Allium

Allium 'Globemaster'

Allium Globemaster

Allium

Sierui

  • Positie: volle zon
  • Grondsoort: goed doorlatende grond
  • Bloeiperiode: mei- juli
  • Wintergroen: nee
  • Winterhard: ja

Alliums ofwel sieruien staan mooi tussen vaste planten, vooral de hogere allium soorten komen goed tot zijn recht tussen bloeiende planten. Voor sieruien mag de grond niet te nat in de winter. Zet alliumbollen dus op een zonnige plek, in goed water doorlatende grond.

Welke soorten zijn er?

Allium ‘Purple Sensation’

Een prachtige allium met donkerpaarse, afzonderlijke bloempjes, die samen een bol vormen met een doorsnede van ongeveer 10 cm. Plant deze sierui in groepen voor een sterk effect. ‘Purple Sensation’  bereikt een hoogte van 60-80 cm.

Allium ‘Globemaster’

Allium ‘Globemaster’ is met een bolomvang van ruim 20 cm en een hoogte van 80 tot 100 cm een echte blikvanger in de tuin. De vele bloempjes in een bolvormig scherm zijn violetpaars van kleur. Het blad van deze allium is grijsgroen.


Allium sphaerocephalon                                       Allium ‘Purple Sensation’

Allium sphaerocephalon

Allium sphaerocephalon onderscheidt zich door zijn kleine, bolvormige, donker roodpaarse bloemen.

Vanwege het uiterlijk van de bloem wordt deze allium ook wel kogellook of trommelstokje genoemd. De stengels van Allium sphaerocephalon zijn vrij slap en kunnen daarom wat ondersteuning nodig hebben.

De bloeitijd van bovengenoemde alliums valt in de periode mei-juli. Voor alliums die in de late zomer bloeien overweeg Allium ‘Millenium’, Allium ‘Summer Beauty’.

Wanneer en hoe snoeien?

De uitgebloeide bloemhoofden met de stelen kunnen na de bloei tot aan de grond toe worden afgeknipt. Je kunt ze ook laten staan, want ook na de bloei blijven de bloemhoofden lang decoratief.

Blad van allium wordt lelijk. Tijdens de bloei begint het blad van veel soorten al vaak geel te verkleuren. Verkleurd blad mag je tijdens de bloei al wegknippen. In tegenstelling tot narcissen en tulpen hoef je blad van allium niet te laten afsterven.

Tips voor alliumbollen planten

Wanneer en hoe alliums (sierui) planten. De bollen kunnen in oktober en november geplant worden. Voor de plantdiepte houdt je ongeveer drie de hoogte van de bol aan.

Alliums kun je na de bloei in de grond laten zitten. Je kunt de bollen dus overhouden. Ze zijn winterhard.

Wat is de juiste voeding?

Geef  alliums na de bloei organische mest met een hoog kaligehalte. Je kunt hiervoor o.a. tomatenmest gebruiken.

Hoe vermeerder je alliums met succes?

Alliums kunnen zich zelf vermeerderen in de grond. Wanneer de bloemhoofden verdroogd zijn en het blad is afgestorven kunnen de bollen opgegraven worden. Laat de bollen drogen en deel ze daarna voorzichtig. De bollen kunnen na het delen vervolgens weer opnieuw geplant worden.

Planten combineren met alliums

Alllium ‘Globemaster’ en Allium ‘Purple Sensation’ laten zich goed combineren mat talloze vaste planten. Plant ze tussen Nepeta, Salvia nemorosa, Akeleien. Ook Vingerhoedskruid en Blauwe distel zijn goede partners.

Nepeta racemosa ‘Walker’s Low’

Meer over bollen

Overeenkomende Content

 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Praktische tips voor planten en tuinieren

 

 

Maandelijks persoonlijk snoeiadvies in je mail

Een service van Greenfingersonline

Maandelijks advies om je planten beter te laten groeien

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief van Greenfingersonline

Greenfingersonline Nieuwsbrief