Agastache

Agastache 'Blue Fortune'

Agastache Blue Fortune

Agastache

Dropplant/Anijsnetel

  • Standplaats: zonnig
  • Grondsoort: goed, doorlatende grond
  • Bloeiperiode: juni-sept.
  • Hoogte: 0,80 – 1,20 meter
  • Wintergroen: nee
  • Winterhard: matig winterhard

Agastache is een mooie, statige borderplant die groeit met stijve, opgaande stengels, waaraan in de zomer aren met buisvormige bloempjes verschijnen, veelal in de kleur violetblauw. Niet voor niets wordt Agastache  dropplant of anijsnetel genoemd. Hij geurt namelijk naar een mengeling van drop en anijs.

De plant lokt ook insecten, vooral bijen en vlinders. Houd er rekening mee dat Agastache geen langlevende plant is. Zet hem op een zonnige plek waar de grond aan de droge kant is. Op zo’n plek weet Agastache zich beter te handhaven.

Welke soorten zijn er?

Agastache ‘Blue Fortune’

Een favoriet is Agastache ‘Blue Fortune’. Hij groeit uit tot een stevige plant, bloeit lang en draagt in juli-sept. lavendelblauwe bloemaren. Aan het einde van het seizoen worden de aren bruin en blijven ook in de winter aantrekkelijk om te zien. Agastache ‘Blue Fortune’ bereikt een hoogte van 1,20 m.

Agastache ‘Blackadder’

Wat lager blijf Agastache ‘Blackadder’ ( hoogte 90 cm). Valt op door zijn diep, donkerpaarse bloemen en zijn donkere kelkblaadjes.

Agastache ‘Blue Boa’

Voor dikke, lilablauwe aren kies Agastache ‘Blue Boa’.

Agastche Blue fortune
Agastache ‘Blue Boa’ en  Agastache ‘Blue Fortune’

Er zijn tevens soorten met oranjerode bloemkleuren. Agastache mexicana ‘Red Fortune’ draagt rozerode bloemaren (hoogte 70 cm). Oranjebloeiend is Agastache ‘Kolibri’ ( hoogte 80 cm) maar ook Agastache rupestris heeft oranjekleurige bloemen. De laatste blijft prettig laag.

Hoe en wanneer kun je snoeien?

Wanneer Agastache ( Dropplant of Anijsnetel) snoeien. Knip de dode stelen van Agastache  in maart helemaal af tot aan de grond, als de eerste nieuwe scheuten verschijnen.

Tips voor verzorging in de winter

Agastache (Dropplant of Anijsnetel) is matig winterhard en houdt ook niet van veel nattigheid in de winterperiode. In een zeer koude of natte winter kan het gebeuren dat de plant het niet redt. Als voorzorg kun je bij lichte vorst de voet van de plant afdekken met droog blad, stro of dennentakken.

Planten combineren met de agastache

Agastache combineert mooi met Agapanthus, Lavendel, Helenium maar ook met siergrassen zoals Pennisetum.

Pennisetum Hameln
Pennisetum a. ‘Hameln’

Overeenkomende Content

 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Praktische tips voor planten en tuinieren

 

 

Maandelijks persoonlijk snoeiadvies in je mail

Een service van Greenfingersonline

Maandelijks advies om je planten beter te laten groeien

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief van Greenfingersonline

Greenfingersonline Nieuwsbrief