Buxusrups maakt buxus kaal
Wat te doen tegen buxusmot?
Buxushagen en buxusbollen worden veelal in de late zomer kaalgevreten door de buxusrups. Voor deze kaalslag is de buxusmot verantwoordelijk. In het vroege voorjaar zet de buxusmot ( witte vlinder met een bruin randje) zijn eitjes af aan de onderkant van het buxusblad.
Eind juli/begin augustus komen uit de eitjes de jonge rupsjes te voorschijn. Ze hebben een vuilgele kleur en zijn ca 2 mm groot. De volwassen buxusrups daarentegen heeft een groene kleur met een zwarte lengtestreep plus een zwarte kop.
Volwassen buxusrups en Schade blad door buxusrups.
Hoe herkennen schade buxusrups?
De buxusrups valt niet onmiddellijk op want hij verschuilt zich vrij diep in de struik. De schade die de buxusrups aanricht is vaak het eerst zichtbaar aan de zijkant en onderkant van de buxusstruik.
De bladeren op deze plekken zijn bleekachtig tot lichtbruin van kleur plus vertonen gaten. Zijn er veel rupsen aanwezig, dan zal uiteindelijk de hele buxus worden aangevreten.
Hoe buxusrups bestrijden?
1. Controleer de buxusstruiken in de vroege zomer regelmatig op buxusrupsen. Tref je rupsen aan, verwijder ze dan met je handen. Knip ook het spinsel weg.
Blijf controleren op nieuwe rupsen, want de buxusmot kan vanaf eind augustus weer nieuwe eitjes afzetten op de buxus. Tot ver in het groeiseizoen (oktober) kunnen er dus rupsen blijven verschijnen.
2. Gebruik feromoonvallen. Door een feromoonval te plaatsen kun je mannelijke buxusmotten lokken en vangen. Met zo’n val wordt het afzetten van eitjes grotendeels verhinderd.
3. Vervang de buxus door struikjes waar de buxusmot niet op afkomt.