Camelia
Camellia
Camelia of Japanse roos
- Standplaats: halfschaduw of zonnig
- Grondsoort: licht zure , humusrijke, goed doorlatende grond
- Bloeiperiode: febr. – april
- Hoogte :3-6 m. /Breedte 2,50 m.
- Wintergroen: ja
- Winterhard: ja
De camelia, ook wel Japanse roos genoemd, is een aanrader voor de tuin of een plantenbak op het terras. Vaak laat deze groenblijvende struik al eind februari zijn schitterende bloemen zien, waardoor de tuin al vroeg in het voojaar een warme kleurenpracht gaat vetonen. Verder dragen de wintergroene bladeren ertoe bij dat de struik ook voor de rest van het jaar er aantrekkelijk uit blijft zien.
Welke soorten camelia’s zijn er ?
De plant is afkomstig uit Oost-Azië ( o.a. China en Japan) en is een familielid van de theestruik Camellia sinensis. Er zijn heel veel verschillende soorten en cultivars. De meeste cameliasoorten zijn winterbloeiend en bloeien van februari tot en met april. De bloeitijd van de bekendste soort, Camellia japonica, valt ook in het vroege voorjaar. Je kunt ook nog kiezen voor de herfstbloeiende Camellia sasanqua, die al eind november gaat bloeien. Deze winterharde struik draagt wat kleinere bloemen dan de Camellia japonica.
Hoe verzorg je een camelia?
1.Wil je dat de struik rijk bloeit, dan is het zaak om de juiste standplaats te kiezen. Onthoud dat de camelia van nature een bosplant is en dus geen volle zon op prijs stelt. Het best is om hem te planten op een plek in de halfschaduw, beschermd tegen gure, schrale wind.
2. Verder moet hij voor een goede groei in zure, licht vochtige, humusrijke grond staan. Ook als de struik als kuipplant in een pot wordt gehouden, heeft hij zure grond nodig.
3.Welke mest heeft hij nodig? Geef hem in het voorjaar na de bloei mest voor zuurminnende planten. Je kunt hiervoor rhododendronmest gebruiken. Breng in maart tevens een mulchlaag aan van compost of bladaarde rond de basis van de plant. Zo’n laag zorgt ervoor dat de grond onder de struik niet al te snel uitdroogt.
4.Wat moet je weten over water geven ? Geef de struik gedurende de zomermaanden en de vroege herfst (juli-oktober) beslist regelmatig voldoende water omdat in deze periode namelijk de bloemknoppen voor het volgende jaar gevormd worden. Gebruik voor de bewatering liefst regenwater.
5.Soms heeft de struik last van zwarte aanslag op het groene blad. Je kunt er wat tegendoen.Voor tips en bestrijding van de zwarte aanslag zie Ziekten en Plagen.
Voor een goede knopvorming heeft de camelia in de zomermaanden veel water nodig.
Wanneer en hoe snoeien ?
Camellia japonica snoeien
Indien nodig, licht terugsnoeien na de bloei in mei. Licht terugsnoeien doe je alleen om de vorm van de struik mooi te houden. Knip dus alleen de takken af die de vorm bederven. Bijvoorbeeld een lang doorgeschoten tak of takken die elkaar kruisen. De overige takken laat je staan.
Camellia japonica drastisch snoeien
Drastisch snoeien Camelia. Camellia x williamsii soorten en de Camellia japonica soorten, die te groot zijn geworden, kunnen ook drastisch teruggesnoeid worden.
Het beste tijdstip voor zo’n flinke snoeibeurt, is net na de bloei van struik, dus aan het einde van de lente of aan het begin van de zomer. Kort de hele struik tot ongeveer 50 cm boven de grond in. Na een drastische snoei zal de struik in het eerste jaar weinig of geen bloemen produceren.
Hoe bescherm de camelia tegen kou en vorst?
Met de juiste bescherming komt hij goed de winter door. Neem onze tips door.
Hoewel de struik goed winterhard is kan het groene, leerachtige blad en bloemknoppen bij een combinatie van strenge vorst en koude wind beschadigd raken. Met name de aangelegde bloemknoppen kunnen bruin worden en afvallen. Neem maatregelen bij winterse omstandigheden. Dek de takken waar de knoppen aanzitten af met een paar lagen vliesdoek van dikke kwaliteit. Een struik in een pot kun je het best tijdelijk in een lichte, vorstvrije ruimte plaatsen.
Planten combineren met Camelia
De struiken die in het vroege voorjaar bloeien kunnen gecombineerd worden met Helleborus , Bergenia , Dicentra en met struiken zoals Loropetalum chinense, Acer palmatum en Rhododendrons .
Helleborus