bodembedekkende coniferen

Juniperus squamata ‘Blue Star’

Juniperus squamata ‘Blue Star’

Bodembedekkende coniferen

  • Standplaats: zonnig / halve schaduw
  • Grondsoort: goed doorlatende grond
  • Hoogte: afhankelijk van het soort
  • Wintergroen: ja
  • Winterhard: ja

Soorten

Juniperus squamata ‘Blue Carpet’

De keuze aan bodembedekkende coniferen is best groot. Mooi laaggroeiend is  de bekende Juniperus squamata ‘Blue Carpet’. Hij wordt circa 1 meter breed en 25 cm hoog en heeft een uitspreidende groeiwijze.

Het is ook een uitstekende bodembedekker en goed te gebruiken voor moeilijke plekken. Wil je grote vlakken maken met deze struik, houd dan bij het aanplanten een afstand van 90 cm tussen de struikjes aan.

Juniperus squamata ‘Blue Star’

Juniperus squamata ‘Blue Star’ is ook een mooi soort. Hij draagt prachtig, blauwstaal loof en maakt op den duur een dikke, prikkende mat en wordt uiteindelijk 50 cm hoog en 1 meter breed. Houd er wel rekening mee dat  Juniperus squamata ‘Blue Star’ zeer langzaam groeit.

Juniperus horizomtalis
Juniperus communis ‘Repanda’          Juniperus horizontalis ‘Prince of Wales’

Andere populaire, kruipende, bodembedekkende coniferen zijn: Juniperus horizontalis, Juniperus communis ‘Repanda’ en Taxus baccata ‘Repandens’. Al deze soorten worden 25 – 50 cm hoog.

Coniferen snoeien

Wanneer bodembedekkende coniferen snoeien . Dit soort coniferen hebben weinig snoei nodig. Indien nodig, snoei je begin juni de jonge groene scheuten licht terug. Zo behoudt je de vorm van de conifeer.

Coniferen flink terugsnoeien. Coniferen verdragen geen flinke, zware snoei. Bij Coniferen mag alleen in het groene gedeelte van de plant geknipt worden. Dat geldt zowel voor de boven- als voor de zijkant van de conifeer. Knip je in het oude, bruine hout, dan zal de plant geen nieuwe scheuten aanleggen en loopt dus niet meer uit.

Wanneer  coniferen planten

Wanneer coniferen planten. Coniferen in containers kunnen het hele jaar aangeplant worden. Het voorjaar en het najaar zijn desalniettemin toch de beste perioden om ze in de grond te zetten. Kies je voor het najaar, doe dat dan niet later dan half oktober i.v.m. vroeg invallende vorst.

Tip. Controleer voor de aanplant of de wortelkluit van de conifeer niet te droog is. Zo ja, dompel dan van tevoren de plant onder in een emmer met water en laat hem volzuigen. Plant hem aan en geef hem weer ruimschoots water.

Breng na de aanplanting ook een flinke laag compost aan rondom de voet van de conifeerplant om uitdroging van de wortels te voorkomen. Zo’n laag compost zorgt er namelijk voor dat het vocht rondom de wortels wordt vastgehouden. Waarom allemaal deze maatregelen ? Uitdrogen vormt namelijk de grootste bedreiging voor een jonge conifeer.

Problemen

Bij oudere coniferenplanten kunnen de onderste takken soms bruin worden. Wat is de oorzaak hiervan? Meestal wordt het probleem veroorzaakt door te droge grond. Geef een conifeerplant daarom in droge perioden voldoende water en bemest de plant elk jaar in maart, met coniferenmest. Bemesting zorgt o.a. voor een betere wateropname.

Bodembedekkende coniferen combineren

Bodemdekkende coniferen gaan goed samen met Heide, Euonymus fortunei, Geraniums , Sedum  en  Siergrassen. Kijk voor meer suggesties bij groenblijvende bodembedekkers.

Erica
Heide