Bolacacia

Bolacacia

Robinia pseudoacacia 'Umbraculfera'

Robinia pseudoacacia ‘Umbraculifera’

Bolacacia

  • Standplaats: volle zon/halve schaduw
  • Grondsoort: goed doorlatende grond
  • Hoogte: 3-4 meter ( ongesnoeid)
  • Wintergroen: nee
  • Winterhard: ja

Soorten

Robinia pseudoacacia ‘Umbraculifera’

Een bolacacia (Robinia pseudoacacia ‘Umbraculifera’) kan goed aangeplant worden in een kleine tuin want hij neemt niet veel ruimte in beslag. Als je deze boom regelmatig snoeit, dan zal de omvang van de kroon niet breder worden dan 1,5 meter. De bolacacia is niet wintergroen en gaat in het late voorjaar pas weer uitlopen. In mei verschijnt het jonge blad aan doornloze takken. Het frisgroene blad heeft een fijne uitstraling.

Snoeien

Bolacacia snoeien. Eind november of anders begin maart is de beste tijd om een bolacacia te snoeien. Wanneer het vriest in deze periode moet je de snoeibeurt even uitstellen. Snoei alle takken elk jaar terug tot  10 à 15 cm boven de entplaats ( de verdikking bovenaan de stam). Wil je dat de kroon wat groot blijft, dan kun je overwegen om de boom om de paar jaar terug te snoeien. Knip elke tak apart af. Gebruik voor dikke takken een takkenschaar en voor de dunne takken een stevige snoeischaar.

Bolacacia
Bolacacia                                                 Blad van bolacacia

Wanneer bolacacia planten

Een bolacacia in een pot ( container) kan het hele jaar geplant worden. Wanneer het vriest of bij extreme droogte in de zomer, moet  je het planten van de boom even uitstellen. Houd voor de diepte van het plantgat de hoogte van de pot aan waarin de bolacacia geleverd is. De breedte van het plantgat. Het gat moet dusdanig breed en ruim zijn, dat de wortels van de boom er goed uitgespreid in kunnen liggen.