Cornus alba

Cornus alba ‘Sibirica’

Cornus alba ‘Sibirica’

Cornus alba

Witte Kornoelje

Standplaats: zonnig, lichte schaduw
Grondsoort: goed doorlatende, voedzame grond
Bloeiperiode: mei – juni
Hoogte: 3 m
Wintergroen: nee
Winterhard: ja

Cornus alba ( witte kornoelje) is een bladverliezende, breed uitgroeiende struik, die door zijn rode takken ook in de winter aantrekkelijk blijft om te zien. In de zomer bloeit de struik met room, gele bloemen, gevolgd door witte of blauwe bessen.

In de herfst, nadat Cornus alba zijn bladeren heeft laten vallen, worden zijn felgekleurde, rode takken pas goed zichtbaar.

Wat zijn de mooiste soorten?

Cornus alba ‘Sibirica

Cornus alba ‘Sibirica’ heeft groen, geelachtig blad dat in de herfst naar rood verkleurt. Zijn opvallende, rode takken zijn in de winter een mooi gezicht in de tuin. Hoe groot wordt deze kornoelje? Cornus alba ‘Sibirica’ wordt ongeveer 2,5 m hoog en 2,5 m breed.

Cornus alba ‘Sibirica ‘Variegata’

Er zijn ook bonte vormen. Cornus alba ‘Sibirica ‘Variegata’ produceert groen blad met een opvallend wit randje. Door zijn opvallende bladkleur vormt hij een goede achtergrond voor groene, vaste planten.

Cornus alba ‘Elegantissima’

Ook Cornus alba ‘Elegantissima’ draagt bont blad. De bladkleur is grijsgroen met witte randen. Cornus alba ‘Aurea’ tooit zich in de zomer met prachtige, goudgele bladeren.

Cornus alba
Cornus alba ‘Sibirica Variegata’            Cornus alba ‘Elegantissima’

Hoe en wanneer Cornus alba snoeien?

  1. Lees alles over snoeien Cornus alba ‘Sibirica’, Cornus sanguinea ‘Midwinter Fire’ en andere soorten Cornus alba. Om de kleur van de takken te behouden moet de struik elk jaar gesnoeid worden. Snoei in maart alle takken terug tot 5 – 10 cm boven de grond.
  2. Of snoei elk jaar 1/3 van de oudste takken, meestal zijn de dikste takken, terug tot 5 -10 cm. Het voordeel van deze laatste manier is dat je na de snoei niet met een groot gat in de border blijft zitten. De struik oogt dan minder kaal. Aan het einde van de lente begint de struik weer nieuwe, rode takken te produceren.

Hoe verzorg je deze struik?

  • Waar planten Cornus alba soorten (witte kornoelje)? Plant de struik op een plaats in de volle zon of lichte schaduw in goed waterdoorlatende, voedzame grond. Op een plek in de volle zon zullen de takken het meest intens rood kleuren.
  • Bemesting Cornus alba. Breng in maart, nadat de struik gesnoeid is, wat mest voor sierheesters of compost rond de voet van de plant aan.
  • Plantafstand Cornus alba ‘Sibirica’ en andere soorten. Houd bij het aanplanten een afstand van 1 – 1,5 m. tussen de planten aan.

Planten combineren met cornus alba

Cornus alba ‘Sibirica’ kan goed met winterbloeiende struiken gecombineerd worden zoals Hamamelis , Skimmia. Probeer ook eens lage beplanting aan de voet van de struik neer te zeten, zoals het groenblijvende siergras Carex, winterbloeiende Helleborus, Ophiopogon planiscapis ‘Nigrescens’


Carex morrowii

Overeenkomende Content

 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Praktische tips voor planten en tuinieren

 

 

Maandelijks persoonlijk snoeiadvies in je mail

Een service van Greenfingersonline

Maandelijks advies om je planten beter te laten groeien

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief van Greenfingersonline

Greenfingersonline Nieuwsbrief