Bolcatalpa

Catalpa bignoniodes 'Nana'

Catalpa bignonoides 'Nana'

Catalpa bignonioides ‘Nana’

Bolcatalpa of Trompetboom

  • Standplaats: volle zon
  • Grondsoort: goed doorlatende grond
  • Hoogte: 2-2,5 m
  • Winterhard: ja
  • Wintergroen: nee

Soorten

Catalpa bignonioides ‘Nana’

Ben je op zoek naar een boom voor een kleine tuin, dan is de Bolcatalpa een goede keuze. Vooral in een voortuin komt de boom tot zijn recht. Twee boompjes naast elkaar in een voortuin en je hebt al direct een mooie entree.

De Bolcatalpa ( Catalpa bignonioides ‘Nana’) heeft een bolvormige groeiwijze, draagt frisgroen, hartvormig blad en bereikt ongeveer een hoogte van 2-2,5 meter. Het bladerdek is vrij dicht. Aan het einde van de herfst laat de Bolcatalpa zijn blad vallen.

Bolcatalpa ( Catalpa bignonioides 'Nana'
Bolcatalpa                                                    Gesnoeide bolcatalpa

Snoeien

Bolcatalpa of trompetboom snoeien (Catalpa bignonioides Nana).  Het late najaar ( eind november) of anders begin maart is de beste tijd om een bolcatalpa te snoeien. Wanneer het vriest in deze periode moet je de snoeibeurt even uitstellen.

Wil je de bolcatalpa klein houden, snoei dan alle takken elk jaar terug tot  10 à 15 cm boven de entplaats ( de verdikking bovenaan de stam).

Wil je dat de kroon wat groot blijft, dan kun je overwegen om de boom om de paar jaar terug te snoeien. Knip elke tak apart af. Gebruik voor  dikke takken een takkenschaar en voor de dunne takken een stevige snoeischaar.

Wanneer bolcatalpa planten

Een bolcatalpa in een pot ( container) kan het hele jaar geplant worden. Wanneer het vriest of bij extreme droogte in de zomer, moet  je het planten van de boom even uitstellen.

Houd voor de diepte van het plantgat de hoogte van de pot aan waarin de bolcatalpa geleverd is. De breedte van het plantgat. Het gat moet dusdanig breed en ruim zijn, dat de wortels van de boom er goed uitgespreid in kunnen liggen.

Waar bolcatalpa planten

Een bolcatalpa groeit het beste op een beschutte plek,  in de volle zon, in goed water doorlatende grond.

Problemen

In de zomer, vooral bij warm weer, kan zich op het blad van bolcatalpa meeldauw voordoen.