Calamintha nepeta

Calamintha nepeta

Calamintha nepeta

Calamintha nepeta

Bergsteentijm of Steentijm

  • Standplaats: volle zon
  • Grondsoort: goed water doorlatende grond
  • Bloeiperiode: juni-oktober
  • Hoogte: 30-40 cm
  • Wintergroen: nee
  • Winterhard: ja

Calamintha nepeta is een vaste plant die zeer lang bloeit. De bloeiperiode loopt van juni tot oktober. Verder onderscheidt de plant zich door kleine witte- of lilablauwe bloempjes en grijsgroen, aromatisch blad.

De blaadjes van Calamintha nepeta zijn eetbaar en kunnen gebruikt worden om smaak toe te voegen aan vis, vlees en salades. Uitzonderlijk goede bijen- en hommelplant.

Soorten

Calamintha nepeta ssp. nepeta

Deze calamintha heeft een bossige groeiwijze en bloeit in de zomer overvloedig met fijne, bleekblauwe bloemen. Het blad is aromatisch en heeft een frisse muntgeur.

Calamintha nepeta ssp. nepeta is ook een zeer goede nectarplant. Hij bereikt ongeveer een hoogte van 30-40 cm.

Calamintha nepeta ‘White Cloud’

Een zuiver witbloeiende vorm is Calamintha nepeta ‘White Cloud’. Hij heeft een losse, luchtige groeiwijze en is geschikt voor een kleine tuin. Verwacht een hoogte van 30 cm en een breedte van 45 cm. De blaadjes van ‘White Cloud’ ruiken naar munt met een vleugje citroen.

Calamintha nepeta ‘Blue Cloud’

‘Blue Cloud’ draagt in de zomer blauwpaars bloemen waar veel bijen en hommels op af komen. Zet deze plant vooraan in een border, dan valt hij goed op. Hij wordt ongeveer 25-30 cm hoog.

Snoeien

Wanneer en hoe snoeien Calamintha nepeta (Bergsteentijm of Steentijm). Geef hem in het voorjaar een snoeibeurt. Knip de oude stengels in maart tot ongeveer 10 cm boven de grond af. Nieuwe groei zal dan weer aan de basis van de plant verschijnen.

Verzorging

Calamintha nepeta (Bergsteentijm of Steentijm) is een gemakkelijke, winterharde plant, die weinig onderhoud vereist. Zet hem voor een goede groei en bloei in de volle zon en zeer goed water doorlatende grond.

Calamintha nepeta combineren

Deze calamintha is mooi te combineren met Lavendel, Salvia nemorosa, Rozen en Geranium.

Geranium psilostemon

Geranium psilostemon