Clematis groep 3

Clematis 'Polish Spirit'

Clematis Polish Spirit

Clematis ( Groep 3 )

Bosrank

Standplaats: volle zon of halfschaduw
Grondsoort: goed doorlatende grond
Bloeitijd; juli -sept.
Hoogte: 2- 4 meter
Wintergroen: nee (bladverliezend)
Winterhard: ja

Door zijn oogverblindende bloemen is de clematis één van de populairste, bloeiende klimplanten. Ze variëren niet alleen in bloemkleur maar ook nog eens in bloemvorm en bloeitijd.

Clematissen worden gewoonlijk vanwege hun snoei en bloeitijd in 3 groepen verdeeld.

Welke clematissen zitten in Clematis groep 3

Alle laatbloeiende clematissen zitten in groep 3 . De bloeiperiode van deze clematissen ligt tussen begin juli – september.

Voorbeelden van laatbloeiende clematissen zijn o.a. Clematis ‘Comtesse de Bouchaud’, ‘Etoile Violette’, ‘Rouge Cardinal’, ‘Jackmanii’, ‘Madame Julia Correvon’, Princess ‘Diana’, Princess ‘Kate’, ‘Polish Spirit’, ‘Ville de Lyon’, Viticella

Clematis ‘Prince Charles’

Lichtblauw bloeiend is Clematis ‘Prince Charles’. Hij wordt zeer gewaardeerd vanwege zijn lange bloeitijd. Vaak bloeit hij in juli-sept wel tot 6 – 8 weken lang. Door zijn compacte groeiwijze kun je hem uitstekend in een plantenbak laten groeien. ‘Prince Charles’ bereikt een hoogte van 2,50 meter en laat zich goed combineren met klimrozen.

Clematis ‘Etoile Violette’

Clematis ‘Etoile Violette’ is rijkbloeiend maar ook een krachtige groeier. Zijn fluwelige bloemen zijn enigszins knakkend en nemen eerst een donker violetpaarse kleur aan, later verkleurend naar blauwpaars. Hij wordt 3 meter hoog. Een goede gastheer voor de ‘Etoile Violette’ is de struik Elaeagnus angustifolia ‘Quicksilver’ of de leiroos ‘Rosa Goldfinch’. Ook kun je hem in een boom laten groeien.

Clematis viticella, Clematis 'Prince Charles'
Clematis viticella                         Clematis ‘Prince Charles’

Snoeien laatbloeiende clematisssen

Snoeien clematis groep 3. Alle laatbloeiende clematissen zijn bijzonder makkelijk om te snoeien. Eind februari of begin maart, als de eerste tekens van groei zichtbaar zijn , knip je alle takken tot ongeveer 50 cm boven de grond af, tot net boven een paar gezonde knoppen.

Het is belangrijk dat nieuw aangeplante clematissen, ongeacht de snoeigroep, hard terug gesnoeid worden in het eerste jaar na de aanplant.

Snoei alle groei terug tot ongeveer 30 cm boven de grond. Doe dit karwei in het vroege voorjaar (februari-maart). Dit type snoei stimuleert de aanleg van veel stengels. Daarna houdt je gewoon je de snoeiwijze van de groep aan.

Hoe clematis planten

Clematis groep 3. Zet de clematis eerst met pot en al in een emmer met water en laat hem volzuigen.Graaf vervolgens een plantgat van  ongeveer 25 cm breed.

Houd voor de diepte van het gat 1,5 x de hoogte van de pot aan waarin de plant gekocht werd. Voeg compost aan het plantgat toe. Haal de plant uit de pot en zet plant voorzichtig rechtop in het gat. Vul het gat op met goede tuinaarde. Geef flink water.

Verder is het handig om te weten dat een clematis niet te dicht bij een muur geplaatst moet worden. Op zo’n plek is het vaak te droog voor een clematis. Plaats hem daarom 30-50 cm van een muur of een schutting af.

Planttijd. Clematis kan het hele jaar aangeplant worden, behalve als het vriest.

Bemesten clematis

Clematissen zijn hongerige planten en verlangen dus veel water en voeding. Bemest een clematis in maart met gedroogde koemestkorrels. Geef de plant tijdens het groeiseizoen tot aan de bloei ook meerdere keren vloeibare mest.

Of geef een langzaamwerkende meststof ( Osmocote). Dat kan ook. Water geven. In droge periodes tijdens het groeiseizoen stelt een clematis al snel zo’n 10 liter water per week op prijs. Dat is dus een zeer flinke gieter.

Problemen

Slakken kunnen een clematis beschadigen. Vooral jonge naaktslakken kunnen de jonge blaadjes van de plant opeten. Wat kun je ertegen doen. Kijk bij bestrijding slakken.

Voor voorjaarsbloeiende clematissen zie bij Clematis groep 1
Voor vroegbloeiende clematissen zie bij Clematis groep 2