Annabellen. Tips voor ondersteuning

Hydrangea arborescens ‘Annabelle’

Hydrangea arborescens ‘Annabelle’

Verschillende manieren om Annabellen te ondersteunen

Door hun grote bloemen hebben Annabellen tijdens het groeiseizoen nogal eens de neiging om te gaan hangen. Voorkom dat Annabellen gaan hangen.

1. Plaats steunmateriaal

Door de planten vroeg in het seizoen te ondersteunen kun je goed voorkomen dat ze gaan hangen. Plaats plantensteunen voor de Annabellen. Zo’n plantensteun bestaat uit een grondpin plus koppelstuk en een losse, rechte steunring.

Of gebruik een groeiraster voor Hortensia ‘Annabelle’. Plaats hem zodra het groeiseizoen begint. De takken van de Annabelle kunnen er dan vervolgens doorheen groeien.

plantensteun
Grondpin                                        Rechte steunring

2. Opbinden met bindtouw

Wat je ook regelmatig ziet dat er kunstof bindtouw (polyprop), bevestigd aan ijzeren pinnen, voor een rand Annabellen geplaatst wordt. Zo’n constructie werkt goed.

Is alleen wat minder fraai om te zien.

opbinden Annabellen
Kunststof bindtouw voor Annabellen

3. Plaats Annabellen achter een hek

Wie over een hek beschikt in een tuin kan de Annabellen daartegen aan laten leunen. Zeer effectief. De planten blijven dan het hele groeiseizoen er goed uitzien.

4. Annabellen minder diep snoeien

Wat kun je verder nog doen? Het is het overwegen waard om de plant minder diep terug te snoeien. Een Annabelle die minder diep teruggesnoeid wordt produceert kleinere bloemen, met als gevolg dat ze minder gaan hangen. Hoe hortensia Annabelle terugsnoeien.

Annabellen achter een hek
Annabelle zonder ondersteuning  Annabelle achter een hek