Amelanchier lamarckii

Amelanchier lamarckii

Amelanchier lamarckii

Amelanchier lamarckii

Krentenboompje

  • Standplaats: volle zon of half schaduw
  • Grondsoort: goed doorlatende grond
  • Bloeiperiode: april-mei
  • Hoogte 4-6 meter
  • Wintergroen: bladverliezend
  • Winterhard:ja

Soorten

Amelanchier lamarckii

Amelanchier lamarckii, ook wel krentenboompje genoemd, wordt zeer gewaardeerd vanwege zijn sprankelende witte, stervormige bloemen, welke in het voorjaar verschijnen. Na de bloesem worden er blauwzwarte bessen aangelegd, die goed eetbaar zijn. Ook het blad is aantrekkelijk omdat het door de seizoenen heen verschillende tinten aanneemt. Bronsachtige kleur in het voorjaar, groen als het blad volwassen wordt. In de herfst tenslotte laten de bladeren een oranje tot rode kleur zien.

Snoeien

Wanneer Krentenboompje  snoeien( Amelanchier lamarckii). Verwijder dode, zieke of kruisende takken begin maart. In deze periode zijn de takken nog goed zichtbaar. Dan kun je het  snoeiwerk snel en gemakkelijk uitvoeren. Alternatief. Als je de bloesem wilt behouden, snoei het krentenboompje dan na de bloei in mei.

Amelanchier lamarckii
Bloesem krentenboompje                                   Blad in de herfst

Hoe planten

Het krentenboompje is een flinke struik en kan uitgroeien tot een kleine boom. Hij groeit het beste in de volle zon of halfschaduw in goed water doorlatende grond.

Plantencombinatie

Onderbeplanting. Vaste lage planten zoals Brunnera macrophylla en Epimedium  gaan goed samen met het krentenboompje. Je kunt ook nog Helleborus toevoegen. Deze plant voorziet in kleur voordat het krentenboompje bloeit.

Helleborus orientalis
Helleborus orientalis