Coniferenhaag

Zuilconifeer

Zuilconifeer

Coniferenhaag

  • Standplaats: volle zon / halve schaduw
  • Grondsoort: goed doorlatende grond
  • Wintergroen: ja
  • Winterhard: ja

Soorten voor coniferenhaag. Welke soorten zijn allemaal geschikt ? Chamaecyparis lawsoniana, Leylandcipres en Thuja occidentalis zijn allemaal uitstekend geschikt voor het aanplanten van een coniferenhaag.

Mooie soorten voor hagen

Chamaecyparis lawsoniana ‘Ivonne’

Chamaecyparis lawsoniana ‘Ivonne’ (Californische cipres) heeft een kegelvormige, opgaande groeiwijze. Hij produceert opvallend, goudgeel blad en bereikt ongeveer een hoogte van 3-4 m. Een alternatief is Chamaecyparis law. ‘Stardust’ met geelgroen blad.

x Cupressocyparis leylandii

Voor een zeer dichte, groenblijvende coniferenhaag is x Cupressocyparis leylandii ( Leylandcipres) geschikt. Hij wordt ruim 10 meter hoog en is de snelst groeiende conifeer voor een groene haag. Per jaar groeit hij al snel met een halve meter.

Thuja occidentalis ‘Brabant’

Thuja occidentalis ‘Brabant’ is een zeer populaire, groene haagconifeer en blijft vrij compact. Zijn loof is mooi lichtgroen van kleur en wordt niet zo hoog. Hij bereikt een uiteindelijke hoogte van 3 – 4 meter.

Wanneer en hoe coniferenhaag snoeien?

  • Wanneer coniferenhaag snoeien. Een coniferenhaag kan het beste begin juni en indien nodig nog een keer in aug -sept gesnoeid worden. Knip de nieuwe groei terug om de haag in vorm te houden.
  • In lange, droge periodes en bij uitzonderlijk warm weer is het verstandig om de snoeibeurt even uit stellen.
  • Coniferenhaag flink terugsnoeien. Alle coniferenhagen, die te hoog of te breed zijn geworden, verdragen geen flinke, zware snoei. Bij Coniferen mag alleen in het groene gedeelte van de plant geknipt worden. Dat geldt zowel voor de boven- als voor de zijkant.
  • Knip je in het oude, bruine hout, dan zal de plant geen nieuwe scheuten aanleggen en loopt dus niet meer uit

coniferenhaag
Alleen knippen in het groene gedeelte van conifeer

Welke plantafstand aanhouden?

Plantafstand voor coniferenhaag. Houd 3 planten per strekkende meter aan. Kort jonge coniferensoorten na aanplant niet in. Laat ze ongesnoeid totdat ze hun definitieve hoogte bereikt hebben. Te lang geworden zijscheuten kunnen vanaf de eerste zomer al wel licht ingekort worden.

Wanneer coniferenhaag planten?

Coniferen in containers kunnen het hele jaar aangeplant worden. Het voorjaar en het najaar zijn desalniettemin toch de beste perioden om ze in de grond te zetten. Kies je voor het najaar, doe dat dan niet later dan half oktober i.v.m. vroeg invallende vorst.

Tip. Controleer voor de aanplant of de wortelkluit van de conifeer niet te droog is. Zo ja, dompel dan van tevoren de plant onder in een emmer met water en laat hem volzuigen. Plant hem aan en geef hem weer ruimschoots water.

Breng na de aanplanting ook een flinke laag compost aan rondom de voet van de conifeerplant om uitdroging van de wortels te voorkomen.

Hoe coniferen bemesten?

Coniferenhaag bemesten. Haagplanten staan altijd dicht bij elkaar en onttrekken dus voedingsstoffen aan de grond. Door een coniferenhaag 2 keer per jaar te bemesten met een speciale hagenmeststof houd je hem gezond en mooi groen. Bemesten doe je het beste in maart-april en juni-juli. Breng de mest zowel aan de voorkant als aan de achterkant van de haag aan en hark het vervolgens licht in.

Problemen bij coniferen

Voor oorzaken en bestrijding van bruine plekken op een coniferenhaag. Zie bij ziekten en plagen.

Overeenkomende Content

 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Praktische tips voor planten en tuinieren

 

 

Maandelijks persoonlijk snoeiadvies in je mail

Een service van Greenfingersonline

Maandelijks advies om je planten beter te laten groeien

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief van Greenfingersonline

Greenfingersonline Nieuwsbrief