Aster

Aster ageratiodes ‘Asran’

Aster ageratiodes ‘Asran’

Aster

Aster / Herfstaster

  • Standplaats : zonnig
  • Grondsoort : goed doorlatende grond
  • Bloeiperiode: aug – okt.
  • Hoogte: afhankelijk van het soort
  • Wintergroen: bladverliezend
  • Winterhard : ja

Asters worden vaak ook wel Herfstasters genoemd. Toch bloeien de meeste soorten al lang voordat de herfst invalt. Asters houden van de zon. Geef alle asters dus een zonnige standplaats.

Veel bijen en vlinders voelen zich trouwens aangetrokken tot asters.

Soorten

Aster x frikartii ‘Mönch’

Aster x frikartii ‘Mönch’ is een gewaardeerd soort met vele voordelen. Hij bloeit al vanaf augustus en gaat er vaak mee door tot aan de eerste vorst. Ook bloeit hij nog eens zeer rijk. De bloemen hebben een prachtige, opvallende, madeliefachtige vorm en een violetblauwe kleur. Dit soort wordt 90 cm hoog en 40 cm breed.

Aster ageratoides ‘Asran’

Een andere goede aster is Aster ageratoides ‘Asran’. Bloeit rijkelijk met licht, violetblauwe bloemen met een geel centrum. ‘Asran’ bereikt ongeveer een hoogte van 60-70 cm.

Aster dumosus ‘Jenny’

Een minder bescheiden kleur heeft Aster dumosus ‘Jenny’. Hij draagt aantrekkelijke, dieproze halfdubbele bloemen en middengroen , lancetvormig blad.  Met een uiteindelijke hoogte van 50 cm is ‘Jenny’ een compacte en laagblijvende aster.

Aster ageratoides ‘Star Shine’

Voor witte bloemen is Aster ageratoides ‘Star Shine’ een goede keuze. Deze aster heeft een lange bloeitijd, van augustus tot november en wordt ongeveer 30 cm hoog. Een laagblijvende herfstaster, geschikt om voorin een border te plaatsen.

Aster dumosus Jenny, Aster Star Shine
Aster dumosus ‘Jenny’                                         Aster ageratoides ‘Star Shine’

Snoeien

Herfstaster ( asters ) snoeien. De uitgebloeide stengels kunnen na de bloei eind oktober tot op de grond worden afgeknipt. En breng na de snoeibeurt wat compost rond de basis van de plant aan.

Verzorging

Aster zijn winterharde, vaste planten. Ze komen dus elk jaar terug.

Hogere soorten herfstasters hebben vaak tijdens hun groeiseizoen wat ondersteuning nodig. Opbinden kan dan noodzakelijk zijn.

Combinaties maken

Herfstasters kunnen uitstekend gecombineerd worden met Gaura lindheimeri, Echinacea, Perovskia, Persicaria.

Perovskia 'Blue Spire'
Perovskia