Basilicum

Ocimum basilicum ‘Genovese

Ocimum basilicum ‘Genovese

Ocimum basilicum

Basilicum

  • Standplaats: zonnig
  • Grondsoort: goed doorlatende grond
  • Bloeiperiode: late zomer
  • Hoogte: 30- 60 cm
  • Winterhard: nee

De populairste basilicum is ongetwijfeld de Italiaanse basilicum Ocimum basilicum ‘Genovese’.

Deze basilicum wordt ongeveer 50 cm hoog, bloeit met zuiver witte , lipvormige bloemetjes  en produceert donkergroene, bladgeurende blaadjes met een smaak van anijs en munt.

Hoe houd je basilicum langer goed

Basilicum in een pot, die je in de supermarkt koopt, bezwijkt meestal al snel. Wat is de oorzaak? Dat komt omdat er in een pot vaak meer dan 20 kleine basilicum plantjes zitten, die met elkaar moeten vechten om ruimte, licht, vocht en voedsel.

Haal de hele plant uit de pot. Deel de plant met je hand voorzichtig in 3 of 4 stukken. Plant elk gedeeld stuk in een pot met goeie potaarde. Gebruik dezelfde potgrootte als het originele formaat.

De gedeelde stukken kunnen nu beter groeien, want ze hebben meer ruimte en voeding. Ze gaan dus langer mee.

Basilicum in een pot
Basilicum gekocht in een pot            Vele kleine basilicum plantjes in een pot

Basilicum overwinteren

Basilicum is éénjarige-, subtropische-  en een niet winterharde plant. Dus buiten in de volle grond zal basilicum de winter niet overleven.

Heeft basilicum veel water nodig

Basilicum moet je vaak water geven. Zodra de aarde licht uitgedroogd aanvoelt, geef je de plant s’ochtends alleen van onderaf in één keer flink water.

Geef hem water op een schotel of zet hem tijdelijk in een kom met water. Laat de plant zich vervolgens helemaal volzuigen met water.

Basilicum 'Genovese'
Basilicum in kom water geven      Toppen basilicum

Bemesting

Basilicum heeft baat bij bemesting. Geef basilicum zowel binnen als buiten in de volle grond af en toe wat vloeibare mest.

Oogsten en toppen basilicum

Basilicum oogsten. Blaadjes kunnen geplukt worden. Nog  beter is. Knip een stengel met blaadjes af. Verwijder ook regelmatig de toppen van de plant. Dat bevordert de groei van zijstengels en dus een bossige groei.

Beginnende bloemhoofden en stengels met uitgebloeide bloemhoofden mogen ook afgeknipt worden. Zo voorkom je dat de plant zijn energie gaat steken in zaadvorming.