Bougainvillea

Bougainvillea glabra

Bougainvillea glabra

Bougainvillea

  • Standplaats: zonnig
  • Grondsoort: goed doorlatende grond
  • Bloeiperiode: juni-september
  • Wintergroen: nee
  • Winterhard: nee

Soorten

Bougainvillea

Bougainvillea wordt zeer gewaardeerd vanwege zijn lange bloeiperiode en zijn opvallende bloemen. Hij produceert opvallende, gekleurde schutbladen, in rood, oranje, paars, donkerroze en wit, vanaf juni tot oktober.

De echte, buisvormige bloemen zijn eigenlijk ontzettend klein en bevinden zich binnenin de schutbladeren.

Bougainvillea is een ideale klimplant voor in een plantenbak op een zonnige plek. Je kunt de plant buiten niet overhouden, want hij is niet winterhard.

Bemesten

Een bougainvillea  heeft baat bij bemesting en zal de productie van bloemen ten goede komen.  Geef hem tijdens het groeiseizoen vanaf juni tot en met augustus elke twee weken mest voor terrasplanten of kuipplanten.

bougainvillea
Buisvormige bloemen van Bougainvillea in schutbladeren

Snoeien

Snoeien bougainvillea (bougainville). Snoeien doe je het beste na de bloei aan het einde van het groeiseizoen. Snoei lange zijscheuten met ongeveer de helft terug. Of indien nodig, snoei alle zijscheuten terug tot aan 3 of 4  bladknoppen.

Je kunt de snoeibeurt ook in het voorjaar geven, net voordat de nieuwe groeit begint. Bougainvillea bloeit op nieuw hout.

Overwinteren

Hoe laat je een bougainvillea overwinteren. De plant is niet winterhard. Daalt de temperatuur buiten tot 6 of 5 graden, breng de plant dan naar binnen. Zorg er ook voor dat de bougainvillea met een droge kluit naar binnengaat.

Een natte potkluit kan ertoe leiden dat de wortels gaan rotten. Laat hem vervolgens overwinteren in een lichte, vorstvrije ruimte bij een temperatuur van ongeveer 10 à 12 graden.

Tijdens de winterperiode spaarzaam water geven. Geef de plant pas water als de grond licht is uitgedroogd. Vanaf maart/april wanneer er nieuwe groeischeuten verschijnen, ga je de plant meer water geven.

Sundaville
Sundaville (Mandevilla)

Ontdek ook andere zomerbloeiende klimplanten zoals Suzanne met de mooie ogen, Campsis, Kamperfoelie, Sundaville