Astilbe

Astilbe ‘Europa’

Astilbe ‘Europa’

Astilbe

Pluimpirea of Prachtspirea

  • Standplaats: halve schaduw tot licht zonnig
  • Grondsoort: vochtige, humusrijke grond
  • Bloeiperiode: juni-aug.
  • Hoogte: afhankelijk van het soort
  • Wintergroen: nee
  • Winterhard: ja

Astilbe is een perfecte vaste plant voor halve schaduw en groeit het beste in vochthoudende, humusrijke grond. In de zomer produceert de plant hoog, opgerichte, luchtige bloempluimen in rood, rozerood, roze, lila en wit.

De bloemen verdragen wat zon maar niet langdurige, felle zon. De pluimen maar ook het blad lopen dan kans om sneller bruin te worden.

Soorten

Astilbe x arendsii’ ‘Fanal’

Astilbe x arendsii’ ‘Fanal’ bloeit met hoog opgerichte, felle, karmijnrode bloempluimen. Het getande blad heeft een donkergroene kleur. Bereikt een hoogte van ongeveer 60 cm.

Astilbe ‘Younique Ruby Red’

Wat minder opvallend is Astilbe ‘Younique Ruby Red.’ De bloemen van deze astilbe hebben een mooie rozerode kleur. Heeft een compacte groeiwijze.

Astilbe x arendsii ‘Brautschleier’

Voor een koel kleurenschema kun je de witbloeiende Astilbe x arendsii ‘Brautschleier’ met helder, glanzend blad nemen.

Astilbe ‘Chocolate Shogun’

Astilbe ‘Chocolate Shogun’ valt op door zijn interessante, chocoladebruin blad. De stengels zijn donkerrood waarboven in juni en juli witroze bloempluimen verschijnen, die voor een opvallend, levendig contrast zorgen. Astilbe ‘Europa’ is roze bloeiend.

Astilbe Younique Ruby Red
Astilbe ‘Younique Ruby Red’             Blad Astilbe ‘Chocolate Shogun’

Snoeien

Wanneer Astilbe snoeien. De uitgebloeide bloempluimen kunnen in september helemaal tot aan de basis van de plant worden afgeknipt. Of laat ze staan als decoratie. Ze voegen dan nog hoogte toe aan een border.

Verzorging

Astilbe heeft behoefte aan grond die niet uitdroogt. Breng in maart rond de voet van de plant een laag compost aan van ongeveer 5 cm. Zo’n laag zorgt ervoor dat het vocht in de grond beter wordt vastgehouden.

Vermeerderen

Astilbe laat zich gemakkelijk vermeerderen. Haal de plant uit de grond. Snijd met een mes de wortelkluit in tweeën. Meng voor het planten wat compost door de bestaande aarde. Plant de gedeelde stukken opnieuw aan en geef vervolgens flink wat water.

Wanneer astilbe vermeerderen. Doe dit karwei in de late zomer nadat astilbe is uitgebloeid of anders in maart net voordat de nieuwe groei begint.

Astilbe combineren

Astilbe gaat goed samen met Hosta, Varens, Brunnera macrophylla.

Hosta 'Patriot'
Hosta ‘Patriot’