Bamboe
Mooie hoge en lage bamboes
8 mooie, hoge en lage bamboe-soorten, die vrijwel allemaal geschikt zijn voor een zonnige / halfschaduwrijke standplaats. De geselecteerde bamboes zijn gemakkelijk te verzorgen en eenmaal aangeslagen vereisen ze weinig onderhoud. Bovendien zijn een aantal soorten bijzonder geschikt om als haag aangeplant te worden.
De beste hoge bamboes
1. Phyllostachys nigra. 2. Phyllostachys spectabilis. 3. Pseudosasa japonica.
Phyllostachys aureosulcata f. spectabilis
Een hoge, kleurrijke bamboe met een stevige, opgaande groeiwijze is de Phyllostachys aureosulcata f. spectabilis. Zijn geelgroene stengels vallen op door een bijzondere, smalle, groene lengtestreep. In de directe zon kleuren de stengels vaak op tot roodachtig. Zijn bladeren zijn smal en middelgroen. Hij bereikt een hoogte van 5-7 meter.
Standplaats: volle zon / halve schaduw. Grondsoort: vochtige / goed doorlatende / humusrijke grond. Hoogte: 5-7 meter. Wintergroen: ja. Winterhard: ja. Woekerend: ja.
Phyllostachys nigra
Phyllostachys nigra is een hoog bamboesoort, die zeer gewild is vanwege zijn opvallende stengels. Naarmate de jonge, groene stengels volwassen worden nemen ze een prachtige, glanzende zwarte kleur aan. Vaak is dat al na 1 of 2 jaar. Phyllostachys nigra komt goed tot zijn recht in een grote border met veel groen en bereikt een uiteindelijke hoogte van 4-6 meter. Hij is matig winterhard en heeft een zonnige, beschutte plaats nodig.
Standplaats: zonnig / halve schaduw. Grondsoort: vochtige / goed doorlatende / humusrijke grond. Hoogte: 4-7 meter. Wintergroen: ja. Winterhard: matig. Woekerend: ja.
Pseudosasa japonica
Pseudosasa japonica is een goede bamboe voor het aanplanten van dichte, windbestendige hagen. Ook als solitair is hij de moeite waard. Hij produceert mooie, nette, opgaande stengels en draagt sierlijke, langwerpige, donkergroene bladeren. Hij bereikt een hoogte van 3-5 meter. Wat lager blijft Pseudosasa ‘Tsutsumiana’. Dit soort wordt uiteindelijk 2 – 3 meter hoog.
Standplaats: zonnig / schaduwrijk. Grondsoort: vochtige / goed doorlatende / hunusrijke grond. Hoogte: afhankelijk van het soort. Wintergroen: ja. Winterhard: ja. Woekerend: ja.
De beste niet-woekerende middelhoge bamboes
1. Fargesia murieliae 2. Fargesia ‘Jiuzhaigou1’ 3. Fargesia robusta.
Alle onderstaande fargesia soorten zijn niet-woekerend. Je kunt ze dus met een gerust hart planten in de tuin.
Fargesia ‘Jiuzhaigou 1’
Heel populair is Fargesia ‘Jiuzhaigou 1’, vaak afgekort als Fargesia ‘Jiu 1’, en ook wel de Rode bamboe genoemd. Dit soort heeft een nette, rechtopgaande groeiwijze, produceert aantrekkelijke, opvallende, dieprode halmen en draagt blad met een fijne uitstraling. Hoewel Fargesia ‘Jiu 1’ wintergroen is, kan hij in de winter wat last hebben van enig bladverlies. Net als alle andere Fargesia-soorten heeft de Fargesia ‘Jiu 1’ een polvormige groeiwijze. Hij maakt dus geen lange ondergrondse uitlopers en woekert dus niet.
Standplaats: volle zon / halve schaduw. Grondsoort: vochtige / goed doorlatende / humusrijke grond. Hoogte: 2-3 meter. Wintergroen: ja. Winterhard: ja. Woekerend: nee.
Fargesia murieliae
Fargesia murieliae, afkomstig uit China, is een mooie, middelhoge bamboe. Zijn stengels hebben een lichtgroene kleur, naar geelgroen verblekend en zijn bladeren zijn middelgroen gekleurd. Fargesia murieliae groeit redelijk snel, heeft een sierlijke, overhangende groeiwijze en staat goed in een plantenpot maar kan ook als haag aangeplant worden. Hij wordt 2-4 meter hoog. Fargesia murieliae ‘Lava’ blijft wat lager en bereikt een uiteindelijke hoogte van 1-2 meter.
Standplaats: volle zon / halve schaduw. Grondsoort: vochtige / goed doorlatende / humusrijke grond. Hoogte: afhankelijk van het soort. Wintergroen: ja. Winterhard: ja. Woekerend: nee.
