Buddleja / Vlinderstruik

Buddleja davidii 'Royal Red'

Buddleja Royal Red

Buddleja davidii

Vlinderstruik

  • Standplaats: volle zon of halfschaduw
  • Grondsoort: goed doorlatende grond
  • Bloeiperiode: juni – aug
  • Hoogte : afhankelijk van het soort
  • Wintergroen: nee
  • Winterhard: ja

Buddleja davidii (vlinderstruik) is een aantrekkelijke heester die grote aantrekkingskracht uitoefent op vlinders. Hij groeit met gebogen scheuten die aan de uiteinden in de zomer bezet zijn met lange, grote kegelvormige bloemaren.

Een vlinderstruik bloeit vanaf juni tot ver in augustus. En de beste standplaats is een plek in de volle zon, want de struik stelt veel warmte op prijs. In de halfschaduw zal de vlinderstruik het ook goed doen.

Hoge vlinderstruiken

Buddleja d. ‘Black Knight

Een goede keuze voor de meest donkerpaarse bloemtrossen is Buddleja d. ‘Black Knight’. Hij groeit redelijk snel. Ook geeft hij een heerlijke honingachtige geur af.

Buddleja d. ‘Royal Red’

Buddleja d. ‘Royal Red’ produceert uitzonderlijke, lange, rode / paarsachtige bloemen van 16-20 cm lang.

Buddleja d. ‘White Profusion’

Heel apart is Buddleja d. ‘White Profusion’. Zijn bloemen hebben een witte kleur met een fijn goudgeel hart.  Alle genoemde soorten worden ongeveer 2,5 m. hoog en 3,5 m breed.

Buddleja davidii
Buddleja d. ‘White Profusion’             Buddleja d. ‘Lilac Chip’

Lage vlinderstruiken

Buddleja d. ‘White Spread’

Opvallend witbloeiend is Buddleja d. ‘White Spread’. Hij heeft een brede groeiwijze, wordt 1,5 m. hoog en draagt grijsgroen blad.

Buddleja d. ‘White Ball’

Buddleja d. ‘White Ball’ onderscheidt zich door een bolvormige groeiwijze en wordt ongeveer 1 m. hoog.

Buddleja d. ‘Free Petite Tutti Fruitti’

Voor de kleur rozepaars kun je Buddleja d. ‘Free Petite Tutti Fruitti’  nemen. Al deze leuke, kleine vlinderstruiken zijn uitstekend geschikt voor een pot op het terras of balcon.

Snoeien

Buddleja davidii (vlinderstruik ) snoeien. Een vlinderstruik moet je elk jaar flink terugsnoeien. Snoei je de struik niet jaarlijks teug, dan zal hij minder rijk bloeien en een wat kale onderkant krijgen.

De beste tijd om een vlinderstruik te snoeien is vanaf half maart tot begin april.

Hoe ga je werk. Knip alle takken net boven een tweede of een derde nieuwe, groeischeut af. De dunne takken kun je gemakkelijk afknippen met een snoeischaar. Voor het verwijderen van de diktste takken kun je beter een takkenschaar gebruiken.

Buddleja snoeien
Groeischeut Buddleja davidii                Kleine groeischeut Buddleja davidii

Buddleja alternifolia snoeien. Dit soort moet altijd direct na de bloei worden teruggesnoeid. Snoei alleen de oudste, dikke takken diep terug om ervoor te zorgen dat de struik er niet al te slordig gaat uitzien. Jonge takken met nieuwe scheuten laten staan.

Verzorging

Een vlinderstruik kan een tweede keer bloeien. Tweede bloei stimuleren bij vlinderstruik. Hoe doe je dat. Zodra er bloemen zijn uitgebloeid, knip je deze direct af. Na een goeie drie weken zullen er weer nieuwe bloemknoppen aangelegd zijn.

Wanneer Buddleja (vlinderstruik) planten. Vanaf maart tot half oktober kun je buddleja aanplanten. In deze periode is de grond warm en zal de plant goed wortelschieten.

Vlinderstruik Combineren

Combineer de vlinderstruik met Verbena bonariensis en andere vaste planten die vlinders aanlokken.

Nepeta
Kattekruid (Nepeta)