Cornus alba

Cornus alba ‘Sibirica’

Cornus alba ‘Sibirica’

Cornus alba

Witte Kornoelje

Standplaats: zonnig / halve schaduw
Grondsoort: goed doorlatende / voedzame grond
Bloeiperiode: mei – juni
Hoogte / Breedte: h 3 m., br. 3 m.
Wintergroen: nee
Winterhard: ja

Cornus alba ( witte kornoelje) is een bladverliezende, breed uitgroeiende struik, die door zijn rode takken ook in de winter aantrekkelijk blijft om te zien. In de zomer bloeit de struik met room, gele bloemen, gevolgd door witte of blauwe bessen.

In de herfst, nadat Cornus alba zijn bladeren heeft laten vallen, worden zijn felgekleurde, rode takken pas goed zichtbaar.

Soorten

Cornus alba ‘Sibirica

Cornus alba ‘Sibirica’ heeft groen, geelachtig blad dat in de herfst naar rood verkleurt.

Cornus alba ‘Sibirica ‘Variegata’

Er zijn ook bonte vormen. Cornus alba ‘Sibirica ‘Variegata’ produceert groen blad met een opvallend wit randje. Door zijn opvallende bladkleur vormt hij een goede achtergrond voor groene, vaste planten.

Cornus alba ‘Elegantissima’

Ook Cornus alba ‘Elegantissima’ draagt bont blad. De bladkleur is grijsgroen met witte randen. Cornus alba ‘Aurea’ tooit zich in de zomer met prachtige, goudgele bladeren.

Cornus alba
Cornus alba ‘Sibirica Variegata’            Cornus alba ‘Elegantissima’

Snoeien

Cornus alba ‘Sibirica’ / Cornus sanguinea ‘Midwinter Fire’ snoeien. Om de kleur van de takken te behouden moet de struik elk jaar gesnoeid worden. Snoei in maart alle takken terug tot 5 – 10 cm boven de grond.

Of snoei elk jaar 1/3 van de oudste takken, meestal zijn de dikste takken, terug tot 5 -10 cm. Het voordeel van deze laatste manier is dat je na de snoei niet met een groot gat in de border blijft zitten. Aan het einde van de lente begint de struik weer nieuwe, rode takken te produceren.

Verzorging

Bemesting Cornus alba ‘Sibirica’/ Cornus sanguinea ‘Midwinter Fire’. Breng in maart, nadat de struik gesnoeid is, wat mest voor sierheesters of compost rond de voet van de plant aan.

Plantafstand Cornus alba ‘Sibirica’. Houd bij het aanplanten een afstand van 1 – 1,5 m. tussen de planten aan.

Cornus Alba combineren

Cornus alba ‘Sibirica’ kan goed met winterbloeiende struiken gecombineerd worden zoals Hamamelis , Skimmia. Probeer ook eens lage beplanting aan de voet van de struik neer te zeten, zoals het groenblijvende siergras Carex, winterbloeiende Helleborus.

Ook Ophiopogon planiscapis ‘Nigrescens’ met zijn paarszwarte bladeren doet het qua kleur erg goed bij de felrode takken.


Carex morrowii