Citroenverbena (Aloysia triphylla)

Aloysia triphylla

Aloysia triphylla

Aloysia triphylla (syn. Lippia citriodora)

Citroenverbena of Verveine (Vervaine)

  • Standplaats: volle zon
  • Grondsoort: goed doorlatende grond
  • Bloeiperiode: aug-sept.
  • Hoogte: 2 meter
  • Wintergroen: bladverliezend
  • Winterhard: in de winter bescherming nodig

Info over Aloysia triphylla

Aloysia triphylla, ook wel citroenverbena genoemd, is een niet wintergroene halfheester met slanke, lancetvormige aromatische bladeren, welke een intense, sterke citroengeur afgeven. Citroenverbena draagt in de late zomer bloempluimen, bezet met kleine lilakleurige of witte bloempjes en heeft een bossige, rechtopgaande groeiwijze.

De verse blaadjes lenen zich uitstekend om heerlijke, verfrissende thee mee te zetten. Kunnen ook aan ijs, salades en limonades worden toegevoegd.

Aloysia citriodora
Citroenverbena in de volle grond en jonge Citroenverbena plant

Wanneer en hoe moet ik snoeien?

Wanneer en hoe snoeien Aloysia triphylla (Citroenverbena). Snoei de plant in april flink terug om nieuwe groei te stimuleren. Snoei de takken van het vorig jaar terug tot ongeveer 15 à 20 cm boven de grond, net boven de nieuwe groei.

Waar citroenverbena planten?

Dit struikje staat graag op een standplaats in de volle zon en in goed gedraineerde grond waarin het water goed kan weglopen. Wanneer je citroenverbena in een pot kweekt, bereikt hij ongeveer een hoogte van 1 meter. Staat de plant in de volle grond, dan kan hij wel 2 meter halen.

Kan citroenverbena overwinteren?

  • Aloysia triphylla (Citroenverbena) ,afkomstig uit Zuid-Amerika, is matig winterhard. De plant heeft dus in de winter bescherming nodig.
  • Citroenverbena in de volle grond. Breng een flinke laag compost rond de basis van de plant aan. Een laag van 7 à 10 cm zorgt ervoor dat de vorst minder goed kan doordringen in de grond.
  • Citroenverbena in een pot. Zet de plant in pot bij lichte tot matige vorst op een beschutte plek waar hij weinig wind vangt. Pak de pot in met bubblefolie. Of zet hem tijdelijk in een vorstvrije ruimte.

Meer lezen over kruiden

Overeenkomende Content

 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Praktische tips voor planten en tuinieren

 

 

Maandelijks persoonlijk snoeiadvies in je mail

Een service van Greenfingersonline

Maandelijks advies om je planten beter te laten groeien

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief van Greenfingersonline

Greenfingersonline Nieuwsbrief