Choisya

Choisya ternata ‘White Dazzler’

Choisya ternata ‘White Dazzler’

Choisya

Mexicaanse oranjebloesem

  • Standplaats: volle zon /halve schaduw
  • Grondsoort: goed doorlatende grond
  • Bloeiperiode: mei – juni
  • Hoogte / Breedte: afhankelijk van het soort
  • Wintergroen: ja
  • Winterhard: ja

Choisya is een geslacht van groenblijvende struiken. Deze struiken zijn oorspronkelijk afkomstig uit Mexico en danken hun populariteit aan hun mooie bladvorm en aangenaam, geurende,witte bloemen.

Welke soorten zijn er?

We hebben een aantal mooie Choisya soorten hieronder voor je op een rijtje gezet.

Choisya ternata

Choisya ternata is een compact, groenblijvende heester die het hele jaar er goed uitziet. De drielobbige bladeren zijn glimmend groen en bij kneuzing zullen ze een heerlijke, aromatische geur afgeven. Vanaf mei draagt deze struik elegante, witte, geurende sterbloemen, die wel wat weghebben van oranjebloesem. Vaak zal hij in de late zomer nog een tweede bloei geven. Hij wordt ongeveer 2,5 meter hoog en 1,5 meter breed.

Choisya ternata ‘Sundance’

Choisya ternata ‘Sundance’ onderscheidt zich door vrolijk, goudgeel blad. Naarmate het groeiseizoen vordert, neemt het blad een groene, gele kleur aan. ‘Sundance’ bloeit in het late voorjaar overvloedig met geurende, helderwitte bloemen.

Choisya ternata
Choysia ternata ‘Sundance’ en Choisya ternata zijn mooie, groenblijvende struiken

Choisya ‘Aztec Pearl’

Wellicht nog aantrekkelijker is  Choisya ‘Aztec Pearl’. Deze groenblijvende struik draagt smalle, diep ingesneden bladeren en heeft een nette, compacte groeiwijze. Zijn witte bloemen zijn iets groter dan die van Choisya ternata.

Ook hij heeft in de late zomer veelal een nabloei. Midden in een border staat deze struik heel mooi, waar hij een uitstekende achtergrond vormt voor vaste planten.

Choisya ‘White Dazzler’

Een alternatief voor Choisya ‘Aztec Pearl’ is Choisya ‘White Dazzler’. Hij produceert een zee aan witte bloempjes en bloeit meerdere keren per jaar. eveneens witbloeiend. Dit soort wordt ongeveer 1,5 m en 1,5 m breed. Hij is dus geschikt voor kleine tuinen.

Hoe en wanneer moet je choisya snoeien ?

Choisya struiken ( Mexicaanse oranjebloesem) verdragen goed snoei.  Lees onze tips hoe deze struiken het best gesnoeid kunnen worden.

Snoeien Choisya voorjaar

Takken die door de vorst beschadigd zijn geworden, kunnen in april tot bijna aan de grond toe worden afgeknipt.

snoeien Choisya tweede bloei

Snoeien voor een tweede bloei.  Kort direct na de bloei in juni de uitgebloeide scheuten met ongeveer 25 tot 30 cm in. Dit moedigt een tweede bloei aan van de struik, veelal in de late zomer.

Choisya drastisch snoeien

Drastisch snoeien Choisya. Is de struik te groot geworden dan kan hij drastisch teruggesnoeid worden. Het beste tijdstip om dat te doen is in april. Knip alle takken tot net boven de grond af.

Alternatief. Spreid de snoeibeurt over 3 jaar uit. Snoei in het eerste jaar 1/3 van de oudste takken terug tot net boven de grond. Het jaar daarop verwijder je weer 1/3. In het derde jaar tenslotte verwijder je voor een laatste keer 1/3 van de oudste en dikke takken.

Hoe zorg je voor optimale bloei en groei?

1.Verzorging bij vorst. Een choisya is redelijk winterhard. Bij strenge vorst en koude, gure wind kan het blad beschadigd raken. Door vorst aangetaste bladeren zullen vaak een lichtbruine tot lichtwitte kleur vertonen. Hoe voorkom je vorstschade aan het blad ? Dek de struik bij vriesweer af met een paar lagen vliesdoek.

2. Deze groenblijvende struik groeit en bloeit het best in vruchtbare, goed water doorlatende grond. Verder stelt hij een beschutte plek in de volle zon of halfschaduw op prijs.

3. Plantafstand Choisya ternata. Houd bij het aanplanten een afstand van 1 – 1,5 m. tussen de planten aan.

Choisya ternata combineren met andere planten

Choisya ternata laat zich goed combineren met andere  struiken zoals Ceanothus , Hibiscus en vaste planten zoals Brunnera , Salvia nemorosa, Vinca.

Salvia nemorosa
Salvia nemorosa

Overeenkomende Content

 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Praktische tips voor planten en tuinieren

 

 

Maandelijks persoonlijk snoeiadvies in je mail

Een service van Greenfingersonline

Maandelijks advies om je planten beter te laten groeien

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief van Greenfingersonline

Greenfingersonline Nieuwsbrief