Coniferenhaag heeft bruine plekken

Bruine vlekken op coniferenhaag

Bruine vlekken op coniferenhaag

Wat kun je doen tegen bruine vlekken op coniferenhaag

Wat is de oorzaak

Er zijn een aantal verklaringen voor het ontstaan van kleine tot zeer grote bruine plekken op een coniferenhagen. De schade kan veroorzaakt zijn door luizen of schimmels. Ook slechte groeiomstandigheden zoals droogte of te natte grond kunnen deze plekken teweegbrengen.

Takluizen

Takluis ( Cinara spp.) is een veelkomende oorzaak voor het optreden van bruine plekken en het uiteindelijk afsterven van een coniferenhaag. Deze piepkleine luizen zijn slechts 3-4 mm groot en hebben een grijsachtige tot bruine kleur.

Ze zijn hoofdzakelijk actief in het voorjaar en in de vroege zomer, voeden zich met het sap van het bladgroen. In een later stadium zetten ze nog eens (zwarte ) uitwerpselen af op de bladschubben van de conifeer. Vaak worden oudere coniferenhagen getroffen door takluis.

coniferen haag heeft bruine plekken
Bruine vlekken op coniferenhaag    Gezonde coniferenhaag

Bestrijding

Hoe kun je takluis op coniferen bestrijden? Zodra de eerste luizen zichtbaar zijn of de eerste tekens van bruine plekken optreden is het zaak om zeer snel in te grijpen. Bespuit de takken met luizen met Pruzit-R of Pyrethrum om de luizen te doden en om verdere aantasting te voorkomen.

Wil je geen bestrijdingsmiddelen inzetten dan kun je de luizen aanpakken door ze te bespuiten met water. Neem de tuinslang en gebruik een flinke harde straal om de akelige luizen weg te spuiten. Bespuit niet alleen de buitenkant maar ook de binnenkant van de haag erg goed, want daar zitten veelal de meeste luizen.

Vaak zal één keer spuiten niet voldoende zijn. Meerdere keren spuiten met de tuinslang zal pas resultaat opleveren

Schimmels

Ook schimmels kunnen verantwoordelijk zijn voor het optreden van bruine vlekken op coniferenhagen. Voor schimmels zijn geen echte oplossingen.

Welke coniferen zijn gevoelig

Vooral Cupressocyparis leylandii ( leylandcypres ), Chamaecyparis lawsoniana ( Californische cypres) en Thuja plicata zijn gevoelig voor takluizen en schimmels.

Terugsnoeien aangetaste coniferenhagen

Bruin geworden coniferenhagen kunnen niet diep teruggesnoeid worden tot op het oudere hout.

Knip je in het oude hout dan zal de plant geen nieuwe scheuten aanleggen en loopt dus niet meer uit. Is een coniferenhaag volledig bruin geworden, dan zit er niet anders op om de hele haag volledig te verwijderen.