Astilbe

Astilbe 'Vision in Red'

Astilbe Vision in Red

Astilbe

Pluimpirea of Prachtspirea

  • Standplaats: halve schaduw tot licht zonnig
  • Grondsoort: vochtige, humusrijke grond
  • Bloeiperiode: juni-aug.
  • Hoogte: afhankelijk van het soort
  • Wintergroen: nee
  • Winterhard: ja

Astilbe, ook wel pluimspirea genoemd, is een perfecte vaste plant voor de zomer. In de maanden juni-augustus produceert deze plant hoog, opgerichte, luchtige bloempluimen in rood, rozerood, roze, lila en wit.

Hij is niet wintergroen. In het najaar verliest astilbe zijn groene blad. Nieuwe, frisse groene bladeren verschijnen dan weer vervolgens in het voorjaar.

Welke soorten zijn er?

Astilbe x arendsii’ ‘Fanal’

Astilbe x arendsii ‘Fanal’ bloeit in de zomer met aantrekkelijke, donkere stengels die bezet zijn met opvallende, felle, karmijnrode bloempluimen. Het getande blad heeft een donkergroene kleur. Dit soort bereikt een hoogte van ongeveer 60 cm.

Astilbe chinensis ‘Vision in Red’

Een prachtige astilbe die zich onderscheidt door diep, rode bloemknoppen, waaruit later felle, roze bloempluimen tevoorschijn komen. Het heldere, groene blad is ook aantrekkelijk om te zien. Met een hoogte van ongeveer 45 cm blijft Astilbe chinensis ‘Vision in Red’ vrij laag.

Astilbe ‘Younique Ruby Red’

Wat minder opvallend van kleur is Astilbe ‘Younique Ruby Red.’ De bloemen van deze astilbe uit de Younique serie hebben een mooie, rozerode kleur. Dit soort heeft een compacte groeiwijze en wordt ongeveer 40-50 cm hoog.

Astilbe x arendsii ‘Brautschleier’

Voor een koel kleurenschema kun je overwegen om witbloeiende Astilbe x arendsii ‘Brautschleier’ en Astilbe ‘Deutschland’ te planten.

Astilbe Younique Ruby Red, Astilbe Fanal
Astilbe x arendsii ‘Fanal’                                     Astilbe ‘Younique ‘Ruby Red’

Hoe en wanneer kun je snoeien?

Wanneer Astilbe ( pluimspirea) snoeien. De uitgebloeide bloempluimen kunnen in september helemaal tot aan de basis van de plant worden afgeknipt. Of laat ze staan als decoratie. Ze voegen dan nog hoogte toe aan een border.

Hoe zorg je voor optimale groei en bloei?

Deze vaste plant groeit en bloeit het beste in de halfschaduw in humusrijke, vochtige grond. De bloemen verdragen wat zon maar niet langdurige, felle zon. De pluimen maar ook het blad lopen dan de kans om sneller bruin te worden.

Astilbe heeft behoefte aan grond die niet uitdroogt. Breng in maart rond de voet van de plant een laag compost aan van ongeveer 5 cm. Zo’n laag zorgt ervoor dat het vocht in de grond beter wordt vastgehouden.

Tips voor vermeerderen astilbe

Een astilbe laat zich gemakkelijk vermeerderen. Haal de plant uit de grond. Snijd met een mes de wortelkluit in tweeën. Meng voor het planten wat compost door de bestaande aarde. Plant de gedeelde stukken opnieuw aan en geef vervolgens flink wat water.

Wanneer astilbe vermeerderen. Doe dit karwei in de late zomer nadat astilbe is uitgebloeid of anders in maart net voordat de nieuwe groei begint.

Planten combineren met astilbe

Astilbe gaat goed samen met vele vaste planten zoals  Lythrum, Hosta, Varens, Brunnera macrophylla.

Hosta 'Patriot'
Hosta ‘Patriot’

Overeenkomende Content

 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Praktische tips voor planten en tuinieren

 

 

Maandelijks persoonlijk snoeiadvies in je mail

Een service van Greenfingersonline

Maandelijks advies om je planten beter te laten groeien

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief van Greenfingersonline

Greenfingersonline Nieuwsbrief