Buxus
Buxus sempervirens
Buxus / Palmboompje
- Standplaats: volle zon / halve schaduw
- Grondsoort: goed doorlatende / voedzame grond
- Bloeiperiode: april – mei
- Hoogte / Breedte: afhankelijk van het soort
- Wintergroen: ja
- Winterhard: ja
Buxus is een sterke, groenblijvende struik met een dichte groeiwijze waarmee mooie, strakke lijnen en vormen in een tuin kunnen worden aangebracht. Buxussen zijn dan ook uitstekend geschikt om bollen, kubussen of spiralen van te knippen.
De vormsnoei kan op het oog gedaan worden of met een buxus mal gemaakt worden. Wie daar niets voor voelt, kan gewoon in model geknipte vormen kopen, die overigens gemakkelijk door regelmatige snoei zijn bij te houden.
Buxus sempervirens/bolvorm
Mooie soorten buxushagen
Buxus sempervirens
Buxus leent zich tevens uitstekend voor het aanleggen van hagen en heggen met een strakke, formele uitstraling. Buxus sempervirens is het beste en meest populaire soort voor het aanplanten van lage tot middelhoge buxushagen.
Buxus sempervirens ‘Suffruticosa
Buxus sempervirens ‘Suffruticosa’ is meer geschikt voor het maken van zeer lage haagjes en voor het aanleggen van buxusparterres en knopentuinen. Dit soort groeit wat langzamer dan Buxus sempervirens en wordt ongesnoeid 75 – 90 cm hoog.
Wanneer en hoe buxus snoeien?
- Wanneer Buxus snoeien. Om buxussen mooi vol en stevig te houden moeten ze 2 x per jaar gesnoeid worden. Dat kun je het beste doen in mei-juni en aug-sept.
- Wanneer Buxushagen snoeien. Buxushagen moeten twee per jaar geknipt worden en wel in mei-juni en in aug-sept.
- De nieuwe groei die aan de buxus verschijnt, kan handmatig gesnoeid worden met een speciale buxusschaar of heggenschaar. Met dergelijk gereedschap krijg je een mooi, recht resultaat. De knipbeurt kan ook uitgevoerd worden met een draadloze accu-buxusschaar.
Welke soort bemesting?
Bemesting Buxus in de volle grond. Breng in maart en juli mest onder de buxussen aan. Voeding draagt er zeker toe bij dat buxusstruiken en buxushagen gezond blijven en hun mooie groene kleur behouden. Je kunt hiervoor gedroogde koemestkorrels of speciale buxusmest gebruiken.
Bemesting Buxus in plantenpotten. Voedingsstoffen in plantenbakken raken vrij snel op. Geef Buxus in een plantenpot vanaf half maart tot begin augustus elke 4 tot 6 weken mest. Je kunt hem ook in maart een langzaamwerkende meststof geven. Zo’n meststof is vaak voldoende voor een heel groeiseizoen.
Welke plantafstand aanhouden?
Plantafstand voor buxushaag. Houd 5 /7 stuks per strekkende meter aan.
Problemen bij buxus
Buxus, in het bijzonder buxushagen, kunnen last hebben van de buxusziekte.Voor bestrijding zie bij Ziekten en Plagen.
Planten combineren met buxus
Buxus kan goed gecombineerd worden met Asarum europaeum, Bergenia , Campanula , Geranium , Grassen, Hydrangea , Lavandula , Skimmia japonica, , Vinca
Geranium ‘Max Frei’ en Asareum europaeum en Carex m. ‘Ice Dance’