Berberis

Berberis t. ‘Atropurpurea’

Berberis t. ‘Atropurpurea’

Berberis

Zuurbes

  • Standplaats: zon / halve schaduw / schaduw
  • Grondsoort: elke grondsoort
  • Bloeiperiode: april – mei
  • Hoogte: afhankelijk van het soort
  • Wintergroen: ja/nee
  • Winterhard: ja

Berberis zijn sterke struiken. Ze zijn weinig eisend en doen het goed op elke grondsoort, behalve op drassige grond. Er zijn bladverliezende en groenblijvende soorten verkrijgbaar. Alle berberis zijn trouwens ook uitstekend geschikt om als heg aangeplant te worden.

Mooi soorten berberis

Berberis thunbergii ‘Atropurpurea’

De bladverliezende Berberis thunbergii ‘Atropurpurea’ ( Japanse zuurbes) is buitengewoon populair vanwege zijn prachtige bladkleur. Hij heeft diep paarsbruin blad dat in het najaar mooie rode herfstkleuren aanneemt, gevolgd door rode fruit. In het voorjaar draagt hij gele bloempjes. Hoe hoog wordt ‘Atropurpurea? Hij wordt 1 m hoog en 2,5 m breed.

Berberis thunbergii ‘Nana’

‘Nana’ heeft hetzelfde opvallende blad maar blijft met een hoogte van 60 cm een stuk lager. Deze berberis is dus geschikt voor kleine tuinen.

Berberis darwinii

Een ander mooi soort omvat Berberis darwinii, welke groenblijvend is, met  glanzend, groen, stekelig blad. Dit soort is duw wintergroen. Eind april/mei produceert hij dichte tuilen met goudgele bloemen, gevolgd door blauwachtige bessen in de herfst. Hij bereikt een hoogte van 1,50 meter.

Wanneer en hoe snoeien berberis?

  • Bladverliezende berberis snoeien. De meeste berberis thunbergii zijn bladverliezend. Om de struik compact te houden snoei je de oudste takken na de bloei in mei tot net boven de grond terug. Als je van de bessen wilt genieten, dan snoei je de struik in de herfst ( oktober).
  • Groenblijvende berberis. Heeft weinig snoei nodig. Indien nodig, knip de takken na de bloei in mei licht terug of anders in oktober nadat de herfstbessen zijn verschenen.
  • Snoeien haag. Een berberishaag kan het beste  in het midden van de zomer ( juli)  flink teruggesnoeid worden. Draag absoluut handschoenen bij het snoeien i.v.m. de gemene doorns van de berberis.
  • Drastisch snoeien Berberis. Is de struik of de haag te groot geworden, dan hij drastisch teruggesnoeid worden. Het beste tijdstip voor zo’n drastische snoeibeurt is februari-maart. Knip de struik of haag tot 40 cm boven de grond terug. Hij zal zich goed herstellen. Alleen het duurt wel even voordat de struik weer bloemen gaat produceren.

Planten combineren met Berberis thunbergii

Berberis thunbergii kan goed gecombineerd worden met andere struiken zoals Ilex crenata, Elaeagnus x ebbingei maar ook met Lavandula .


Lavandula angustifolia

Overeenkomende Content

 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Praktische tips voor planten en tuinieren

 

 

Maandelijks persoonlijk snoeiadvies in je mail

Een service van Greenfingersonline

Maandelijks advies om je planten beter te laten groeien

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief van Greenfingersonline

Greenfingersonline Nieuwsbrief