Clematis groep 2

Clematis ‘Multi Blue’

Clematis ‘Multi Blue’

Clematis (groep 2)

Bosrank

Stamdplaats: volle zon / halve schaduw

  • Grondsoort: vochtige / goed doorlatende grond
  • Bloeitijd: mei – juni
  • Hoogte: 2,50 – 4 meter
  • Wintergroen: nee (bladverliezend)
  • Winterhard: ja

Door zijn oogverblindende bloemen is de clematis één van de populairste, bloeiende klimplanten. Ze variëren niet alleen in bloemkleur maar ook nog eens in bloemvorm en bloeitijd.

Clematissen worden gewoonlijk vanwege hun snoei en bloeitijd in 3 groepen verdeeld.

Welke clematissen zitten in Clematis groep 2

Alle vroegbloeiende, grootbloemige clematissen die in de vroege zomer bloeien vallen in groep 2.

Voorbeelden van de vroegbloeiende, grootbloemige clematissen zijn o.a. Clematis Barbara Jackman’, ‘Henryi’, ‘Lasurstern’, ‘Miss Bateman’, ‘Mrs. Cholmondeley’, ‘Multi Blue’, ‘Nelly Moser’, ‘Niobe’, ‘The President’, ‘The Vagabond’, ‘Warszawska Nike’.

 Clematis ‘Nelly Moser’

Clematis ‘Nelly Moser’ werd rond 1890 in Frankrijk opgekweekt. Hij wordt dus al zeer lang aangeboden maar is nog steeds de meest populaire gestreepte clematis. Vanaf mei – juni bloeit hij met 15 cm brede witroze, gestreepte bloemen en in augustus geeft hij nog een tweede bloei. In de volle zon zullen zijn bloemen veelal verbleken. Geef hem daarom een plaats in de halve schaduw. Clematis ‘Nelly Moser’ wordt 2-3 m. hoog en 1 m. breed en kan goed gecombineerd worden met rozen.

Clematis ‘Niobe’

Clematis ‘Niobe’ draagt de naam van de godin van de smart en heeft een lange bloeitijd. Vanaf juni tot september produceert hij mooie, fijne, dieprode, bloemen met gele meeldraden in het centrum. Door zijn geringe hoogte ( 1,50 – 2,50 m. ) is het een perfecte clematis voor in een plantenpot.

Snoeien

Wanneer clematis groep 2 snoeien. Alle vroegbloeiende, grootbloemige clematissen moeten eind februari of begin maart teruggesnoeid worden. Snoei alle takken terug tot net boven de nieuwe, hoogste knoppen. Daarnaast kun je alle dode of zwakke stengels verwijderen.

Knip na de eerste bloei de uitgebloeide bloemen af. Het verwijderen van de oude bloemen levert vaak eind zomer een tweede bloei op bij de clematissen uit groep 2.

Het is belangrijk dat nieuw aangeplante clematissen, ongeacht de snoeigroep, hard terug gesnoeid worden in het eerste jaar na de aanplant.

Snoei alle groei terug tot ongeveer 30 cm boven de grond. Doe dit karwei in het vroege voorjaar (februari-maart). Dit type snoei stimuleert de aanleg van veel stengels. Daarna houdt je gewoon je de snoeiwijze van de groep aan.

Clematis Nelly Moser, Clematis Warszawska Nike
Clematis ‘Warszawska Nike’      Clematis Nelly Moser’

Hoe clematis planten

Clematis groep 2. Zet de clematis eerst met pot en al in een emmer met water en laat hem volzuigen. Graaf vervolgens een plantgat van  ongeveer 25 cm breed. Houd voor de diepte van het gat 1,5 x de hoogte van de pot aan waarin de plant gekocht werd.

Voeg compost aan het plantgat toe. Haal de plant uit de pot en zet plant voorzichtig rechtop in het gat. Vul het gat op met goede tuinaarde. Geef flink water.

Verder is het handig om te weten dat een clematis niet te dicht bij een muur geplaatst moet worden. Op zo’n plek is het te vaak te droog voor een clematis. Plaats hem daarom 30-50 cm van een muur of een schutting af.

Planttijd. Clematis kan het hele jaar aangeplant worden, behalve als het vriest.

Verzorging

Clematissen zijn hongerige planten en verlangen dus veel water en voeding. Bemest een clematis in maart met gedroogde koemestkorrels. Geef de plant tijdens het groeiseizoen tot aan de bloei ook meerdere keren vloeibare mest.

Of geef een langzaamwerkende meststof (Osmocote). Dat kan ook. Water geven. In droge periodes tijdens het groeiseizoen stelt een clematis al snel zo’n 10 liter water per week op prijs. Dat is dus een zeer flinke gieter.

Problemen

Slakken kunnen een clematis beschadigen. Vooral naaktslakken kunnen de jonge blaadjes van de plant opeten. Wat kun je ertegen doen. Kijk bij bestrijding slakken.

Combinaties

Veel vroegbloeiende, grootbloemige clematissen lenen zich goed om door voorjaarsbloeiende struiken te laten groeien zoals de Deutzia, Boerenjasmijn en de Sering.

Voor voorjaarsbloeiende clematissen zie bij Clematis groep 1
Voor laatboeiende clematissen zie bij Clematis groep 3