Carex

Carex morrowii ‘Ice Dance’

Carex morrowii ‘Ice Dance’

Carex

Zegge

  • Standplaats: volle zon/ halve schaduw
  • Grondsoort: vochtige, goed doorlatende grond
  • Bloeiperiode: mei-juli
  • Hoogte: afhankelijke van het soort
  • Wintergroen: ja
  • Winterhard: ja

Carex is een levendig, veelal groenblijvend grassoort dat weinig onderhoud vergt. Vele soorten zijn afkomstig uit koele, gematigde streken en zijn uitstekende bodembedekkers. Hoewel carex in de zomer bloeiaren produceert, vallen ze nauwelijks op.

Carex wordt hoofdzakelijk aangeplant vanwege het mooie blad. De verscheidenheid in bladkleur is groot en omvat o.a. de kleuren groen, geel, bruin, rood/oranje en opvallende bonte kleuren.

Soorten

Carex morrowii

Carex morrowii is oorspronkelijk afkomstig uit Japan, heeft fijn, groen blad en wordt 20-30 cm hoog. Er zijn ook fraaie soorten met bontgekleurd blad.

Carex morrowii ‘Ice Dance’

Carex morrowii ‘Ice Dance’ onderscheidt zich door zijn opvallend, brede crême-witte gestreept blad ( hoogte 35-40 cm). Hij wordt vaak aangeplant als bodembedekker en laat zich uitstekend combineren met vrouwemantel en tal van andere vaste planten.

Bijna even geliefd is Carex morrowii ‘Variegata’ ( hoogte 40 cm). Heeft een wat smallere crême-witte bladrand.

Carex oshimensis

Carex oshimensis. De bladeren van dit soort hebben een groene, glanzende kleur.

Carex oshimensis ‘Evergold’

Ook goed te gebruiken is Carex oshimensis ‘Evergold’ Het blad valt zeer op door zijn donkergroene rand met in het midden een streep die crême-wit tot crême-geel is. In mei bloeit hij met kleine, bruine aren. Een soort waarmee je goed donkere stukken in je tuin kunt oplichten.

Carex morrowii
Carex morrowii                                       Carex oshimensis ‘Everest’

Carex comans ‘Bronze Form’

Carex comans is een sierlijke zegge uit Nieuw Zeeland. De kleur van het loof varieert van bleek groen, brons tot bruinrood. Carex comans ‘Bronze Form’ is een aantrekkelijk soort vanwege zijn zeer, fijn, overhangend loof. ( hoogte 50 cm).

De bladkleur is bruin tot kastanjebruin. Ook in de winter behoudt Carex comans ‘Bronze Form’ zijn bruine kleur. Carex comans ‘Milk Chocolate’ wordt bijna even hoog en heeft een rijke bruine kleur.

Carex comans ‘Frosted Curls’

Carex comans ‘Frosted Curls’ onderscheidt zich door zijn bijna zilvergroene, bleekgroen loof. Verder valt hij op doordat de toppen van het blad omkrullen. Dit siergras komt extra tot zijn recht wanner het in de buurt van witbloeiende planten gezet wordt.

Carex comans Bronze Form, Carex comens Forsted Curls
Carex comans ‘Bronze Form’                 Carex comans ‘Frosted Curls’

Snoeien

Carex  snoeien. Carex morrowii en alle andere soorten Carex  moeten niet afgeknipt worden, maar kunnen het beste gekamd worden.

In maart, net voordat de nieuwe groei begint, trek je met je handen lelijk, bruin blad maar ook loszittende blad of loof  eruit.

Heeft carex na een lange winterperiode heel veel blad met bruine punten of dode bladeren gekregen, knip dan alle groene- en bruine bladeren in maart tot ongeveer 10 à 15 cm boven de grond af. Nieuw, fris blad zal dan weer verschijnen.

Wanneer Carex planten

Wanneer carex aanplanten. Carex kan vanaf het late voorjaar tot aan het begin van de herfst aangeplant worden. Plantafstand carex. Wordt carex als bodembedekker aangeplant, houd dan een afstand van 20 à 25 cm tussen de planten aan.

Vermeerderen

Delen of vermeederen carex. De beste tijd om carex te vermeerderen is maart, net voordat de nieuwe groei begint. Voor dit karwei heb je slechts een groot mes nodig ( b.v. een keukenmes). Snijd met een mes de wortelkluit in tweeën. Zet de gedeelde stukken in de grond en geef ze vervolgens goed water.

Carex combineren

Het siergras carex kan fraai gecombineerd worden met Alchemilla mollis, Pachysandra, Bergenia,  en Groenblijvende bodembedekkers.


Pachysandar terminalis