Choisya

Choisya ternata ‘White Dazzler’

Choisya ternata ‘White Dazzler’

Choisya

Mexicaanse oranjebloesem

  • Standplaats: volle zon /halve schaduw
  • Grondsoort: goed doorlatende grond
  • Bloeiperiode: mei – juni
  • Hoogte / Breedte: afhankelijk van het soort
  • Wintergroen: ja
  • Winterhard: ja

Choisya is een geslacht van groenblijvende struiken. Deze struiken zijn oorspronkelijk afkomstig uit Mexico.

Soorten

Choisya ternata

Choisya ternata is een bijzonder, aantrekkelijk soort, die het hele jaar er goed uitziet. De brede bladeren zijn glimmend groen en bij kneuzing zullen ze een heerlijke, aromatische geur afgeven. Vanaf mei draagt deze struik elegante, witte geurende sterbloemen, die wel wat weghebben van oranjebloesem. Vaak zal hij in de late zomer nog een tweede bloei geven.

Choisya ternata ‘Sundance’

Choisya ternata ‘Sundance’ heeft opvallend geel blad. Naarmate het groeiseizoen vordert, neemt het blad een groene, gele kleur aan.

Choisya ternata
Choysia ternata                                   Choisya ternata ‘Sundance’

Choisya ‘Aztec Pearl’

Wellicht nog aantrekkelijker is  Choisya ‘Aztec Pearl’. Dit soort heeft zeer smalle, diep ingesneden bladeren en heeft een minder robuste groeiwijze. Zijn witte bloemen zijn iets groter dan die van C. ternata.

Ook hij heeft in de late zomer veelal een nabloei. Midden in een border staat deze struik heel mooi, waar hij een uitstekende achtergrond vormt voor vaste planten.

Choisya ‘White Dazzler’

Een alternatief voor Choisya ‘Aztec Pearl’ is Choisya ‘White Dazzler’, eveneens witbloeiend. Dit soort wordt ongeveer 1,5 m en 1,5 m breed.

Snoeien

Snoeien Choisya voorjaar

Takken die door de vorst beschadigd zijn geworden, kunnen in april tot bijna aan de grond toe worden afgeknipt.

snoeien Choisya tweede bloei

Snoeien voor een tweede bloei.  Kort direct na de bloei in juni de uitgebloeide scheuten met ongeveer 25 tot 30 cm in. Dit moedigt een tweede bloei aan van de struik, veelal in de late zomer.

Choisya drastisch snoeien

Drastisch snoeien Choisya. Is de struik te groot geworden dan kan hij drastisch teruggesnoeid worden. Het beste tijdstip om dat te doen is in april. Knip alle takken tot net boven de grond af.

Alternatief. Spreid de snoeibeurt over 3 jaar uit. Snoei in het eerste jaar 1/3 van de oudste takken terug tot net boven de grond. Het jaar daarop verwijder je weer 1/3. In het derde jaar tenslotte verwijder je voor een laatste keer 1/3 van de oudste en dikke takken.

Verzorging

Plantafstand Choisya ternata. Houd bij het aanplanten een afstand van 1 – 1,5 m. tussen de planten aan.

Geef de struik ook een beschutte plaats, afgeschermd van koude, gure wind. Het blad van choisya kan beschadigd raken door de vorst. Door de vorst aangetaste bladeren zullen vaak een lichtbruine tot lichtwitte kleur vertonen.

Choisya ternata combineren

Choisya ternata laat zich goed combineren met andere  struiken zoals Ceanothus , Hibiscus en vaste planten zoals Brunnera , Salvia nemorosa, Vinca.

Salvia nemorosa
Salvia nemorosa