Bescherm olijfboom tegen strenge vorst

Olea europaea

Olea europaea

Hoe graden vorst kan een olijfboom hebben?

Bij matige tot strenge vorst en vrieskou heeft een olijfboom zeker bescherming nodig, vooral de stam want die is zeer kwetsbaar. Zakt de temperatuur naar -10 C. dan is het verstandig om een jonge maar ook een oudere olijfboom tegen vorst en koude, uitdrogende wind stevig beschermen.

Voor zeer jonge olijfbomen met een kleine stamomvang geldt een temperatuur van rond – 5 C.

Hoe olijfboom beschermen tegen vorst?

Olijfboom beschermen in de volle grond tegen de vorst

  • De meest handige manier om een olijfboom in de volle grond tegen vorst en uitdrogende wind te beschermen is door de boom in te pakken met een winterhoes voor planten. Zo’n winterhoes laat licht en lucht door en is bovendien gemakkelijk te plaatsen omdat hij voorzien is van rits.
  • Ook is het verstandig als de winterhoes lang om de olijfboom blijft zitten om de rits af en toe open te zetten, zodat de binnenkant gelucht wordt. Zo voorkom je dat het binnenin te vochtig wordt. Vocht kan namelijk aanleiding geven tot schimmel.
  • Wanneer je maken hebt met een zeer langdurige, strenge vorstperiode is het toch wel raadzaam om ook de stam van de olijfboom in te pakken. Dat gaat heel gemakkelijk. Neem vliesdoek of anders jute en wikkel dit materiaal om de stam heen.

olijfboom
Olijfboom kleine stamomvang en Olijfboom  grote stamomvang

Olijfboom in een pot beschermen tegen de vorst

  • Staat een olijfboom buiten in een plantenbak, ga dan als volgt te werkt. Pak de pot in met een aantal lagen noppenfolie. Dit materiaal werkt isolerend en zorgt er voor dat de vorst niet kan doordringen tot het worstelgestel. Til de plantenpot van de grond door het plaatsen van bloempotdragers of tegels of bakstenen voor een goede afwatering.
  • Aan de stam hoef je verder niets te doen, tenzij je maken krijgt met een langdurige vorstperiode. Dan pak je ook de stam in en wel met vliesdoek of anders met jute.
  • Als laatste plaats je een winterhoes om de olijfboom om hem verder te beschermen tegen koude en uitdrogende wind. Heb je geen winterhoes voorhanden, bindt dan de bladeren van de olijfboom op en pak ze in met vliesdoek van een goede, dikke kwaliteit.

Wanneer winterhoes olijfboom verwijderen ?

Zowel een winterhoes als vliesdoek moet je natuurlijk niet de hele winter om een olijfboom laten zitten. Let op de temperatuur. Zodra de temperatuur weer net boven nul komt verwijder je de hoes of het vliesdoek.

olijfboom winter
Winterhoes voor olijfboom

Hoe verzorg je een olijfboompje in een vorstvrije ruimte

Heb je een klein olijfboompje in een pot dan zou je tijdens een flinke vorstperiode kunnen overwegen om het boompje weg te zetten in vorstvrije, beschutte ruimte, b.v. een schuur. Let er wel op dat er voldoende licht in de ruimte binnenvalt.

Een olijfboom is een wintergroene plant en heeft dus licht nodig om te overleven. Als het olijfboompje binnenstaat, moet hij ook water hebben. Geef hem af en toe water, maar niet te veel. Is de grond uitgedroogd, dan kun je hem spaarzaam water geven.

Bruin blad olijfboom na vorst

Na een langdurige vorstperiode komt het vaak voor dat een olijfboom flink wat blad verliest of last heeft van bruine bladeren. Om een olijfboom te laten herstellen van het verlies van zijn bladeren of bruin blad zie bij Olijfboom verliest blad na de winter.

bruin blad olijfboom

bruin blad olijfboom na vorst

Overeenkomende Content

 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Praktische tips voor planten en tuinieren

 

 

Maandelijks persoonlijk snoeiadvies in je mail

Een service van Greenfingersonline

Maandelijks advies om je planten beter te laten groeien

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief van Greenfingersonline

Greenfingersonline Nieuwsbrief