Camelia

Camellia japonica

Camellia japonica

Camellia

Camelia

  • Standplaats: halve schaduw / zonnig
  • Grondsoort: licht zure / humusrijke / goed doorlatende grond
  • Bloeiperiode: febr. – april
  • Hoogte :3-6 m. /Breedte 2,50 m.
  • Wintergroen: ja
  • Winterhard: ja

Camelia’s zijn mooie, opvallende groenblijvende struiken die veelal aan het einde van de winter geweldige, weelderige bloemen produceren in de kleuren rood, roze of wit.

Soorten

Camellia x williamsii ‘Donation

Camellia x williamsii ‘Donation’ is een sterk en betrouwbaar soort voor in de tuin of in een grote plantenbak. Vanaf februari draagt hij grote semi-dubbele roze bloemen. Hij houdt het liefst van een plaats in de halve schaduw.

Camellia japonica

Ook de moeite waarde is Camellia japonica. Vooral  roodbloeiende struiken zijn geliefd. Hun bloeitijd valt in het vroege voorjaar (maart-april). Camellia japonica stelt zon op prijs.

Snoeien

Camellia japonica snoeien

Indien nodig licht terugsnoeien na de bloei in mei. Licht terugsnoeien doe je alleen om de vorm van de struik mooi te houden. Knip dus alleen de takken af die de vorm bederven. Bijvoorbeeld een lang doorgeschoten tak of takken die elkaar kruisen. De overige takken laat je staan.

Camellia x williamsii soorten kunnen eveneens in het voorjaar, na de bloei in mei, licht teruggesnoeid worden om hun vorm te laten behouden.

Camellia japonica drastisch snoeien

Drastisch snoeien Camelia. Camellia x williamsii soorten en de Camellia japonica soorten, die te groot zijn geworden, kunnen ook drastisch teruggesnoeid worden.

Het beste tijdstip voor zo’n flinke snoeibeurt, is net na de bloei van struik, dus aan het einde van de lente of aan het begin van de zomer. Kort de hele struik tot ongeveer 50 cm boven de grond in. Na een drastische snoei zal de camelia in het eerste jaar weinig of geen bloemen produceren.

Verzorging

Camelia grondsoort. Camelia’s in de volle grond doen het goed op lichtzure, goed doorlatende en humusrijke grond. Camelia’s in potten moeten aangeplant worden met grond voor ericaceën.

Camelia heeft last van een zwarte aanslag op het groene blad. Roetdauwschimmel is verantwoordelijk voor de vorming van deze zwarte aanslag. Voor bestrijding zie Ziekten en Plagen.

Bemesten

Breng in maart rond de basis van struik een laag compost of bladaarde aan van ongeveer 5 cm. Geef de struik in maart ook wat mest voor zuurminnende planten.

Camellia
Knoppen Camelia japonica

Camelia vorst

Een beschutte plaats is voor alle soorten camelia’s aan te raden. Bescherm bij matige vorst de takken waaraan de knoppen zitten. Dek ze af met vliesdoek van een goede dikke kwaliteit.

Camelia bloeit niet

Camelia laat knoppen vallen. Wat is de oorzaak? In de late zomer en in de herfst ontwikkelt  camelia zijn bloemknoppen aan de top van elke scheut. Als  de plant in deze periode te droog staat, kan een tekort aan water ertoe leiden dat de bloemknoppen in het voorjaar wel eens afvallen.

Geef Camelia’s daarom in de volle grond en in potten vanaf de zomer tot ver in oktober in droge perioden ruimschoots water. Daarnaast kun je in het voorjaar een laag compost rond de voet van de plant aanbrengen. Daardoor wordt het vocht in de grond beter vastgehouden.

Camelia combineren

Camelia’s die in het vroege voorjaar bloeien kunnen gecombineerd worden met Helleborus , Bergenia , Dicentra  en met struiken zoals Loropetalum chinense, Acer palmatum en Rhododendrons .

Helleborus orientalis
Helleborus