Corylus avellana ‘Contorta’

Corylus avellana ‘Contorta’

Corylus avellana ‘Contorta’

Corylus avellana ‘Contorta’

Kronkelhazelaar / Krulhazelaar

Standplaats: volle zon / halve schaduw
Grondsoort: alle grondsoorten
Bloeiperiode: febr.-maart
Hoogte / Breedte: h. 3 m., br. 3 – 4 m.
Wintergroen: nee
Winterhard: ja

Soorten

Corylus avellana ‘Contorta’

In de winter ziet Corylus avellana ‘Contorta’ er op zijn mooist uit. Zonder blad zijn de kronkelige, curieuze takken op heldere, lichte dagen in de winter oogstrelend om te zien. In maart produceert hij speelse katjes.

De groene bladeren verschijnen later in april. De struik wordt ongeveer 3 m. hoog en 3 m. breed. Het duurt erg lang voordat hij zijn definitieve hoogte bereikt. Corylus avellana ‘Contorta’ groeit namelijk erg langzaam.

Corylus avellana ‘Red Majestic’

Voor roze katjes en  wijnrode bladeren probeer Corylus avellana ‘Red Majestic’.

Snoeien

Corylus avellana ‘Contorta’ snoeien. Beschadigde, dode of elkaar kruisende takken kunnen eind februari / maart verwijderd worden. Verwijder ook alle rechtopgaande scheuten die aan de basis van de struik groeien. Dit soort scheuten zullen geen kronkeltakken vormen.

Drastisch snoeien Corylus avellana ‘Contorta’. Indien de struik te groot is geworden, kan hij flink teruggesnoeid worden. Het beste tijdstip om dat te doen is in maart.

Indien nodig kunnen een aantal hoofdtakken verwijderd worden om de omvang van de struik te beperken. Verwijder niet meer dan 1/3 van de hoofdtakken per jaar.

Combinaties maken

Corylus avellana ‘Contorta’ kan gecombineerd worden met Helleborus en voorjaarsbloeiende bollen.

Helleborus orientalis
Helleborus orientalis