Ajuga reptans

Ajuga reptans 'Atropurpurea'

Ajuga reptans 'Atropurpurea'

Ajuga reptans

Kruipend zenegroen

  • Standplaats: Halfschaduw of zonnig
  • Grondsoort: goed water doorlatende grond
  • Bloeiperiode: mei-juni
  • Hoogte: 20-40 cm
  • Wintergroen:ja
  • Winterhard: ja

Soorten

Ajuga reptans

Ajuga reptans (kruipend zenegroen) is een fraaie, lage bodembedekker met uitstekende eigenschappen. Door zijn dicht bladerdek zal hij de grond goed en snel bedekken.

Het blad is eirond en grotendeels wintergroen. In mei-juni bloeit Ajuga reptans met blauw gekleurde bloemen. Zonder bloemen wordt deze bodembedekker niet hoger dan 10-15 cm.

Ajuga reptans ‘Atropurpurea’

Dit soort heeft aantrekkelijk, purperbruin blad met hier en daar een zweem groen, waarboven diepblauwe bloemaren verschijnen.

Door zijn kruipende bodembedekkende groeiwijze zal Ajuga reptans ‘Atropurpurea’ ook onkruid flink onderdrukken. Lokt veel bijen aan. Het is dus  een goeie bijenplant.

Ajuga reptans 'Burgundy Glow'/ Ajuga retand 'Atropurpurea'
Ajuga reptans ‘Burgundy Glow’                                    Ajuga reptans ‘Atropurpurea’

Ajuga reptans ‘Burgundy Glow’

Ajuga reptans ‘Burgundy Glow’ zal je niet snel over het hoofd zien. Deze waardevolle, winterharde bodembedekker draagt opvallend bontgekleurd blad met roomwitte randen en wijnronde vlekken. De plant zal donkere plekken in de halfschaduw goed oplichten. Hij wordt ongeveeer 20 hoog en 80 cm breed.

Snoeien

Ajuga reptans (kruipend zenegroen) snoeien. Dode bladeren of bladeren die in de winter lelijk zijn geworden, kun je in maart afknippen. Verwijder ook de uitgebloeide bloemstengels

Onderhoud. Is Ajuga reptans te groot of te breed geworden, steek dan een deel van de plant af met een spade om zijn omvang te beperken. Doe dit karwei in maart.

Verzorging

Alle soorten Ajuga reptans groeien het beste in de halfschaduw of op een licht, zonnige plek in goed water doorlatende grond. Op een zonnige plek mogen ze niet te droog staan.

Combineren

Ajuga reptans laat zich uitstekend combineren met varens, bergenia en andere groenblijvende bodembedekkers.

Bergenia cordifolia 'Purpurea'
Bergenia