Ceanothus

Ceanothus

Ceanothus

Ceanothus

Amerikaanse sering

 • Standplaats: volle zon
 • Grondsoort: goed doorlatende / humusrijke grond
 • Bloeiperiode: mei – juni
 • Hoogte: afhankelijk van het soort
 • Wintergroen: bladverliezend / groenblijvend
 • Winterhard: ja ( vorstgevoelig )

De hoofdattractie van alle Ceanothus-soorten vormen de schitterende donkerblauwe en soms roze of witte bloemen. Te midden van de vele soorten zijn er een aantal goede, toepasbare, groenblijvende soorten voor in de tuin.

Mooie soorten ceanothus

Ceanothus ‘Concha

Ceanothus ‘Concha’ kan gebruikt worden als solitair maar ook als leistruik tegen een muur of schutting. Hij bloeit in mei zeer rijk met een waterval aan blauwe bloemen en bereikt een hoogte van 3 m. en wordt ongeveer 3 m. breed.

Ceanothus arboreus ‘Threwithen Blue’

Een stuk groter wordt  Ceanothus arboreus ‘Threwithen Blue’. Hij is afkomstig uit Zuid-Californië , bloeit vanaf april met lichtblauwe bloemen  en groeit binnen een paar jaar al snel uit tot een kleine boom. Hij kan wel de 6 meter halen.

Ceanothus thyrsiflorus var. repens

Ceanothus thyrsiflorus var. repens (kruipende Amerikaanse sering) is een  compacter soort met horizontale, uitwaaierende takken, draagt mooie, ovale, glanzende bladeren. Het is een uitstekende, wintergroene bodembedekker en groeit bijzonder snel.

Hij wordt 50-80 cm hoog en 2,50 m. breed en produceert in mei – juni geweldige blauwe bloemen.

Ceanothus thyrsiflorus v repens
Bloemen Ceanothus thyr. v. repens en blad Ceanothus thyrsiflorus v. repens

Wanneer en hoe snoeien?

 • Ceanothus ( Amerikaanse sering ) snoeien. Alle  ceanothus soorten die in het voorjaar bloeien, moeten allemaal na de bloei in juni licht teruggesnoeid worden. Het snoeien komt een rijke bloei ten goede. Kort te lang geworden takken of scheuten met 1/3 in.
 • Ceanothus soorten die in de late zomer bloeien (augustus-september) moeten allemaal in het vroege voorjaar ( maart) licht teruggesnoeid worden. Niet snoeien zorgt er veelal voor dat de planten er op den duur wat slordig eruit zullen gaan zien.

Hoe verzorg je ceanothus?

 • Standplaats. Zet de struiken op een beschutte, warme plek in de volle zon. Alle ceanothus soorten verdragen namelijk geen koude, scherpe wind.
 • Welke grond heeft ceanothus nodig? Deze struik heeft een voorkeur voor humusrijke, goed gedraineerde grond, waarin het water goed kan weglopen.
 • Verzorging in de winter. Ceanothus (Amerikaanse sering) is redelijk winterhard. Bij matige tot strenge vorst heeft de struik wel bescherming nodig. Het blad kan beschadigd raken door extreme kou en krijgt dan veelal een bruine kleur. Dek de struik tijdens een strenge vorstperiode af met een paar lagen vliesdoek om het blad te beschermen.

Welke mest voor ceanothus?

Ceanothus bemesten. Breng in maart een flinke laag compost rond de basis van de struik aan.

Planten combineren met ceanothus

Ceanothus kan goed gecombineerd worden met struiken zoals Spiraea, Choisya ‘Aztec Pearl’ en  Aquilegia , Clematis, Euphorbia , Geranium .

Overeenkomende Content

 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Praktische tips voor planten en tuinieren

 

 

Maandelijks persoonlijk snoeiadvies in je mail

Een service van Greenfingersonline

Maandelijks advies om je planten beter te laten groeien

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief van Greenfingersonline

Greenfingersonline Nieuwsbrief