Cotinus

Cotinus coggygria ‘Royal purple’

Cotinus coggygria ‘Royal purple’

Cotinus

Pruikenboom

Standplaats: volle zon
Grondsoort: goed doorlatende grond
Bloeiperiode: juli – aug.
Hoogte / Breedte: h 5 m., br. 5 m.
Wintergroen: bladverliezend
Winterhard: ja

Er zijn verschillende soorten. Cotinus ‘Grace’ is een leuke struik met opvallende kleuren. In juli / aug. is hij getooid met een waas van zachte, donkeroze pluimachtige bloemen, die lijken op rookwolkjes. Een andere attractie is zijn blad. De bladeren van deze Cotinus hebben een schitterende, donkerrode / paarsachtige kleur, die in de herfst verkleuren naar doorzichtig rood. Of kies Cotinus coggygria ‘Royal Purple’.  Naast paarsachtige soorten  zijn er trouwens ook soorten met alleen groen of geelachtig blad. Alle pruikenbomen houden van een zonnige standplaats.

Snoeien

Cotinus (pruikenboom)  snoeien. Er zijn 3 manieren. Als men de Cotinus alleen om de pluimachtige bloemen laat groeien, dan is snoei nauwelijks nodig. Verwijder alleen in maart dode, zieke of elkaar kruisende takken.

Wil je alleen het buitengewone blad, dan moet Cotinus elk jaar drastisch gesnoeid worden. Flinke snoei stimuleert namelijk mooi, prachtig blad. Snoei in maart de takken tot 10 cm boven de grond af. Een goed vertoon van bloem en blad kan ook. Snoei dan in maart ongeveer 1/3 van de takken tot op 10 cm boven de grond af.

Combinaties maken

Cotinus kan fraai gecombineerd worden met Buddleja davidii , Hemerocallis .

Buddleja davidii 'Purple Emperor'
Buddleja davidii ‘Purple Emperor’