Bodembedekkers voor de schaduw

Tiarella 'Spring Symphony'

Tiarella 'Spring Symphony'

Als je het ons vraagt dan hebben bodembedekkers voor de schaduw alleen maar voordelen. Ze vormen snel, dichte, aaneengesloten matten waartussen geen onkruid zal groeien. Daarnaast vinden we het gewoon makkelijke, aantrekkelijke planten, die weinig onderhoud verlangen. Dat scheelt dus tijd.

Vind je het lastig om soorten voor de schaduw uit te zoeken. We gaan je hierbij helpen. Hier zijn onze 9 favoriete bodembedekkers voor de schaduw.

1. Vinca minor ‘Alba’

Vinca minor 'Alba'

Denk nou niet dat er geen witbloeiende bodembedekkers voor de schaduw zijn. Die zijn er beslist wel. Vooral Vinca minor ‘Alba,‘ ook wel maagdenpalm genoemd, raden we van harte aan. Hij bloeit al vroeg in het voorjaar met zuiver, aantrekkelijke, witte bloemen, die goed uitkomen boven het groene, glanzende, lancetvormige blad.

Vinca minor ‘Alba’ blijft groen in de winter en zal probleemloos een plek in de tuin bedekken die in de schaduw ligt.

Hoogte x Breedte 25 x 50 cm

2. Pachysandra terminalis

Pachysandra terminalis

Er bestaan bodembedekkers die alleen al om hun blad onweerstaanbaar zijn. Pachysandra terminalis, ofwel schaduwkruid, is zo’n bodembedekker. Hoewel Pachysandra terminalis in het voorjaar bloeit met kleine, witte aren, is vooral het blad wat de aandacht trekt. Het donkergroene, getande blad blijft er jaarrond fris en goed uitzien.

Blijft wintergroen. Uit ervaring weten we dat deze bodembedekker uitstekend groeit op schaduwrijke plekken onder bomen en struiken.

Hoogte x Breedte 20 x 100 cm

3. Carex morrowii ‘Ice Dance’

Carex morrowii 'Ice Dance'

Het siergras Carex morrowii ‘Ice Dance’. Wat een fijne bodembedekker voor de halfschaduw is dit. ‘Ice Dance’ valt op door zijn smal, crême-wit gestreept blad, dat zelfs in de wintermaanden mooi groen blijft. En in zomermaanden zal hij je verrassen met bruine pluimen. Verder blijft dit polvormend siergras met een hoogte van 35 cm prettig laag.

Je kunt Carex morrowii ‘Ice Dance’ door zijn geringe hoogte dus probleemloos met andere lage bodembedekkers combineren.

Hooge x Breedte 35 x 40 cm

4. Lamium maculateum ‘Roseum’

Lamium maculateum 'Roseum'

Lamium maculateum ‘Roseum’. Onbetwist de nummer één voor moeilijke en donkere plekken in de tuin. Deze decoratieve, bodembedekker zal met zijn bontbladig blad met zilveren strepen zonder enige moeite, sombere, schaduwrijke plekjes in de tuin doen oplichten. Ook de paarsroze lipvormige bloemen, die verschijnen in de periode mei-juni en waar veel bijen en hommels opaf komen, zullen je niet teleurstellen.

Hoogte x Breedte 25 x 35 cm

5. Tiarella ‘Spring Symphony’

Tiarella |Spring Symphony

Je zul er geen spijt van krijgen als je Tiarella ‘Spring Symphony’ als bodembedekker in de tuin zet. Wij zijn helemaal weg  van het supermooie, wintergroene, diep ingesneden blad dat heldergroen van kleur is en de zachtroze bloempluimpjes die in mei verschijnen.

Hij zal zonder enig probleem in de lichte tot zware schaduw groeien, zolang de grond maar niet te droog is. Geen plekje in de zon dus, want dan zal het blad verbranden.

Hoogte x Breedte 25 25 cm

6. Hedera helix

Hedera helix bodembedkker

Je kent vast wel de overbekende hedera ( klimop). Hij omvat zowel klimmers als kruipers. Wat ons betreft mag de kruipende Hedera helix vaker ingezet worden als bodembedekker in de tuin. Wat moet je over hem weten? Hij heeft een brede, kruipende groeiwijze waardoor hij zeer geschikt is om kale plekken snel te bedekken.

En omdat het mooie en sterke groene blad niet in de winter verdwijnt, ziet deze bodembedekker in alle seizoenen er fris en aantrekkelijk uit. Kan goed in de schaduw en halfschaduw.

Hoogte x Breedte 25 x 1oo cm

7. Alchemilla erythropoda

Alchemilla erynthropoda

Onbekender dan de populaire, hoge Alchemilla mollis, maar wel mooi. Alchemilla erythropoda, ook wel dwergvrouwenmantel genoemd, heeft verfijnde, kleine blauwgroene blaadjes waarboven in de vroege zomer luchtige, groengele bloempluimpjes verschijnen.

Het is een sterke, lage bodembedekker voor de halfschaduw of schaduw en staat overal goed bij. Wat ook belangrijk is: in tegenstelling tot zijn grote broer zaait de dwergvrouwenmantel zich niet uit.

Hoogte x Breedte 20 x 25 cm

8. Liriope muscari

Liriope muscari

Als je een plekje overhebt in de lichte schaduw raden we je zeker aan om Liriope muscari ( leliegras) aan te planten als bodembedekker. Het leukst van deze plant vinden we de sierlijke, overhangende, grasachtige bladeren. En hij heeft nog een pluspunt.

In de vroege herfst, wanneer weinig andere bodembedekkers bloeien, komen uit Liriope muscari bloemaren tevoorschijn die sprekend lijken op blauwe druifjes. Prachtig om te zien. Verder is hij goed winterhard en groenblijvend.

Hoogte x Breedte 35 x 45 cm

9. Polystichum polyblepharum

Ploystichum polybleharum

Ook varens die van schaduw houden, zijn zonder enige moeite toe te passen als bodembedekker in de tuin. Eén van onze favorite varens is Polystichum polyblepharum ofwel glansschildvaren. Zijn Nederlandse naam zegt al duidelijk iets over één van zijn eigenschappen.

Hij draagt inderdaad het hele jaar door opvallende, glanzende bladeren die trechtervormig groeien. Het is de mooiste bodembedekkende, wintergroene varen voor een beschutte plek in de halfschaduw of schaduw.

Hoogte x Breedte 60 x 70 cm

Meer lezen over bodembedekkers

Overeenkomende Content

 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Praktische tips voor planten en tuinieren

 

 

Maandelijks persoonlijk snoeiadvies in je mail

Een service van Greenfingersonline

Maandelijks advies om je planten beter te laten groeien

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief van Greenfingersonline

Greenfingersonline Nieuwsbrief