Buxusrups maakt buxus kaal

buxusrups

buxusrups

Buxusrups verschijnt door de buxusmot

Buxushagen en buxusbollen worden veelal in de late zomer kaalgevreten door de buxusrups. Voor deze kaalslag is de buxusmot verantwoordelijk. In het vroege voorjaar zet de buxusmot ( witte vlinder met een bruin randje) zijn eitjes af aan de onderkant van het buxusblad.

Eind juli/begin augustus komen uit de eitjes de jonge rupsjes te voorschijn. Ze hebben een vuilgele kleur en zijn ca 2 mm groot. De volwassen buxusrups daarentegen heeft een groene kleur met een zwarte lengtestreep plus een zwarte kop.

buxusrups
Volwassen buxusrups           Schade blad door buxusrups

Herken schade buxusrups

De buxusrups valt niet onmiddellijk op want hij verschuilt zich vrij diep in de struik. De schade die de buxusrups aanricht is vaak het eerst zichtbaar aan de zijkant en onderkant van de buxusstruik.

De bladeren op deze plekken zijn bleekachtig tot lichtbruin van kleur plus vertonen gaten. Zijn er veel rupsen aanwezig, dan zal uiteindelijk de hele buxus worden aangevreten.

Bestrijding Buxusrups

De buxusrups kun je bespuiten met een spray waarin de plantaardige stof pyrethrum verwerkt is.

Producten op basis van pyrethrum zijn Spruzit (Ecostyle), Bayer natria pyrethrum, Luxcan pyrethrum. Tijdens het spuiten moet de buxusrups wel goed geraakt worden.

Nematoden. Voor de buxusrups zijn ook nematoden te koop, die op de buxus gespoten kunnen worden. Werking: nematoden zijn kleine aaltjes, die voor het blote oog niet zichtbaar zijn. De aaltjes dringen de rups binnen waardoor de rups dood gaat.

Blijf opletten

Na de behandeling de buxus blijven controleren op nieuwe rupsen want de buxusmot kan vanaf eind augusutus weer nieuwe eitjes  afzetten op de buxus. Tot ver in het groeiseizoen ( oktober) blijven dus de rupsen verschijnen.