Clematis groep 1

Clematis montana

Clematis montana

Clematis (groep 1 )

Bosrank

Standplaats: volle zon /halve schaduw
Grondsoort: vochtige / goed doorlatende grond
Bloeiperiode: afhankelijk van het soort
Hoogte: afhankelijke van het soort
Wintergroen: afhankelijk van het soort
Winterhard: ja

Door zijn prachtige, opvallende bloemen is de Clematis één van de populairste, bloeiende klimplanten. Hij variërt niet alleen in bloemkleur maar ook nog eens in bloemvorm en bloeitijd.

Clematissen worden vanwege de snoei en het tijdstip waarop ze bloeien in 3 groepen ingedeeld.

Welke Clematissen zitten in groep 1?

Clematissen die in de winter en het  vroege voorjaar bloeien vallen in groep 1 en omvatten Clematis armandii, Clematis alpina, Clematis montana en Clematis macropetala.

Clematis armandii

Clematis armandii is een snelle groeier met prachtig, glanzend, leerachtig blad en ziet er het hele jaar goed uit. Hij is groenblijvend in de winter en bloeit al vroeg in het voorjaar ( maart-april). Zijn bloemen zijn veelal wit en geurend.

Clematis armandii ‘Apple Blossom’

Clematis armandii ‘Apple Blossom’ is een heel populair soort en bloeit met fantastische, lichtroze bloemen die naar amandelen ruiken. Hij wordt ruim 4,50 m. hoog en 1,80 m breed.

Clematis armandii ‘Snowdrift’

Clematis armandii ‘Snowdrift’ produceert opvallende, zuiverwitte, stervormige bloemen, die een zoete geur verspreiden. Alle C. armandii-soorten zijn niet volledig winterhard. Vanwege hun vorstgevoeligheid verlangen ze een beschutte, zonnige standplaats.

Clematis alpina

April – mei is de tijd waarin Clematis alpina bloeit. Het is een sterke, gemakkelijke clematis en heel geschikt voor kleine tuinen. Bovendien is hij winterheid. In de winter verliest Clematis alpina wel zijn blad.

Clematis alpina ‘Francis Rivis’

Clematis alpina ‘Francis Rivis’ is een prachtig soort dat helderblauwe, klokvormige bloemen draagt, gevolgd door opvallende zaadpluizen. Hij wordt 3 meter hoog en 1,5 meter breed.

Clematis alpina ‘Constance’

Rozebloeiend zijn Clematis alpina ‘Constance’ en Clematis alpina ‘Ruby’. Beide worden 3,50 meter hoog.

Clematis montana

Wie op zoek is naar een krachtige groeier komt uit bij de bekende Clematis montana. Hij is winterhard maar niet wintergroen, bloeit in mei-juni en leent zich uitstekend voor het snel bedekken van een pergola, muur of schutting.

Clematis montana var. rubens ‘Tetrarose’

Clematis montana var. rubens ‘Tetrarose’ ( Hoogte 5-6 m.), Clematis montana var. rubens ‘Freda’ ( hoogte 4-6 m.), en Clematis montana var. rubens ‘Pink Perfection’ dragen allemaal roze bloemen en hebben bladeren met een paarsachtige kleur.

Clematis var. wilsonii

Mooi witbloeiend is Clematis var. wilsonii. Hij produceert kleine bloemen met gele meeldraden. Zijn bladeren zijn frisgroen van kleur. Hij wordt 6 – 9 m. hoog.

Hoe en wanneer snoeien clematis groep 1?

  • Snoeien clematis groep 1. Clematis armandii, Clematis alpina, Clematis macropetala en Clematis montana hebben weinig of geen snoei nodig. Indien nodig kun je de plant inperken. Knip direct na de bloei te lang geworden scheuten terug tot net boven een paar gezonde knoppen.
  • Verwijder ook dode of beschadigde takken . Is een clematis uit deze groep te groot of te rommelig geworden dan kan hij behoorlijk teruggesnoeid worden. Het beste tijdstip om dat te doen is ook direct na de bloei.
  • Het is belangrijk dat nieuw aangeplante clematissen, ongeacht de snoeigroep, hard terug gesnoeid worden in het eerste jaar na de aanplant.
  • Snoei alle groei terug tot ongeveer 30 cm boven de grond. Doe dit karwei in het vroege voorjaar (februari-maart). Dit type snoei stimuleert de aanleg van veel stengels. Daarna houdt je gewoon je de snoeiwijze van de groep aan.

Hoe moet je een clematis planten?

Clematis groep 1. Zet de clematis eerst met pot en al in een emmer met water en laat hem volzuigen. Graaf vervolgens een plantgat van  ongeveer 25 cm breed. Houd voor de diepte van het gat 1 x de hoogte van de pot aan waarin de plant gekocht werd.

Voeg compost aan het plantgat toe. Haal de plant uit de pot en zet plant voorzichtig rechtop in het gat. Vul het gat op met goede tuinaarde. Geef flink water.

Verder is het handig om te weten dat een clematis niet te dicht bij een muur geplaatst moet worden. Op zo’n plek is het vaak te droog voor een clematis. Plaats hem daarom 30-50 cm van een muur of een schutting af.

Welke bemesting?

Clematissen zijn hongerige planten en verlangen dus veel water en voeding. Bemest een clematis in maart met gedroogde koemestkorrels. Geef de plant tijdens het groeiseizoen tot aan de bloei ook meerdere keren vloeibare mest.

Of geef een langzaamwerkende meststof (Osmocote). Dat kan ook. Water geven. In droge periodes tijdens het groeiseizoen stelt een clematis al snel zo’n 10 liter water per week op prijs. Dat is dus een zeer flinke gieter.

Houden slakken van clematis?

Slakken kunnen een clematis beschadigen. Vooral naaktslakken kunnen de jonge scheuten van de plant opeten. Wat kun je ertegen doen. Kijk bij bestrijding slakken.

Planten combineren met clematis

Clematis kan uitstekend gecombineerd worden met andere klimplanten, b.v. kamperfoelie ( Lonicera periclymenum ).

Meer lezen

Vroegbloeiende grootbloemige clematissen 
Laatbloeiende  clematissen

Overeenkomende Content

 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Praktische tips voor planten en tuinieren

 

 

Maandelijks persoonlijk snoeiadvies in je mail

Een service van Greenfingersonline

Maandelijks advies om je planten beter te laten groeien

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief van Greenfingersonline

Greenfingersonline Nieuwsbrief