Aucuba

Aucuba japonica ‘Variëgata’

Aucuba japonica ‘Variëgata’

Aucuba / Aucuba japonica

Broodboom of Japanse Broodboom

 • Standplaats: volle zon, half schaduw, schaduw
 • Grondsoort: elke grondsoort
 • Bloeiperiode: april – mei
 • Hoogte: 3 m
 • Wintergroen: ja
 • Winterhard: ja

De Aucuba is afkomstig uit Oost-Azië en ook wel broodboom of Japanse broodboom in het Nederlands genoemd. Het is een sterke, bladhoudende heester, die in de winter zijn blad behoudt. Hij groeit goed en snel op schaduwrijke plekken in de tuin en is uitstekend bestand tegen luchtvervuiling. De rode of gele bessen zijn een bijzonder kenmerk van deze groenblijvende struik.

De bessen verschijnen in de herfst aan de vrouwelijke aucuba plant als er een mannelijke aucuba plant in de buurt staat.

Welke soorten zijn er ?

Aucuba japonica ‘Variëgata’

Een fraaie, groenblijvende bladplant met groene, glanzende bladeren, die dicht bezet zijn met gele, goudachtige stippen. De bloeitijd valt in het vroege voorjaar. In april/mei verschijnen er, onopvallende rode bloempjes aan de struik, gevolgd door trosjes helderrode bessen op de vrouwelijke plant, die vanaf de herfst tot aan het voorjaar blijven hangen.

Door zijn gekleurd blad zal hij in een schaduwtuin donkere plekken lichter maken. Hoe hoog wordt deze broodboom? Dit soort wordt 3 meter hoog en uiteindelijk 3 meter breed.

Aucuba japonica

Wintergroene struik met een lange periode van sierwaarde voor tuinen. Door zijn groenblijvend blad zorgt deze plant ervoor dat de tuin het hele jaar door een groene structuur heeft. Net als alle andere soorten aucuba kun je hem toepassen als losstaande tuinplant of als haagplant.

Aucuba japonica ‘Rozannie’

Voor een kleine tuin is Aucuba japonica ‘Rozannie’ een echte aanrader.Omdat deze struik niet hoger wordt dan 1,5 meter en breed slechts 1 meter zal hij weinig ruimte in beslag nemen. Daarnaast is de plant geliefd vanwege zijn glanzend, donkergroen blad en rode bessen. Bijzonder is dat ‘Rozannie’ zichzelf bestuift. Daardoor produceert de struik rode bessen zonder dat er een mannelijke aucuba plant in zijn omgeving staat.

Aucuba Rozannie
Aucuba japonica ‘Rozannie’ is door zijn geringe hoogte geschikt voor kleine tuinen.

Tips voor verzorging van de aucuba

 1. Deze gemakkelijke, groenblijvende struik groeit op elke plek in de tuin, zowel in de zon als in de schaduw. Hij neemt zelfs genoegen met een schaduwrijke standplaats Je kunt deze struik op plekken zetten waar weinig zonlicht komt.Bijvoorbeeld in de buurt van bomen.
 2. Verder kun je deze struik in elke grondsoort planten. De grond moet wel goed water doorlatend zijn.
 3. De rode of gele bessen van de broodboom zijn niet eetbaar voor mens en dier.
 4. De broodboom of Japanse broodboom is goed bestand tegen winterse omstandigheden. De struik is zeer winterhard.

Hoe en wanneer snoeien ?

 • Aucuba japonica ( broodboom) snoeien. Alle soorten Aucuba kunnen in maart, maar ook later in het jaar gesnoeid worden. Snoei de struik licht terug om zijn vorm te laten behouden. Verwijder ook de groene bladeren die groeien aan de bonte soorten.
 • Gebruik bij voorkeur een snoeischaar voor de snoei. Door met een snoeischaar te werken wordt het blad van de aucuba niet beschadigd.
 • Drastisch snoeien Aucuba. Is een Aucuba te groot of te breed geworden dan kan hij drastisch teruggesnoeid worden. Het beste tijdstip voor zo’n flinke snoeibeurt is maart – april. Kort de hele struik tot ongeveer 50 cm boven de grond in. Het is handig om eerst te beginnen met de hoogste takken terug te snoeien. Vervolgens kunnen de zijtakken worden aangepakt.

Planten combineren met de aucuba

De struik kan ook goed gecombineerd worden met andere groenblijvende struiken voor de schaduw zoals Skimmia japonica, Sarcococca, Prunus laurocerasus. Aan de basis van  de plant kunnen ook varens aangeplant worden, o.a. Dryopteris filix-mas. Deze varen houdt het goed uit op droge, donkere plekken.

Dryopteris filix mas
Dryopteris filix-mas

Overeenkomende Content

 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Praktische tips voor planten en tuinieren

 

 

Maandelijks persoonlijk snoeiadvies in je mail

Een service van Greenfingersonline

Maandelijks advies om je planten beter te laten groeien

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief van Greenfingersonline

Greenfingersonline Nieuwsbrief