Beukenhaag soorten, snoeien en verzorgen

Fagus sylvatica

Fagus sylvatica

Fagus sylvatica

Groene Beuk / Beukenhaag

  • Standplaats: volle zon / halve schaduw
  • Grondsoort: goed doorlatende grond
  • Wintergroen: nee
  • Winterhard: ja

Mooie soorten beukenhaag

Fagus sylvatica

Fagus sylvatica ook wel gewone, groene beuk of beukenhaag genoemd, wordt het meest aangeplant. Hij heeft mooi, groen blad, dat in de herfst een intense, bruine kleur aanneemt. Ook in de winter is beukenhaag aantrekkelijk om tegenaan te kijken, want hij behoudt in deze periode zijn bruine bladeren. Zo rond eind april verschijnen er weer jonge, groene bladeren aan de beukenhaag.

Fagus sylvatica ‘Atropunicea’

Fagus sylvatica ‘Atropunicea’ ( rode / bruine beuk) is een soort dat prachtig, rood, paarsachtige blad draagt en in de winter eveneens zijn verdorde blad behoudt. In de volle zon zullen de rode, purperen bladeren het beste hun kleur behouden.

fagus sylvatica
Fagus sylvatica in de zomer en blad van Fagus sylvatica in de winter

Wanneer en hoe snoeien?

  • Wanneer Beukenhaag of Groene beuk snoeien ( Fagus sylvatica ). De haag moet zeker 1 x per jaar gesnoeid worden. Juni is de beste tijd om de beukenhaag terug te snoeien. In augustus, maar niet later kun je de haag nog een keer een lichte knipbeurt geven.
  • Oude Beukenhaag ( Fagus sylvatica) drastisch snoeien. Een te hoge of een te breed geworden beukenhaag kan zeker flink teruggesnoeid of ingekort worden. Je kunt hem zeker tot de helft inkorten. Helemaal terugsnoeien tot bijna op de stam is niet goed. De beukenhaag zal zich dan slecht of helemaal niet meer herstellen. Een lange, hoge beukenhaag hoef je niet per sé in één keer terug te snoeien. Neem eerst de top en één kant onder handen. Het jaar erop kun je dan de andere zijkant doen.
  • Het beste tijdstip om hem flink in te korten is aan het einde van de winter ( febr/maart). Als het vriest moet de snoeibeurt even uitgesteld worden.

Wanneer beukenhaag planten?

Planttijd voor Beukenhaag of Groene beuk ( Fagus sylvatica ). Jonge beukhaagplanten met blote wortels en planten die in plastic potten verkocht worden, kunnen in okt – nov en in het zeer vroege voorjaar aangeplant worden, behalve als het vriest en in droge periodes.

Voordat je beuk aanplant, verbeter dan eerst de grond waarin de planten komen te staan, met een bodemverbeteraar ( b.v. Vivimus) waarin een schimmel (mycorrhiza) verwerkt is. Dat zal ervoor zorgen dat de jonge beukenplanten gemakkelijk zullen aanslaan.

Welke afstand voor het aanplanten?

Beukenhaag planten afstand. Is de plantmaat tussen 60 cm en 1 meter hoog, dan heb je 5 à stuks 6 per strekkende meter nodig.

Welke bemesting?

Beukenhaag bemesten. Haagplanten staan altijd dicht bij elkaar en onttrekken dus veel voedingsstoffen aan de grond. Door een beukenhaag 2 keer per jaar te bemesten met een speciale hagenmeststof houd je hem gezond en mooi groen. Bemesten doe je het beste in maart – april en juni – juli. Breng de mest zowel aan de voorkant als aan de achterkant van de haag of heg aan en hark het vervolgens licht in.

Problemen bij beukenhaag

Ziekten en plagen Beukenhaag ( Fagus sylvatica ). Een beukenhaag kan vooral in de vroege zomer last hebben van beukenbladluis ( beukenwolluis) Voor bestrijding zie bij beukenbladluis bestrijden

Overeenkomende Content

 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Praktische tips voor planten en tuinieren

 

 

Maandelijks persoonlijk snoeiadvies in je mail

Een service van Greenfingersonline

Maandelijks advies om je planten beter te laten groeien

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief van Greenfingersonline

Greenfingersonline Nieuwsbrief