Calamagrotis

Calamagrostis x acutiflora ‘Overdam’

Calamagrostis x acutiflora ‘Overdam’

Calamagrostis

Struisriet

  • Standplaats: volle zon / halve schaduw
  • Grondsoort: goed doorlatende grond
  • Bloeiperiode: juli-okt.
  • Hoogte: afhankelijk van het soort
  • Wintergroen: nee
  • Winterhard: ja

Calamagrostis is een middel tot hoog siergras met een mooie, strakke, opgaande groeiwijze. Ook de bloeipluimen, die in de zomer verschijnen, zijn de moeite waard. Ze blijven het hele groeiseizoen rechtop staan en verkleuren in de winter naar strogeel.

Welke soorten zijn er?

Calamagrostis x acutiflora ‘Karl Foerster’

Calamagrostis x acutiflora ‘Karl Foerster’ wordt vrij hoog. Het bereikt een hoogte van 1,50 – 1,80 m. en wordt ongeveer 60 cm breed. Dit soort begint al vrij vroeg te bloeien. Eind juni komen de smalle sierlijke, beige, paarsachtige aren al te voorschijn. Tegen eind aug. verkleuren de bloeipluimen naar goudbruin.

De pluimen blijven tot ver in de winter rechtop staan wat een fraai wintersilhouet oplevert. Als je Calamagrostis x acutiflora ‘Karl Foerster’ in kleine groepen aanplant kan dit flink wat hoogte geven aan een border.

Calamagrostis x acutiflora ‘Overdam’

Een bonte vorm is Calamagrostis x acutiflora ‘Overdam’. Het bereikt een nette hoogte van 1,30 m. en is daarom goed geschikt voor wat kleinere tuinen. De bladeren hebben een mooie, witbonte tekening. Zijn bloeipluimen hebben een lichtbruine / beige kleur.

Calamagrostis brachytrichum

Calamagrostis brachytrichum, afkomstig uit Korea, wordt ook wel diamantgras genoemd. Die naam is nog zo gek niet. Als het licht geregend heeft of bij dauw lijkt het net of de bloeihalmen bezet zijn met kleine diamantjes.

Calamagrostis brachytrichum heeft ook een opgaande groeiwijze en wordt niet hoger dan 1,20 m. In aug. verschijnen er aantrekkelijke bloeipluimen met een zilvergrijze kleur met iets wat puperachtige tinten.

Wanneer en hoe snoei ik struisriet?

Het siergras Calamagrostis ( struisriet) moet in februari, net voordat de nieuwe groei begint, tot 10-20 cm boven de grond worden afgeknipt. Na zo’n snoeibeurt zal het gras weer goed uitlopen.

Wanneer plant je dit siergras aan?

Wanneer Calamagrostis aanplanten. Calamagrostis kan vanaf het voorjaar tot aan het begin van de herfst aangeplant worden. Calamagrostis herplanten. Calamagrostis kun je zonder meer verplanten. Dat kun je het beste doen in februari.

Hoe vermeerder je dit siergras?

Calamagrostis vermeerderen. De beste tijd om Calamagrostis te delen is in februari, net voordat de nieuwe groei begint. Hoe ga je te werk bij een volwassen kluit.

Deel de kluit van Calamagrostis met een stevige spa doormidden terwijl hij nog in de grond zit. Graaf vervolgens de gedeelde stukken op en til ze uit de grond. Plant de gedeelde stukken aan waar je ze hebben wilt. Geef ze ruimschoots water.

Welke planten passen bij struisriet?

Calamagrostis kan met talloze middelhoge planten gecombineerd worden zoals Persicaria,Verbena bonariensis, Echinacea en de blauwe halfheester Perovskia.

Verbena bonariensis
Verbena bonariensis

Overeenkomende Content

 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Praktische tips voor planten en tuinieren

 

 

Maandelijks persoonlijk snoeiadvies in je mail

Een service van Greenfingersonline

Maandelijks advies om je planten beter te laten groeien

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief van Greenfingersonline

Greenfingersonline Nieuwsbrief