Akelei

Aguilegia vulgaris

Aguilegia vulgaris

De Aquilegia vulgaris is een vaste plant voor in het late voorjaar en de vroege zomer. De Nederlandse naam voor deze soort is wilde akelei. De akelei laat zich uitstekend combineren met andere voorjaarsbloeiende planten.

Kenmerkend aan de Aquilegia is de grote variatie in bloemvorm en kleur. Er zijn bloemen met een blauwe, donkerpaarse en een witte, roze of gele kleur. De plant kan zich eenvoudig vermeerderen, waarbij nieuwe zaailingen niet altijd in dezelfde kleur terugkomen als die van de oorspronkelijke plant.

De plant houdt van een klein beetje schaduw. Denk aan schaduw in de buurt van struiken.

  • De ideale standplaats ligt tussen de volle zon en halfschaduw in.
  • Gebaat bij losse en humusrijke grond.
  • Bloeitijd is van mei tot en met juni.
  • Zet de plant in de volle grond of in een pot van 40 cm hoog.
  • Akelei verliest blad in de winter.
  • Akelei is winterhard.

Is akelei giftig?

De plant is in het geheel licht giftig. Waardoor het niet de bedoeling is om dit kruid te consumeren. De giftige werking kan namelijk vervelende symptomen geven. Let daarom op met kinderen en honden of katten.

Welke soorten zijn er?

Er zijn verschillende soorten akelei:

Aquilegia vulgaris, Aquilegia chrysantha Yellow Queen
Aguilegia vulgaris                             Aquilegia chrysantha ‘Yellow Queen’

Aquilegia vulgaris

Deze akelei heeft fantastische blauwe bloemen met een groen, varenachtig blad. Een perfecte plant voor een plantenborder. De Aquilegia vulgaris is een tuinplant die ook wel wilde akelei wordt genoemd.

Aquilegia vulgaris ‘Nora Barlow’

Aquilegia vulgaris ‘Nora Barlow’ is een prachtige soort met ongespoorde pompons in rozeachtige kleuren en een mooi, elegant, samengesteld blad. Deze plant wordt ongeveer 60 cm hoog.

Aquilegia chrysantha ‘Yellow Queen’

Aquilegia chrysantha ‘Yellow Queen’ bloeit met opvallende gele bloemen. Dit soort verlangt wat meer zon dan de meeste andere akeleien. Zet de plant daarom op een zonnige plek.

Aquilegia ‘Mckana Hybrids’

De bloem van deze akelei bestaat uit twee verschillende kleuren. De combinatie van deze kleuren geeft een uniek aanzicht. De bloemen ogen vurig en tegelijk ook lieflijk.

Aquilegia skinneri ‘Tequila Sunrise’

Door gele en rode blaadjes lijkt deze bloem op de gelijknamige cocktail. Dit zorgt voor een waar zomerspektakel tijdens de bloei.

Aquilegia vulgaris ‘William Guiness’

Donkerpaars met bladranden die wit zijn. De bloem doet het zeer goed in boeketten en is prachtig voor in een pot of plantenbak.

Aquilegia viridiflora ‘Chocolate Soldier’

De bloemen van deze akelei springen direct in het oog. De kleuren lijken op chocola met een groen fris kelkblad aan de buitenkant..

Aquilegia vulgaris ‘White Barlow’

Wie van wit houdt zit goed met de ‘White Barlow’. Volle witte bloemen met een frisse uitstraling.

Aquilegia alpina

Deze akelei komt uit de Alpen. Vooral te vinden in de westelijke Alpen en de noordelijke Apennijnen. Het is een knikkende tot hangende bloem die opvallend groot is. De alpenakelei is fel blauw gekleurd.

Hoe en wanneer kun je snoeien?

Snoei de uitgebloeide stengels na de bloei in juni helemaal terug. Wanneer het blad er lelijk of rommelig uitziet kun je er ook voor kiezen om het blad na de bloei tot bijna aan de grond af te knippen. Nieuwe en frisse blaadjes zullen dan weer snel verschijnen. De plant zal echter niet voor een tweede keer bloemen produceren.

Aangezien akelei een afstervende plant is, zou deze ook zonder snoei toekunnen. De plant sterft in de herfst namelijk af en wordt kaal in de winter met een dor deel dat overblijft. In het voorjaar kun je de dode delen zelfs nog op hun plaats laten. Het toont echter wel wat rommelig. Waardoor men er vaak toch voor kiest om te snoeien of minimaal de uitgebloeide bloemstengels af te knippen.

Hoe en wanneer kun je zaaien?

Akeleien zijn koudekiemers. Dat betekent dat het zaad van de planten een lange periode van kou nodig heeft om te ontkiemen. Je kunt akeleien in de volle grond of in potten dus het best in de nazomer of in de herfst zaaien. Vul de potten of een zaaibakje met potgrond en zorg dat de grond goed nat is voordat je gaat zaaien. Zaai het zaad dun uit en druk licht aan. Dek de potten af met een dun laagje vermiculiet. Zet ze buiten neer op een beschutte plek waar weinig regen valt. In het voorjaar komen vervolgens de zaailingen op. Als de zaailingen vier blaadjes hebben, kun je ze in een aparte pot zetten. Later in het seizoen als de zaailing flink gegroeid is, kunnen de jonge planten uitgeplant worden op de plek waar ze moeten komen te staan.

Heb je buiten een akelei staan en wil je dat deze zich vanzelf uitzaait vanuit een bestaande plant? Dat kan ook! Een akelei is namelijk in staat zich zeer eenvoudig te vermeerderen. Laat in dat geval de uitgebloeide bloemstengels staan, tot zich zaaddozen vormen.

In de maand juli zullen de zaaddozen meestal opengaan en het zwarte zaad zal zich dan spontaan verspreiden. Je kunt er ook voor kiezen om het zaad zelf te oogsten. Na juli kun je de uitgebloeide bloemstengels afknippen.

Hoe verzorg je akelei?

Over het algemeen laat akelei zich gemakkelijk verzorgen. Naast voldoende water en de juiste afwatering (tegen natte voeten) heb je er weinig omkijken naar. Ziekten en plagen komen wel voor bij akelei. Zoals kronkelige witte lijnen die het blad van akelei ontsieren. Gelukkig is hier wel iets aan te doen. Ga voor meer informatie naar ziekten en plagen akelei.

Met wat kun je akelei combineren?

Akelei kan goed gecombineerd worden met  Paeonia, Euphorbia, Erysimum ‘Bowles Mauve‘, Dicentra spectabilis.

Erysimum 'Bowles Mauve'
Erysimum ‘Bowles Mauve’

Deze webpagina is geschreven door de oprichter van Greenfingersonline.nl. Dit artikel is 28 februari 2023 voor het laatst geüpdatet. De volgende bronnen zijn geraadpleegd bij de totstandkoming van deze webpagina: Almanac, Wikipedia en Gardening Know How.

Overeenkomende Content

 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Praktische tips voor planten en tuinieren

 

 

Maandelijks persoonlijk snoeiadvies in je mail

Een service van Greenfingersonline

Maandelijks advies om je planten beter te laten groeien

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief van Greenfingersonline

Greenfingersonline Nieuwsbrief