Bieslook

Allium schoenoprasum

Allium schoenoprasum

Allium schoenoprasum

Bieslook

  • Standplaats: zonnig, lichte schaduw
  • Grondsoort: goed doorlatende grond
  • Bloeiperiode: mei-juli
  • Hoogte: 30-50 cm
  • Winterhard: ja

Soorten

Allium schoenoprasum

Bieslook ( Allium schoenoprasum) behoort tot de familie van de ui, is een vaste plant, produceert holle, grasachtige blaadjes en bloeit in mei-juli met lilapaarse bloemetjes. De blaadjes hebben een lichte, frisse uiensmaak.

Allium tuberosum

Voor een lichte knoflooksmaak, kies dan voor Chinese bieslook ( Allium tuberosum). De plant draagt witte bloemen en heeft platte bladeren. Bieslook in de volle grond sterft in de winter af en komt in het voorjaar weer op. In potten sterft de plant niet af.

Snoeien

Snoeien bloemen bieslook. Knip de bloemhoofden of bloemknoppen in het groeiseizoen tijdig af, zodat de plant zijn energie kan blijven stoppen in het produceren van nieuw blad en niet in het aanleggen van zaad.

De uitgebloeide stengels met de bloemhoofden kunnen teruggesnoeid worden tot ongeveer 4-5 cm boven de grond.

bieslook knippen
knip blaadjes aan de zijkant af      Afknippen bloemhoofden

Oogsten

Bieslook blaadjes kunnen regelmatig geoogst worden. Knip de blaadjes tot ongeveer 4 cm boven de grond af. Heb je een paar blaadjes nodig, knip deze dan aan de buitenkant van de plant af. Na een knipbeurt produceert de plant weer nieuw blad.

Na een goeie 4 weken heb je weer een nieuwe oogst aan bladeren. Deze kun je vervolgens weer afknippen

Verzorging

Bieslook verlangt een zonnige standplaats en voelt zich het beste thuis in grond die niet uitdroogt. Geef bieslook in de volle grond in droge periodes dus regelmatig water.

Ook voor bieslook in potten geldt dat de grond niet mag uitdrogen. Controleer om de paar dagen of de grond nog vochtig is.

Geef bieslook, die in potten groeien, na een paar oogsten wat vloeibare mest om nieuwe groei  aan te moedigen.

Delen

Deel bieslook eens in de twee jaar of drie jaar om een krachtige groei te behouden. Doe dit karwei in oktober of in maart. Verdeel de pol in meerdere stukken met een scherp mes. Voeg wat compost aan de grond toe, plant de stukken uit en geef ze flink water.

Combinaties maken

In potten kun je bieslook gemakkelijk met andere kruiden combineren, bijvoorbeeld met peterselie. Bieslook als sierplant in de tuin. Een goeie partner is Brunnera macrophylla ‘Jack Frost’

Meer over kruiden