloemknoppen te stimuleren. Geef ze in het groeiseizoen ( april-juni) totdat ze gaan bloeien en nog één keer na de bloei in september een mest met een hoog kaligehalte.

Je kunt hiervoor o.a. tomatenmest gebruiken. Agapanthus, die in volle grond staan, hebben niet echt mest nodig.

Agapanthus met succes overwinteren

1. Bladverliezende Agapanthus die in de volle grond staan, moeten in de winter bij matige vorst afgedekt worden met een stevige laag droog blad of stro.

2. Bladhoudende soorten laat je overwinteren in een koele, lichte ruimte. Plaats een bladverliezende agapanthus in pot in een beschutte ruimte zodra er matige vorst op komst is.

Hoe kun je combineren met andere planten?

Agapanthus kan goed gecombineerd worden met Echinacea, Salvia nemorosa, Verbena bonariensis. In een plantenbak kan Diascia ( Diascia ) als onderbeplanting gebruikt worden.

Salvia nemorosa
Salvia nemorosa