Akelei
Aquilegia
Akelei
- Standplaats: zonnig / halve schaduw
- Grondsoort: losse / humusrijke grond
- Bloeiperiode: mei – juni
- Hoogte : 60 – 80 cm.
- Wintergroen: bladverliezend
- Winterhard: ja
Aquilegia ( akelei) is voor het late voorjaar en de vroege zomer een perfecte, ongedwongen plant, die zich gemakkelijk laat combineren met andere voorjaarsbloeiende planten. Aquilegia kent een grote variatie in bloemvorm en kleur. Er zijn bloemen met een blauwe, donkerpaarse maar ook met een witte, roze en gele kleur.
De plant zaait zich ook gemakkelijk uit. De nieuwe zaailingen komen echter niet altijd in dezelfde kleur terug als de oorspronkelijke plant.
Soorten
Aquilegia vulgaris ‘Nora Barlow’
Aquilegia vulgaris ‘Nora Barlow’ is een mooi soort. Hij draagt ongespoorde pompons in rozeachtige kleuren en heeft een mooi, elegant, samengesteld blad. Hij wordt ongeveer 60 cm hoog.
Aquilegia vulgaris
Bijna even aantrekkelijk is Aquilegia vulgaris. Deze akelei heeft fantastische blauwe bloemen met groen, varenachtig blad. Een perfecte plant voor een plantenborder.
Aquilegia chrysantha ‘Yellow Queen’
Aquilegia chrysantha ‘Yellow Queen’ bloeit met opvallende gele bloemen. Dit soort verlangt wat meer zon dan de meeste andere akeleien. Zet hem dus op een zonnige plek.
Aguilegia vulgaris Aquilegia chrysantha ‘Yellow Queen’
Snoeien
Snoeien Akelei (Aquilegia). Knip de uitgebloeide bloemstengels na de bloei eind juni af. Als het blad van akelei er lelijk of rommelig uitziet, wanneer de bloei voorbij is, kun je ook het blad bijna tot aan de grond afknippen.
Nieuwe, frisse blaadjes zullen dan weer snel verschijnen maar de plant zal echter niet voor een tweede keer bloemen produceren.
Akelei zaaien
Akelei ( Aquilegia ) zaad. Wil je dat akelei zich uitzaait, laat dan de uitgebloeide bloemstengels staan totdat er zich zaaddozen gevormd hebben.
Meestal in de maand juli zullen de zaaddozen openspringen. Het zwarte zaad zal zich dan spontaan verspreiden. Je kunt er ook voor kiezen om het zaad zelf te oogsten. Na juli kunnen de uitgebloeide bloemstengels dan afgeknipt worden.
Verzorging
Ziekten en plagen Akelei. Soms komt het voor dat het blad van de akelei ontsiert wordt door kronkelige, witte lijnen. Je kunt hier zeker wat tegen doen. Zie bij ziekten en plagen.
Plantafstand Akelei ( Aquilegia ). Houd bij het aanplanten een afstand van 30 cm tussen de planten aan.
Combinaties maken
Akelei kan goed gecombineerd worden met Paeonia, Euphorbia, Erysimum ‘Bowles Mauve‘, Dicentra spectabilis.
Erysimum ‘Bowles Mauve’