Fargesia robusta
Fargesia robusta is een stevig, sterk bamboesoort met frisse, donkergroene stengels en heeft een opgaande groeiwijze. Fargesia robusta ‘Campell’ is een uitstekend soort voor het aanplanten van een forse, wintergroene, robuuste haag. Hij heeft prachtige, witte schutbladeren, die in het het voorjaar aan de jonge halmen verschijnen en wordt 3-4 hoog. Fargesia robusta ‘Red Sheaths’ heeft roodpurperen, gekleurde schutladeren en bereikt een uiteindelijke hoogte van 3-4 meter.
Standplaats: volle zon / halve schaduw. Grondsoort: vochtige / goed doorlatende / hunusrijke grond. Hoogte: afhankelijk van het soort. Wintergroen: ja. Winterhard: ja. Woekerend: nee.
De beste lage bamboes
1. Sasa veitchii. 2. Pleioblastus pygmaeus. 3. Pleioblastus v. ‘Auricoma’.
Pleioblastus
Het bamboegeslacht Pleioblastus bevat naast hoge ook prachtige lage soorten. Pleioblastus viridistriatus ‘Auricoma’ wordt 60 cm tot 1 meter hoog en tooit zich met aantrekkelijke, zwavelgeel blad met groene strepen waarmee je veel kleur in de tuin kunt aanbrengen. De kleur van het blad blijft het mooist in de halve schaduw. Dit soort komt goed tot zijn recht in een plantenbak maar kan ook uitstekend in de volle grond gezet worden. Pleioblastus pygmaeus is een uitstekende lage, semi-wintergroene bodembedekkende bamboe en bereikt een uiteindelijke hoogte van 30-60 cm. Zijn bladeren zijn middel tot donkergroen.
Standplaats: zonnig / halve schaduw. Grondsoort vochtige / goed doorlatende /humusrijke grond. Hoogte: afhankelijk van het soort. Wintergroen: ja Winterhard: ja. Woekerend: ja.
Sasa veitchii
Sasa veitchii, afkomstig uit Japan, is een mooi en bovenal een ongewoon soort. In de zomer zijn de bladeren van de Sasa veitchii donkergroen maar in de late herfst nemen de bladranden een witte kleur aan, wat een prachtig contrast oplevert. Hij wordt 1 – 1,50 hoog.
Standplaats: zonnig / halve schaduw. Grondsoort: goed doorlatende /humusrijke grond. Hoogte: 1-1,50 meter. Wintergroen: ja. Winterhard: ja. Woekerend: ja.
Hoe en wanneer bamboe snoeien?
Wanneer snoei je bamboe? Het uitdunnen van bamboe doe het beste in de zomer (juli) nadat de nieuwe halmen (stengels) volgroeid zijn. Knip de oudste, beschadigde en dunnere stengels tot net boven de grond af.
Bamboe als haag moet in juli- augustus gesnoeid worden wanneer de nieuwe stengels zijn uitgegroeid. Knip de nieuwe stengels met een heggenschaar af tot de gewenste hoogte. Ook de zijkanten kunnen indien nodig teruggesnoeid worden.
De beste tijd voor bamboe planten
Wanneer bamboe planten? Bamboes kunnen vanaf eind februari/begin maart tot en met september geplant worden, behalve in droge periodes en wanneer het vriest. Tip: dompel de plant onder in een emmer met water en laat hem volzuigen en plant hem aan met voldoende compost. Want bamboe stelt humusrijke grond op prijs.
Geef de bamboeplant direct na de aanplant weer ruimschoots water. Ook na de aanplant is het verstandig om bamboe regelmatig water te geven, want de wortels van de kluit hebben tijd nodig om in de grond te groeien en zijn dus niet onmiddellijk in staat om water op te nemen.
Hoe zorg je voor optimale groei en bloei?
Bamboes houden absoluut niet van droogte. Geef ze in periodes van droogte ruimschoots water. Fargesia-soorten krullen hun blad om bij gebrek aan water. Andere bamboe-soorten vertonen vaak geel blad bij uitdroging.
Het woekeren van bamboes. Er zijn twee soorten bamboeplanten. Niet-woekerende bamboesoorten hebben een polvormige groeiwijze en maken dus geen ondergrondse uitlopers. Ze dijen dus niet uit. Alle Fargesia-soorten zijn niet-woekerende soorten.
Woekerende bamboesoorten daarentegen maken wel ondergrondse uitlopers en kunnen zich flink uitbreiden. Het uitbreiden van woekerende soorten kan worden tegengegaan door een wortelbegrenzer rond de plant in te graven.
Wat is juiste voeding?
Bemesting. Geef bamboe in plantenbakken vanaf maart tot en met juli een langzaamwerkende meststof of een vloeibare meststof. Bamboe in de volle grond. Bemest de plant in maart met organische mest of gedroogde organische mestkorrels.
Planten combineren met bamboe
Bamboes kunnen goed gecombineerd worden met struiken zoals Nandina domestica, Acer palmatum, Aucuba maar ook met varens.
Nandina domestica ‘Gulfstream’