Aucuba

Aucuba japonica ‘Variëgata’

Aucuba japonica ‘Variëgata’

Aucuba / Aucuba japonica

Broodboom

  • Standplaats: volle zon, halve schaduw, schaduw
  • Grondsoort: elke grondsoort
  • Bloeiperiode: april – mei
  • Hoogte / Breedte : h. 3 m- br. 3 m
  • Wintergroen: ja
  • Winterhard: ja

Aucuba, ook wel broodboom genoemd, is een sterke, groenblijvende struik, die goed groeit op schaduwrijke plekken in de tuin. Ook neemt hij genoegen met elke grondsoort. Vele soorten hebben mooi blad. Alleen een vrouwelijke plant produceert bessen op voorwaarde dat er een mannelijke plant in de buurt staat.

Soorten

Aucuba japonica ‘Variëgata’

Aucuba japonica ‘Variëgata’ heeft opvallende glanzende bladeren, die dicht bezet zijn met gele, goudachtige stippen. In april/mei produceert hij kleine, onopvallende rode bloempjes, gevolgd door trosjes helderrode bessen op de vrouwelijke plant, die vanaf de herfst tot aan het voorjaar blijven hangen.

Aucuba japonica

Aucuba japonica draagt aantrekkelijk groen blad. Net als de Aucuba japonica ‘Variëgata’ bereikt hij een uiteindelijke hoogte van 3 m en wordt uiteindelijk 3 m breed.

Aucuba japonica ‘Rozannie’

Wie een lage struik wilt hebben, moet Aucuba j. ‘Rozannie’ nemen. Hij blijft mooi compact, wordt 1,5 m hoog en 1 m breed. Bijzonder is dat Aucuba j. ‘Rozannie’ zichzelf bestuift. Daardoor produceert hij rode bessen zonder dat er een mannelijke plant in zijn omgeving staat.

Aucuba Rozannie
Aucuba japonica  ‘Rozannie’

Snoeien

Aucuba japonica ( broodboom) snoeien. Alle soorten Aucuba kunnen in maart gesnoeid worden, behalve als het vriest. Snoei de struik licht terug om zijn vorm te laten behouden. Verwijder ook de groene bladeren die groeien aan de bonte soorten.

Drastisch snoeien Aucuba. Is Aucuba te groot geworden dan kan hij drastisch teruggesnoeid worden. Het beste tijdstip voor zo’n flinke snoeibeurt is maart – april. Kort de hele struik tot ongeveer 50 cm boven de grond in. Het is handig om eerst te beginnen met de hoogste takken terug te snoeien. Vervolgens kunnen de zijtakken worden aangepakt.

Aucuba combineren

Aucuba kan ook goed gecombineerd worden met andere groenblijvende struiken voor de schaduw zoals Skimmia japonica, Mahonia japonica, Prunus laurocerasus. Aan de voet van Aucuba kunnen ook varens aangeplant worden, o.a. Dryopteris filix-mas. Deze varen houdt het goed uit op droge, donkere plekken.

Dryopteris filix mas
Dryopteris filix-mas