Annabellen. Tips voor ondersteuning

Hydrangea arborescens ‘Annabelle’

Hydrangea arborescens ‘Annabelle’

Verschillende manieren om Annabellen te ondersteunen

Plaats een plantensteun

Door hun grote bloemen hebben Annabellen tijdens het groeiseizoen nogal eens de neiging om te gaan hangen. Na een flinke regenbui kunnen de flinke, ronde witte bollen zelfs zo zwaar worden dat ze gaan knakken.Voorkom dat Annabellen gaan hangen.

Door de planten vroeg in het seizoen te ondersteunen kun je dat zo goed als voorkomen. Plaats plantensteunen voor de Annabellen. Zo’n plantensteun bestaat uit een grondpin plus koppelstuk en een losse, rechte steunring.

De steunring klikt je vast in het koppelstuk van de grondpin. De plantensteunen zijn van Peacock en zijn verkrijgbaar in tuincentra.

plantensteun
Grondpin                                        Rechte steunring

Kunststof Bindtouw

Wat je ook regelmatig ziet dat er kunstof bindtouw (polyprop), bevestigd aan ijzeren pinnen, voor een rand Annabellen geplaatst wordt. Zo’n constructie werkt goed.

Is alleen wat minder fraai om te zien.

opbinden Annabellen
Kunststof bindtouw voor Annabellen

Plaats Annabellen achter een hek

Wie over een hek beschikt in een tuin kan de Annabellen daartegen aan laten leunen. Zeer effectief. De planten blijven dan het hele groeiseizoen er goed uitzien.

Minder diep snoeien

Wat kun je verder nog doen? Het is het overwegen waard om de plant minder diep terug te snoeien. Een Annabelle die minder diep teruggesnoeid wordt produceert kleinere bloemen, met als gevolg dat ze minder gaan hangen. Hoe hortensia Annabelle terugsnoeien.

Annabellen achter een hek
Annabelle zonder ondersteuning  Annabelle achter een hek