Astrantia

Astrantia

Astrantia

Astrantia

Zeeuws knoopje

  • Standplaats : volle zon / lichte schaduw
  • Grondsoort : vochtige / voedzame grond
  • Bloeiperiode : juni – aug.
  • Hoogte: 50 – 90 cm
  • Wintergroen: bladverliezend
  • Winterhard :  Ja

Astrantia ( Zeeuws knoopje) is een fantastische, vaste plant met tal van goede eigenschappen. Hij produceert schitterende, schotelvormige bloemhoofden en heeft een mooie, stevige, nette groeiwijze. Ook het blad mag er zijn. De bladeren zijn diep ingesneden en blijven de hele zomer hun intense groene kleur behouden. En als astrantia in een flinke groep wordt aangeplant, kan hij ook heel goed als bodembedekker gebruikt worden. Het kleurenpalet van de plant variërt van oudroze, rozegroen, donkerrood, wijnrood, wit tot witgroen. Astrantia’s zijn trouwens ook nog eens voortreffelijke snijbloemen.

Soorten

Astrantia soorten. Astrantia major ‘Roma’ bloeit met mooie, oudroze bloemen. Hij heeft bovendien een lange bloeiperiode en wordt 70 cm hoog. De meest donkerrode astrantia is toch wel Astrantia major ‘Ruby Star’. Zijn stelen hebben een zwartrode kleur, de bloemen onderscheiden door een wijnrode kleur en hij wordt flink hoog ( 1 m.). Eveneens donkerrood bloeiend is Astrantia major ‘Ruby Wedding’. Vanwege lage hoogte ( 50 cm) komt deze mooi uit voorin een border. Voor witbloeiende astrantia’s zijn Astrantia major ‘Silver Glow’ ( hoogte 60 cm ) en Astrantia major ‘Large White’ (hoogte 90 cm ) een goede keuze.

Andere aparte Astrantia’s die de moeite waard zijn om aangeplant te worden zijn Astrantia ‘Buckland’ (rozegroen bloeiend / hoogte 60 cm) en Astrantia major ‘Star of Beauty’. ( Rozerood) )

Astrantia major Ruby Star
Astrantia m. ‘Ruby Star’ met Salvia nemorosa

Snoeien

Astrantia (Zeeuws knoopje) snoeien. Knip de uitgebloeide bloemstengels tijdens het groeiseizoen helemaal af om een tweede, lichte bloei later in het seizoen aan te moedigen.

Verzorging

Astrantia planten. Wanneer je astrantia plant, voeg dan veel compost of bladaarde aan de grond toe. Houd er ook rekening mee dat Astrantia’s niet van van droge grond houden. Geef de planten dus in droge perioden tijdens het groeiseizoen regelmatig water.

Ziekten en plagen Astrantia. Op het blad van Astrantia kunnen zich bruine vlekken voordoen. Deze worden veroorzaakt door een piepklein vliegje. Voor bestrijding zie bij ziekten en plagen.

Astrantia combineren

Astrantia laat zich goed combineren worden met Allium, Geranium, Cirsium rivulare ‘Atropurpureum, Nepeta, Salvia nemorosa.

Salvia nemorosa
Salvia nemorosa