Astrantia
Astrantia
Zeeuws knoopje
- Standplaats : volle zon / lichte schaduw
- Grondsoort : vochtige / voedzame grond
- Bloeiperiode : juni – aug.
- Hoogte: 50 – 90 cm
- Wintergroen: bladverliezend
- Winterhard : Ja
Astrantia ( Zeeuws knoopje) is een fantastische, vaste plant met tal van goede eigenschappen. Hij produceert schitterende, schotelvormige bloemhoofden en heeft een mooie, stevige, nette groeiwijze. Ook het blad mag er zijn. De bladeren zijn diep ingesneden en blijven de hele zomer hun intense groene kleur behouden.
En als astrantia in een flinke groep wordt aangeplant, kan hij ook heel goed als bodembedekker gebruikt worden. Het kleurenpalet van de plant variërt van oudroze, rozegroen, donkerrood, wijnrood, wit tot witgroen.
Astrantia’s zijn trouwens ook nog eens planten waar slakken niet van houden.
Welke soorten zijn er?
Astrantia major ‘Roma’
Astrantia major ‘Roma’ bloeit met mooie, oudroze bloemen. Hij heeft bovendien een lange bloeiperiode en wordt 70 cm hoog.
Astrantia major ‘Ruby Star’
De meest donkerrode astrantia is toch wel Astrantia major ‘Ruby Star’. Zijn stelen hebben een zwartrode kleur, de bloemen onderscheiden door een wijnrode kleur en hij wordt flink hoog ( 1 m.)
Astrantia major ‘Ruby Wedding’
Eveneens donkerrood bloeiend is Astrantia major ‘Ruby Wedding’. Vanwege lage hoogte ( 50 cm) komt deze mooi uit voorin een border.
Astrantia major ‘Silver Glow’
Voor witbloeiende astrantia’s zijn Astrantia major ‘Silver Glow’ ( hoogte 60 cm ) en Astrantia major ‘Large White’ (hoogte 90 cm ) een goede keuze.
Andere aparte Astrantia’s die de moeite waard zijn om aangeplant te worden zijn Astrantia ‘Buckland’ (rozegroen bloeiend / hoogte 60 cm) en Astrantia major ‘Star of Beauty’. ( Rozerood) )
Astrantia m. ‘Ruby Star’ met Salvia nemorosa
Wanneer en hoe moet je snoeien?
Astrantia (Zeeuws knoopje) snoeien. Knip de uitgebloeide bloemstengels tijdens het groeiseizoen helemaal af om een tweede, lichte bloei later in het seizoen aan te moedigen. Indien nodig kan ook lelijk blad geworden afgeknipt worden. Nieuw fris blad zal dan weer verschijnen.
Verzorgingtips voor astrantia
Astrantia planten. Astrantia heeft een voorkeur voor humusrijke grond. Wanneer je astrantia plant, voeg dan veel compost of bladaarde aan de grond toe.
Houd er ook rekening mee dat Astrantia’s het beste groeien in niet te droge grond. Geef de planten dus in droge perioden tijdens het groeiseizoen regelmatig water.
Ziekten en plagen Astrantia. Op het blad van Astrantia kunnen zich bruine vlekken voordoen. Deze worden veroorzaakt door een piepklein vliegje. Voor bestrijding van de mineervlieg zie bij ziekten en plagen.
Astrantia combineren met andere planten
Astrantia laat zich goed combineren worden met Allium en vaste planten zoals Geranium macrorrhizum, Cirsium rivulare ‘Atropurpureum, Nepeta, Salvia nemorosa.
Salvia nemorosa