Campsis

Campsis x tagliabuana 'Madame Galen'

Campsis xtagliabuana 'Madame Galen''

Campsis

Trompetbloem / Trompetklimmer

  • Standplaats: volle zon
  • Grondsoort: goed doorlatende grond
  • Bloeiperiode: aug – sept.
  • Hoogte: 8-12 m
  • Wintergroen: nee ( bladverliezend)
  • Winterhard: vorstgevoelig

Campsis, ook wel Trompetbloem genoemd, is een fantastische klimmer met een exotisch tintje, die je vaak tegenkomt in Mediterrane landen zoals Spanje en Frankrijk. In ons klimaat doet hij het ook uitstekend maar hij heeft wel een echte, warme, beschutte plaats nodig.

Laat hem tegen een muur of een flinke pergola groeien, gericht op het Zuiden. In warme zomers zal hij zeer uitbundig bloeien op zo’n plek. In koele zomers bloeit hij wat minder rijk.

De mooiste soorten trompetbloem

Campsis x tagliabuana ‘Madame Galen’

Naast Campsis grandiflora is Campsis x tagliabuana ‘Madame Galen’ een uitstekend en populair soort. ‘Madame Galen’ is een krachtige groeier en produceert in de late zomer spectaculaire, oranje bloemen. Hij heeft veel ruimte nodig om goed tot zijn te komen, want hij bereikt een uiteindelijke hoogte van 8-12 meter en een breedte van 2,5 -4 meter.

Campsis radicans

Campsis radicans wordt ongeveer net zo hoog als ‘Madame Galen’. Hij heeft mooi, donkergroen blad en de bloemkleur van dit soort variërt van diepgeel, rood tot oranje. Zijn bloemen zijn trompetvormig en kunnen wel 8 cm lang worden.

Hoe en wanneer moet je snoeien?

Wanneer Campsis (trompetbloem) snoeien. Een volwassen Campsis moet regelmatig gesnoeid worden om hem in toom te houden. Doe dit karwei in maart. Snoei de lange zijscheuten die op de hoofdtakken staan, terug tot net boven 3 of 4 gezonde groeiknoppen.

Beschadigde takken of te lang geworden takken kunnen in dezelfde periode tot ongeveer 20 cm boven de grond worden afgeknipt. Als het vriest in deze periode moet je de snoeibeurt even uitstellen.

Hoe overwinteren trompetbloem?

Ofschoon campsis (trompetbloem) goed winterhard is, heeft hij bescherming nodig in strenge winters. Bedek bij strenge vorst de basis van de plant met een flinke laag compost, droog blad of stro.

Wat is de juiste verzorging voor trompetbloem?

  • Hij staat graag op een beschutte, warme, zonnige plek in goed waterdoorlatende, vruchtbare grond.
  • Campsis heeft van nature hechtwortels waarmee hij zich vasthoudt aan muren.
  • Toch komt het vaak voor dat de hechtwortels loslaten, omdat ze niet sterk genoeg zijn om het flinke gewicht van de plant te dragen. Het is dus verstandig om de takken aan spandraden vast te maken.
  • De nadelen van deze klimmer. Houd er rekening mee dat campsis overvloedig wortelopslag kan maken. Uit de wortels schieten dan scheuten omhoog.

Meer lezen

Overeenkomende Content

 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Praktische tips voor planten en tuinieren

 

 

Maandelijks persoonlijk snoeiadvies in je mail

Een service van Greenfingersonline

Maandelijks advies om je planten beter te laten groeien

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief van Greenfingersonline

Greenfingersonline Nieuwsbrief