Bergenia
Bergenia
Schoenlappersplant
- Standplaats : Volle zon of halfschaduw
- Grondsoort: elke grondsoort
- Bloeiperiode : april – mei
- Hoogte : 35 – 50 cm
- Wintergroen : ja
- Winterhard : ja
Niets voor niets is de Bergenia ( Schoenlappersplant ) een geliefde plant. Het is een sterke, groenblijvende, vaste plant die vooral in de winter de tuin extra interessant maakt door zijn opvallend blad.
Rond april – mei produceert de plant stevige stengels waaraan trossen met roze, witroze , witte of rozerood bloempjes verschijnen. Bergenia verdraagt heel goed halve schaduw. In de volle zon zal hij echter beter en rijker bloeien.
Welke soorten zijn er?
Bergenia cordifolia ‘Purpurea’
Bergenia cordifolia ‘Purpurea’ wordt zeer gewaardeerd vanwege zijn helderroze bloemen en zijn groot, rond blad dat wel 30 cm lang kan worden. De plant zelf bereikt ongeveer een hoogte van 40 – 50 cm .
Bergenia ‘Baby Doll’
Iets lager blijft Bergenia ‘Baby Doll’. Hij bloeit met lichtroze bloemen.
Bergenia ‘Bressingham White’
Witbloeiend zijn Bergenia ‘Bressingham White’ (h. 40 cm) en Bergenia’Silberlicht’. Ook de compacte Bergenia ‘Bach’ (h. 30 cm) produceert witte bloemen.
Bergenia ‘Bressingham Ruby’
Bergenia’s die in de winter een fantastisch, diep rood blad dragen zijn o.a. Bergenia ‘Bressingham Ruby’ en Bergenia ‘Eroica’ (h. 40 cm). De laatste draagt violetrode bloemen, op stevige, hoge stelen.
Bergenia als bodembedekker Bloemen Bergenia c. ‘Purpurea’
Hoe en wanneer snoeien?
Snoeien Bergenia ( schoenlapppersplant). Beschadigde- en dode bladeren kunnen in maart, nadat de vorst geweken is, verwijderd worden. Knip na de bloei in juni de uitgebloeide bloemstengels helemaal tot op de grond af.
Tips voor de juiste verzorging
- Deze tuinplant staat best graag in de zon maar verdraagt ook halfschaduw. Op een zonnige plek zal hij wel rijker bloeien.Verder heeft hij een voorkeur voor humusrijke, goed waterdoorlatende grond.
- Bergenia’s vereisen weinig onderhoud en zijn uitstekende bodembedekkers voor lange of brede borders. Om dichte, grote, matten te maken, moeten ze in grote aantallen worden aangeplant.
- Plantafstand Bergenia. Houd bij het aanplanten een afstand van 30 – 40 tussen de planten aan. Met zo’n afstand verkrijg je na verloop van tijd een mooie, aaneengesloten, groene mat. Wordt de Bergenia als bodembedekker aangeplant dan is het verstandig om voor de aanplant flink wat compost door de tuinaarde te mengen.
Bergenia krijgt geen bloemen
Bergenia ( Schoenlappersplant) bloeit niet. Wat is de oorzaak ? Vaak worden oudere planten in de loop der tijd steeds minder productief.
Om weer sterke groei en bloemen te krijgen is het raadzaam om oude pollen om de 3 jaar uit de grond te halen en te delen. De beste tijd om Bergenia te delen of vermeerderen is na de bloei of in september.
Planten combineren met bergenia
Bergenia’s gaan goed samen met Varens, Alchemilla,Vinca minor, Pachysandra terminalis, Ajuga reptans
Polystichum setiferum