Campanula / Klokjesbloem

Campanula poscharskyana

Campanula poscharskyana

Campanula

Klokjesbloem

  • Standplaats : zonnig / lichte schaduw
  • Grondsoort : goed doorlatende, voedzame grond
  • Bloeiperiode : juni -aug.
  • Hoogte : afhankelijk van het soort
  • Wintergroen :afhankelijk van het soort
  • Winterhard : ja

Lage campanula

Campanula poscharskyana

Campanula poscharskyana, ook wel Campanula Addenda genoemd, is een laagblijvende klokjesbloem die vanaf juni tot september met violetblauwe bloemen bloeit. Tevens is een breeduit groeiende,wintergroene bodembedekker. Verwacht een hoogte van 20 cm en een breedte van 60 cm.

Deze plant doet het ook heel goed als onderbeplanting in plantenbakken of tegen een muur.

Campanula portenschlagiana

Dit soort heeft groen, hartvormig blad en produceert in de zomer rijkelijk veel lilablauwe klokvormige bloemen. Het blad blijft in de winter grotendeeld groen. Campanula portenschlagiana heeft dezelfde groeiwijze als Campanula poscharskyana. Hij wordt ongeveer 15 cm hoog en 50 cm breed.

Campanula garganica

Campanula garganica is ook een goede keuze. Hij groeit polllenvormend en onderscheidt zich verder door fraaie, stervormige, lichtblauwe bloemen. Dit soort uitstekend geschikt als randbeplanting. Campanula garganica groeit ook goed in een pot.

campanula portenschliagiana campanula persicifolia
Campanula portenschliagiana      Campanula persicifolia

Hoge campanula

Campanula persicifolia

Hogere soorten zoals Campanula persicifolia zijn charmante cottageplanten en ideaal voor achterin een tuin. Campanula persicifolia draagt in de zomer knikkende, klokvormige paarsachtige of witte bloemen en heeft heldere, groene bladeren. Dit soort wordt 70 -90 hoog.

Campanula lactiflora

Campanula lactiflora produceert rechte, lange aren die bezet met zijn lilablauwe of witte bloemen. Hij wordt tussen 80 cm en 1,20 meter hoog. Campanula persicifolia en Campanula lactiflora zijn niet wintergroen. Ze sterven in de herfst af.

Campanula rapunculoides

Campanula rapunculoides (akkerklokje) wordt ook behoorlijk hoog ( 1 m.), groeit snel en kan soms gaan woekeren.

c. rapunculoides, c. poscharskyana
C. rapunculoides           C. poscharskyana

Snoeien Campanula

Campanula hogere soorten. Campanula  lactiflora, Campanula persicifolia.  Verwijder de verwelkte bloemen met de hand of gebruik een snoeischaar om een tweede bloei te stimuleren. Knip de uitgebloeide stengels aan het einde van het groeiseizoen in augustus tot net boven de grond af.

Campanula laaggroeiende soorten. Campanula poscharskyana ( Addenda) en Campanula portenschlagiana . Eind augustus is een goeie tijd om de plant onder handen te nemen, want dan is hij meestal wel uitgebloeid.

Trek met de hand na de bloei eind augustus de uitgebloeide ranken uit de plant. Of knip de ranken bij met een gewone kleine snoeischaar. Dat kan ook. Na zo’n knipbeurt volgt vaak nog een kleine, tweede bloei .

Campanula, lage polvormige soorten zoals campanula garganica. Knip na de bloei in juli de uitgebloeide stengels eruit.

Verzorging

Slakken houden van Campanula. Voor bestrijding van slakken in je tuin. Zie bij ziekten en plagen

Plantafstand

Richtlijnen voor plantafstanden Campanula’s. Houd bij het aanplanten van lage campanula’s een afstand van 20-40 cm tussen de planten aan.

Houd bij het aanplanten van middelhoge campanula’s een afstand van 30-40 cm tussen de planten aan. Houd bij het aanplanten van hoge campanula’s een afstand van 40-50 cm tussen de planten aan.

Combinaties maken

Campanula’s kunnen fraai gecombineerd met Astrantia, Lavandula, Nepeta, Lavatera.