Carex
Carex
Zegge
- Standplaats: volle zon/ halfschaduw
- Grondsoort: vochtige, goed doorlatende grond
- Bloeiperiode: mei-juli
- Hoogte: afhankelijke van het soort
- Wintergroen: ja
- Winterhard: ja
Carex siergrassen zijn een aanwinst voor de tuin in alle seizoenen door hun aantrekkelijk blad. Vele soorten zijn afkomstig uit koele, gematigde streken en zijn uitstekende wintergroene bodembedekkers. Hoewel carex in de zomer bloeiaren produceert, vallen ze nauwelijks op.
De verscheidenheid in bladkleur is groot en omvat o.a. de kleuren groen, geel, bruin, rood/oranje en opvallende bonte kleuren. De Nederlandse naam voor dit siergras is zegge.
Welke soorten zijn er?
Carex morrowii
Carex morrowii is oorspronkelijk afkomstig uit Japan en wordt ook wel Japanse zegge genoemd. Het is een groenblijvend siergras met langwerpig, glanzend, groen blad en vormt mooie pollen.
Deze carex plant staat mooi vooraan in een tuinborder en wordt 20-30 cm hoog. Er zijn ook fraaie soorten met bontgekleurd blad.
Carex morrowii ‘Ice Dance’
Carex morrowii ‘Ice Dance’ onderscheidt zich door zijn opvallend, brede crême-witte gestreept blad ( hoogte 35-40 cm). Hij wordt vaak aangeplant als bodembedekker en laat zich uitstekend combineren met vrouwemantel en tal van andere vaste planten.
Bijna even geliefd is Carex morrowii ‘Variegata’ ( hoogte 40 cm). Heeft een wat smallere crême-witte bladrand.
Carex oshimensis
Carex oshimensis. De bladeren van dit soort hebben een groene, glanzende kleur.
Carex oshimensis ‘Evergold’
Ook goed te gebruiken is Carex oshimensis ‘Evergold’ Het blad valt zeer op door zijn donkergroene rand met in het midden een streep die crême-wit tot crême-geel is. In mei bloeit hij met kleine, bruine aren. Een soort waarmee je goed donkere stukken in je tuin kunt oplichten.
Carex morrowii Carex oshimensis ‘Everest’
Carex comans ‘Bronze Form’
Carex comans is een sierlijke zegge uit Nieuw Zeeland. De kleur van het loof varieert van bleek groen, brons tot bruinrood. Carex comans ‘Bronze Form’ is een aantrekkelijk soort vanwege zijn zeer, fijn, overhangend loof. ( hoogte 50 cm).
De bladkleur is bruin tot kastanjebruin. Ook in de winter behoudt Carex comans ‘Bronze Form’ zijn bruine kleur. Carex comans ‘Milk Chocolate’ wordt bijna even hoog en heeft een rijke bruine kleur.
Carex comans ‘Frosted Curls’
Carex comans ‘Frosted Curls’ onderscheidt zich door zijn bijna zilvergroene, bleekgroen loof. Verder valt hij op doordat de toppen van het blad omkrullen. Dit siergras komt extra tot zijn recht wanner het in de buurt van witbloeiende planten gezet wordt.
Carex comans ‘Bronze Form’ Carex comans ‘Frosted Curls’
Hoe kun je carex het best snoeien?
Carex ( zegge) snoeien. Carex morrowii en alle andere soorten Carex kunnen het best niet afgeknipt worden, maar kunnen het best gekamd worden.
In maart, net voordat de nieuwe groei begint, trek je met je handen lelijk, bruin blad maar ook loszittende blad of loof eruit.
Heeft carex in de wintermaanden heel veel blad met bruine punten of dode bladeren gekregen, knip dan gerust alle groene- en bruine bladeren in maart tot ongeveer 10 à 15 cm boven de grond af. Het siergras zal na zo’n knipbeurt weer snel uitlopen. Nieuw, fris blad zal dan weer verschijnen.
Hoe en wanneer planten?
Wanneer carex aanplanten? Carex kan vanaf het late voorjaar tot aan het begin van de herfst aangeplant worden. Wat is een goede plantafstand voor carex? Wordt carex als bodembedekker aangeplant, houd dan een afstand van 20 à 25 cm tussen de planten aan.
De carex plant houdt van een plekje in de volle zon of halfschaduw en goed waterdoorlatende grond.
Hoe vermeerderen?
Je kunt dit siergras heel goed vermeerderen door te scheuren of te delen. De beste tijd om carex te vermeerderen is maart, net voordat de nieuwe groei begint.
Voor dit karwei heb je slechts een groot mes nodig ( b.v. een keukenmes). Graaf de pol in zijn geheel op uit de grond. Snijd vervolgens met een mes de wortelkluit in tweeën. Zet de gedeelde stukken in de grond en geef ze vervolgens goed water.
Wat is goed te combineren met carex?
Het siergras carex kan fraai gecombineerd worden met Alchemilla mollis, Pachysandra, Bergenia, en Groenblijvende bodembedekkers.
Pachysandra terminalis